ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κρίση χτύπησε και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο-

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Μέγεθος γραμμάτων

Την πλάτη στρέ­φουν οι πο­λί­τες στο Ανοι­κτό Πα­νε­πι­στή­μιο (ΕΑΠ), καθώς το εν­δια­φέ­ρον τους έχει πε­ριο­ρι­σθεί και ει­δι­κά τα δύο τε­λευ­ταία χρό­νια.

Η oικο­νο­μι­κή κρίση, τα υψηλά δί­δα­κτρα αλλά και η πο­λι­τι­κή που ακο­λου­θεί η ση­με­ρι­νή διοι­κού­σα επι­τρο­πή έχουν συρ­ρι­κνώ­σει σε εντυ­πω­σια­κό βαθμό το εν­δια­φέ­ρον των Eλλή­νων να σπου­δά­σουν σε αυτό, κάτι που φαί­νε­ται απο τον αριθ­μό των αι­τή­σε­ων δια­χρο­νι­κά. Το 2010 οι αι­τή­σεις έφτα­σαν στον αριθ­μό-ρεκόρ των πε­ρί­που 80.000.

Πέ­ρυ­σι έπε­σαν στις 27.000, ενώ για φέτος όπως δεί­χνουν τα πράγ­μα­τα μπο­ρεί να μην ξε­πε­ρά­σουν τις 20.000. Οι εν­δια­φε­ρό­με­νοι πά­ντως μπο­ρούν από σή­με­ρα έως και τις 20 Δε­κεμ­βρί­ου να κα­τα­θέ­τουν τις αι­τή­σεις τους, προ­κει­μέ­νου να ει­σα­χθούν σε ένα απο τα 6 προ­πτυ­χια­κά και 24 με­τα­πτυ­χια­κά προ­γράμ­μα­τα σπου­δών, και ας γνω­ρί­ζουν ότι για να κά­νουν την αί­τη­ση θα πρέ­πει να πλη­ρώ­σουν προ­κα­τα­βο­λι­κά και 50 ευρώ!

Εν­δει­κτι­κό της κα­τά­στα­σης που επι­κρα­τεί στο ΕΑΠ είναι ότι οι νέοι υπο­ψή­φιοι δεν ξέ­ρουν ακόμη πώς θα γίνει τε­λι­κά η επι­λο­γή τους. Αρ­χι­κά η νέα διοί­κη­ση του ιδρύ­μα­τος μι­λού­σε για κα­τάρ­γη­ση της κλή­ρω­σης και ελεύ­θε­ρη ει­σα­γω­γή. Επί­ση­μες ανα­κοι­νώ­σεις επί του θέ­μα­τος δεν έγι­ναν ποτέ. Τώρα στην ηλε­κτρο­νι­κή σε­λί­δα του πα­νε­πι­στη­μί­ου ανα­φέ­ρε­ται μόνο ότι εάν δια­πι­στω­θεί υπερ­βάλ­λων αριθ­μός έγκυ­ρων αι­τή­σε­ων, εν­δέ­χε­ται να διε­ξα­χθεί κλή­ρω­ση.

Σύμ­φω­να με τις ανα­κοι­νώ­σεις του πα­νε­πι­στη­μί­ου, οι θέ­σεις στα προ­γράμ­μα­τα είναι αυ­ξη­μέ­νες σε σχέση με προη­γού­με­νες χρο­νιές, ενώ στην επι­λο­γή των φοι­τη­τών θα προη­γη­θούν όσοι θα έχουν συ­μπλη­ρώ­σει το 23ο έτος της ηλι­κί­ας τους την 31η Δε­κεμ­βρί­ου 2016. Μετά τον έλεγ­χο της πλη­ρό­τη­τας του φα­κέ­λου των υπο­βλη­θέ­ντων δι­καιο­λο­γη­τι­κών θα ανα­κοι­νω­θούν τα ονό­μα­τα των υπο­ψη­φί­ων που έχουν δι­καί­ω­μα ορι­στι­κής εγ­γρα­φής στο πρό­γραμ­μα σπου­δών.

Η ανα­κοί­νω­ση των ονο­μά­των των υπο­ψη­φί­ων με δι­καί­ω­μα ορι­στι­κής εγ­γρα­φής θα γίνει την Τε­τάρ­τη 15 Μαρ­τί­ου 2017. Η υπο­βο­λή των αι­τή­σε­ων άρ­χι­σε και θα γίνει απο­κλει­στι­κά μέσω του Δια­δι­κτύ­ου έως την 20ή Δε­κεμ­βρί­ου 2016. Πα­ράλ­λη­λα, κατά τη διάρ­κεια του ιδίου δια­στή­μα­τος, θα πρέ­πει να γίνει η τα­χυ­δρο­μι­κή απο­στο­λή του φα­κέ­λου των δι­καιο­λο­γη­τι­κών.

Τα δι­καιο­λο­γη­τι­κά

Για την εγκυ­ρό­τη­τα των αι­τή­σε­ων θα πρέ­πει στον φά­κε­λο των δι­καιο­λο­γη­τι­κών να συ­μπε­ρι­λη­φθεί: Αντί­γρα­φο κα­τά­θε­σης στην Τρά­πε­ζα ή η ηλε­κτρο­νι­κή ανα­φο­ρά επι­τυ­χούς συ­ναλ­λα­γής μέσω πι­στω­τι­κής-χρε­ω­στι­κής κάρ­τας στην πε­ρί­πτω­ση που επι­λέ­ξα­τε να κα­τα­βά­λε­τε την προ­κα­τα­βο­λή της οι­κο­νο­μι­κής σας συμ­με­το­χής (50€) μέσω πι­στω­τι­κής/χρε­ω­στι­κής κάρ­τας MASTERCARD ή VISA. Επί­σης αντί­γρα­φο της αί­τη­σης.

Κάθε εν­δια­φε­ρό­με­νος μπο­ρεί να υπο­βά­λει μία και μόνο μία αί­τη­ση προ­κει­μέ­νου να ει­σα­χθεί στο ΕΑΠ (ανε­ξαρ­τή­τως κα­τη­γο­ρί­ας προ­πτυ­χια­κών – με­τα­πτυ­χια­κών ή προ­γράμ­μα­τος σπου­δών). Αν κά­ποιος υπο­ψή­φιος υπο­βά­λει πε­ρισ­σό­τε­ρες από μία αι­τή­σεις, στον έλεγ­χο που θα γίνει θα απορ­ρι­φθεί ακόμα και αν βρί­σκε­ται με­τα­ξύ των αρ­χι­κά επι­λε­γέ­ντων.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙ­ΓΚΑ-ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΜΙΘ  /  17.11.2016 14:59

    Όλοι διαβάζουν για να πάρουν πτυχίο και πάρα πολλοί κάνουν ιδιαίτερα ή φροντιστήρια για να περάσουν κάποια δύσκολα μαθήματα. Αλλά τι να πουν και αυτοί που δε μόχθησαν μόνο για να πάρουν το πτυχίο αλλά ΚΑΙ για να εισαχθούν?

  • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ  /  16.11.2016 09:21

    Αγαπητέ κύριε Σμίθ, αποφοίτησα από το τμήμα Πληροφορικής του Ανοικτού Πανεπιστημίου το έτος 2009 μετά από 6 έτη σπουδών. Ναι, δεν μπόρεσα να το τελειώσω στα 4 χρόνια που είναι κανονικά, διότι ταυτόχρονα εργαζόμουν για να ζήσω την οικογένειά μου (είμαι τώρα 50 χρονών). Είναι αλήθεια ότι δεν μόχθησα με Πανελλήνιες εξετάσεις για να εισαχθώ στο ΑΕΠ, αλλά έφτασα να διαβάζω μέχρι και 15 ώρες την ημέρα (ξενύχτια ολόκληρα) για να μπορέσω να πάρω το πτυχίο μου. Επίσης αναγκάστηκα να κάνω ιδιαίτερα μαθήματα στα πολύ απαιτητικά μαθηματικά για να μπορέσω να ανταπεξέλθω. Γι’ αυτό, παρακαλώ, μην τα ισοπεδώνουμε όλα.
    Μετά τιμής
    Παναγιώτης Σταματίου

  • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΜΙΘ  /  15.11.2016 16:52

    Όποιος θέλει να σπουδάσει στρώνει κάτω τον πισινό του και δίνει Πανελλήνιες και περνάει σε ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Όποιος είναι της ήσσονος προσπάθειας και των εύκολων λύσεων έχει και άλλες επιλογές αλλά να γνωρίζει καλά ότι ΠΟΤΕ δεν θα μπορέσει να εξισωθεί και να αποκτήσει τα ίδια προνόμια με αυτούς που ΜΟΧΘΗΣΑΝ. ΠΟΤΕ!

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.