ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1.117 υποψήφιοι από τα Δωδεκάνησα εισάγονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας

news room 6 λεπτά ανάγνωση
Βάσεις Πανελλήνιες

1.117  από­φοι­τοι λυκείων και ΕΠΑΛ από τα Δωδε­κά­νησα πέτυχαν φέτος την εισα­γωγή τους στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευση.

Πιο συγκε­κρι­μένα εισά­γο­νται 911 υπο­ψή­φιοι που εξε­τά­στη­καν με το νέο σύστημα, 30 με το παλαιό και 85 με το σύστημα του 10% για από­φοι­τους των ετών 2014 και 2015 σε σύνολο 1381 που ήταν υπο­ψή­φιοι.

Στις εξε­τά­σεις πέτυχαν την εισα­γωγή τους και 78 από­φοι­τοι ΕΠΑΛ που δια­γω­νί­στη­καν με το νέο σύστημα, 8 με το σύστημα του 10% και 5 με το παλαιό σύστημα σε σύνολο 287 που μετεί­χαν στις εξε­τά­σεις. «Ασανσέρ» χαρα­κτη­ρί­ζο­νται οι φετινές βάσεις εισα­γω­γής στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευση. Κύριο χαρα­κτη­ρι­στικό είναι το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των σχολών της Αθήνας και της Θεσ­σα­λο­νί­κης και της Περι­φέ­ρειας. Επίσης χαρα­κτη­ρι­στική είναι η πτώση σε πανε­πι­στη­μιακά τμήματα, όπου φοι­τη­τές Παι­δα­γω­γι­κής (και κατ΄ε­πέ­κταση δάσκα­λοι) στο μέλλον θα δηλώ­σουν φοι­τη­τές με βαθμούς κάτω από τη βάση. Το Παι­δα­γω­γικό Τμήμα της Ρόδου θα δεχτεί φοι­τη­τές με βαθμό 9.887!

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουρ­γός Παι­δείας Νίκος Φίλης επέλεξε την χθεσινή ημέρα για να πει οτι «το παρόν σύστημα έφθασε στα όριά του», εξαγ­γέλ­λο­ντας νέες αλλαγές στα επόμενα χρόνια!

Χαρα­κτη­ρι­στικό παρά­δειγμα είναι ότι στο ΤΕΙ Μηχα­νο­λό­γων Μηχα­νι­κών και Βιο­μη­χα­νι­κού Σχε­δια­σμού Κοζάνης η βάση δια­μορ­φώ­θηκε στα 1.560 μόρια και στα Πανε­πι­στή­μια με βαθμό 5 στο τμήμα Ιτα­λι­κής Γλώσσας της Αθήνας με βάση 5.200 και στο τμήμα Γεω­γρα­φίας του Πανε­πι­στη­μίου Αιγαίου με 5.9 ως βάση εισα­γω­γής.

Συνο­λικά, 117 τμήματα σε Πανε­πι­στή­μια και ΤΕΙ θα δεχτούν υπο­ψη­φί­ους με βαθ­μο­λο­γίες κάτω από τη βάση. Εκ των οποίων τα 20 είναι Πανε­πι­στή­μια και τα 97 ΤΕΙ.

Οπως ανα­με­νό­ταν οι Ιατρι­κές Σχολές σημειώ­νουν άνοδο ενώ πτώση παρα­τη­ρεί­ται στις περι­ζή­τη­τες Νομικές σχολές, εκτός της Νομικής Αθηνών κατα­δει­κνύ­ο­ντας τη μεγάλη διαφορά μεταξύ Αθήνας και Περι­φέ­ρειας.

Πτώση σημειώ­νε­ται στα Πολυ­τε­χνικά τμήματα και τις Οικο­νο­μι­κές σχολές.

Το τοπίο πάντως περι­λαμ­βά­νει: Ανοδο στις Ιατρι­κές σχολές από 139 μόρια στην Αθήνα έως 474 στην Αλε­ξαν­δρού­πολη, που συμπα­ρέ­συ­ραν και τα παραϊ­α­τρικά τμήματα. Όλα τα ΤΕΙ του τρίτου πεδίου έχουν θεα­μα­τική άνοδο.

Η μονα­δική άνοδος στα Πολυ­τε­χνεία σημειώ­θηκε στην Αρχι­τε­κτο­νική Αθηνών και μεγα­λύ­τερη πτώση με 2. 832 μόρια στο τμήμα Αρχι­τε­κτό­νων μηχα­νι­κών στην Ξάνθη. Άνοδος βάσεων σημειώ­θηκε τελικά στα τμήματα Πολι­τι­κών Μηχα­νι­κών από 44 μόρια στην Θεσ­σα­λία, έως 345 την Αθήνα.

Στα Οικο­νο­μικά κατα­γρά­φε­ται πτώση των βάσεων σε όλα τα τμήματα Οικο­νο­μι­κών Επι­στη­μών από 328 του Οικο­νο­μι­κού Πανε­πι­στη­μίου έως 639 του Πανε­πι­στη­μίου Βόλου, ενώ αυξο­μειώ­σεις είχαν τα τμήματα Πλη­ρο­φο­ρι­κής.

O συνο­λι­κός αριθμός των υπο­ψη­φίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 105.548 (75.224 με το Νέο ΓΕΛ, 3.219 με το Παλαιό ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’, 14.339 με το 10% του ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’, 9.411 με το Νέο ΕΠΑΛ, 2.019 με το Παλαιό ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α’ και 1.336 με το 10% του ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α’), ενώ πέρυσι ο αντί­στοι­χος αριθμός υπο­ψη­φίων ήταν 104.616.

Συνο­λικά εισή­χθη­σαν στα Πανε­πι­στή­μια, στις Ανώ­τα­τες Εκκλη­σια­στι­κές Ακα­δη­μίες, στα ΤΕΙ, στις Στρα­τιω­τι­κές και Αστυ­νο­μι­κές Σχολές και στις Ακα­δη­μίες της Πυρο­σβε­στι­κής και του Εμπο­ρι­κού Ναυ­τι­κού 72.973 υπο­ψή­φιοι, ενώ το 2015 εισή­χθη­σαν 70.988.

Τα δικαιο­λο­γη­τικά και η δια­δι­κα­σία εγγρα­φής θα ανα­κοι­νω­θούν κατά τις προ­σε­χείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και ανα­λυ­τική εγκύ­κλιο ενώ σύμφωνα με τον γενικό γραμ­μα­τέα Γ. Παντή για πρώτη φορά θα γίνουν ηλε­κτρο­νι­κές εγγρα­φές και όχι μόνο προ­εγ­γρα­φές.

Επι­ση­μαί­νε­ται ότι όλοι οι επι­τυ­χό­ντες στα Τ.Ε.Ι. εισά­γο­νται στο Α΄ εξάμηνο.

Η προ­θε­σμία και η δια­δι­κα­σία εγγρα­φής των επι­τυ­χό­ντων στις Στρα­τιω­τι­κές και Αστυ­νο­μι­κές Σχολές, στη Σχολή Ανθυ­πο­πυ­ρα­γών της Πυρο­σβε­στι­κής Ακα­δη­μίας, στις Ακα­δη­μίες Εμπο­ρι­κού Ναυ­τι­κού καθώς στις Ανώ­τε­ρες Σχολές Του­ρι­στι­κής Εκπαί­δευ­σης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανα­κοι­νω­θεί από τις ίδιες τις σχολές.

Τέλος, ανα­κοι­νώ­νο­νται τα απο­τε­λέ­σματα εισα­γω­γής στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευση με τις ειδικές κατη­γο­ρίες των αλλοδαπών-αλλογενών (απο­φοί­των Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των απο­φοί­των Λυκείων ή αντί­στοι­χων σχο­λείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελλη­νι­κής κατα­γω­γής. Τα δικαιο­λο­γη­τικά και η δια­δι­κα­σία εγγρα­φής αυτών των εισα­γό­με­νων θα ανα­κοι­νω­θούν κατά τις προ­σε­χείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και ανα­λυ­τική εγκύ­κλιο, με την προ­ϋ­πό­θεση ότι πέραν των δικαιο­λο­γη­τι­κών που απαι­τού­νται θα προ­σκο­μί­ζε­ται και βεβαί­ωση των Πανε­πι­στη­μίων Αθήνας, Θεσ­σα­λο­νί­κης ή πιστο­ποι­η­τικό του­λά­χι­στον επι­πέ­δου Β2 (Γ’) του Κέντρου Ελλη­νι­κής Γλώσσας ότι γνω­ρί­ζουν την Ελλη­νική γλώσσα. Όσοι δεν κατέ­χουν την ανωτέρω βεβαί­ωση ή το πιστο­ποι­η­τικό γνώσης της Ελλη­νι­κής γλώσσας ολο­κλη­ρώ­νουν την εγγραφή τους μετά από την προ­σκό­μιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισα­γω­γής ακα­δη­μαϊκό έτος, σε ημε­ρο­μη­νίες που ανα­κοι­νώ­νο­νται.

Τα δικαιο­λο­γη­τικά που απαι­τού­νται είναι αυτά που έχουν ανα­κοι­νω­θεί με τις Οδηγίες για την εισα­γωγή στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευση της Ελλάδας των κατη­γο­ριών:

α) αλλοδαπών-αλλογενών (απο­φοί­των λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) απο­φοί­των Λυκείων ή αντι­στοί­χων σχο­λείων κρατών -μελών της Ε.Ε. μη ελλη­νι­κής κατα­γω­γής και θα κατα­τε­θούν από τους ίδιους τους υπο­ψη­φί­ους ή από νόμιμα εξου­σιο­δο­τη­μένο εκπρό­σωπό τους στη γραμ­μα­τεία της σχολής επι­τυ­χίας, προ­κει­μέ­νου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολο­κλή­ρωση της εγγρα­φής τους.

Οι Σχολές και τα Τμήματα εισα­γω­γής μετά τον έλεγχο των δικαιο­λο­γη­τι­κών εκδί­δουν βεβαί­ωση εισα­γω­γής προ­κει­μέ­νου οι εισα­χθέ­ντες να την προ­σκο­μί­σουν στις αρμό­διες αρχές για τη χορή­γηση άδειας παρα­μο­νής για την πραγ­μα­το­ποί­ηση των σπουδών τους.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία που έδωσε στη δημο­σιό­τητα το υπουρ­γείο Παι­δείας, το ποσοστό επι­τυ­χίας των υπο­ψη­φίων ανήλθε στο 69,14%, καθώς από τους συνο­λικά 105.548 υπο­ψή­φιους όλων των κατη­γο­ριών, εισή­χθη­σαν οι 72.973. Για την προ­ε­τοι­μα­σία της νέας σχο­λι­κής χρονιάς ο κ Φίλης ανέφερε ότι θα γίνουν 21.000 προ­σλή­ψεις ανα­πλη­ρω­τών εκπαι­δευ­τι­κών προ­κει­μέ­νου να καλυ­φθούν τα κενά και όλα θα είναι στη θέση τους με το πρώτο κου­δούνι.

5

ANAΛΥΤΙΚΑ ΟΙ  ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΙ ΑΝΑ ΛΥΚΕΙΟ

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ    102

2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ    74

3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ       96

4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ       32

IΔΙΩΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ    30

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΥ-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ    41

ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ    44

ΛΥΚΕΙΟ ΑΦΑΝΤΟΥ    33

ΛΥΚΕΙΟ ΙΑΛΥΣΟΥ    47

ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ    63

ΛΥΚΕΙΟ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ    5

ΛΥΚΕΙΟ ΕΜΠΩΝΑΣ    3

ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΡΩΝΗΣ    23

ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΟΔΟΥ    12

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ    1

ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΚΗΣ    1

ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΙΨΩΝ    3

ΛΥΚΕΙΟ ΖΙΠΑΡΙΟΥ ΚΩ    16

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ    3

ΛΥΚΕΙΟ ΣΥΜΗΣ    6

ΛΥΚΕΙΟ ΤΗΛΟΥ    1

ΛΥΚΕΙΟ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ    4

ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΟΥ    2

ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΣΥΡΟΥ    5

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΩ    2

1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ    45

2o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ    39

ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΕΡΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ    18

1o ΛΥΚΕΙΟ ΚΩ    63

2o ΛΥΚΕΙΟ ΚΩ    36

ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ ΚΩ    30

ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΡΟΥ    25

ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΜΟΥ    6

ΣΥΝΟΛΟ    911

ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΛΥΚΕΙΟ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ    1

ΛΥΚΕΙΟ ΣΥΜΗΣ    1

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΩ    1

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ    1

1Ο ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ    1

2Ο ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ    4

3Ο ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ    2

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ    2

ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΡΩΝΗΣ    1

ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ    1

ΛΥΚΕΙΟ ΑΦΑΝΤΟΥ    1

ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ    1

1Ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ    3

2Ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ    1

ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΕΡΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ    2

1Ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΩ    2

2Ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΩ    4

ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΡΟΥ    1

ΣΥΝΟΛΟ    30

ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ 10%

ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΟΔΟΥ (2015)    2

ΛΥΚΕΙΟ ΖΙΠΑΡΙΟΥ ΚΩ (2015)    1

1Ο ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ(2014)    2

1Ο ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ(2015)    12

2Ο ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ(2014)    2

3Ο ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ(2014)    5

3Ο ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ(2015)    12

ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΡΩΝΗΣ(2015)    1

ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ(2014)    1

ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ(2015)    1

ΛΥΚΕΙΟ ΑΦΑΝΤΟΥ(2014)    4

ΛΥΚΕΙΟ ΑΦΑΝΤΟΥ(2015)    4

ΛΥΚΕΙΟ ΙΑΛΥΣΟΥ(2014)    1

ΛΥΚΕΙΟ ΙΑΛΥΣΟΥ (2015)    1

1Ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ(2014)    2

1Ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ(2015)    1

ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΕΡΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ(2015)    1

1ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΩ(2015)    4

ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ ΚΩ(2014)    1

ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ ΚΩ(2015)    2

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ(2014)    2

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ(2015)    5

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΥ

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ(2014) 3

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΥ

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ (2015)     7

4o ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ(2014)    1

4o ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ(2015)    4

4o ΛΥΚΕΙΟ ΚΩ(2014)    1

4o ΛΥΚΕΙΟ ΚΩ(2015)    2

ΣΥΝΟΛΟ    85

ΕΠΑΛ

1o ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ    21

2o ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ    12

1o ΕΠΑΛ ΚΩ    10

ΕΠΑΛ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΟΥ    5

1o ΕΠΑΛ ΚΑΛΥΜΝΟΥ    22

1o ΕΠΑΛ ΚΑΡΠΑΘΟΥ    1

1o ΕΠΑΛ ΛΕΡΟΥ    6

1o ΕΠΑΛ ΠΑΤΜΟΥ    1

ΣΥΝΟΛΟ    78

ΕΠΑΛ 10%

1o ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ(2014)    3

1o ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ(2015)    1

ΕΠΑΛ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΟΥ(2015)    1

1o ΕΠΑΛ ΚΑΛΥΜΝΟΥ(2015)    2

1o ΕΠΑΛ ΚΑΡΠΑΘΟΥ(2015)    1

ΣΥΝΟΛΟ    8

ΕΠΑΛ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

1o ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ    2

2o ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ    2

1o ΕΠΑΛ ΚΑΛΥΜΝΟΥ    1

ΣΥΝΟΛΟ    5

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.