ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα 15 δισ. ευρώ η φιλοξενία τύπου… Αirbnb στην Ευρώπη

news room 2 λεπτά ανάγνωση
εξοχική κατοικία

Ο πλέον δυνα­μι­κός κλάδος της οικο­νο­μίας του δια­μοι­ρα­σμού στην Ευρώπη είναι αυτός της φιλο­ξε­νίας με τους ιδιο­κτή­τες που νοι­κιά­ζουν τα σπίτια τους σε του­ρί­στες, αφού ο συνο­λι­κός όγκος των συναλ­λα­γών για κατα­λύ­ματα υπο­λο­γί­ζε­ται -ούτε λίγο ούτε πολύ- στα πέριξ των 15,1 δισ. ευρώ για το 2015. Το νούμερο αυτό είναι το ήμισυ και πλέον από το σύνολο των 28 δισ. ευρώ, που υπο­λο­γί­ζε­ται συνο­λικά ο όγκος συναλ­λα­γών στους 5 σημα­ντι­κό­τε­ρους κλάδους της ευρω­παϊ­κής οικο­νο­μίας του δια­μοι­ρα­σμού (φιλο­ξε­νία, μετα­φο­ρές μεταξύ ιδιωτών, συνερ­γα­τική χρη­μα­το­δό­τηση, κατ’ απαί­τηση οικια­κές υπη­ρε­σίες και κατ’ απαί­τηση επαγ­γελ­μα­τι­κές υπη­ρε­σίες), σύμφωνα με την κατα­γραφή της PricewaterhouseCoopers.

Ειδικά ως προς τον κλάδο της φιλο­ξε­νίας, η γνωστή εται­ρεία συμ­βού­λων επι­ση­μαί­νει ότι η Ευρώπη συνο­λικά παρου­σιά­ζει τις υψη­λό­τε­ρες επι­δό­σεις, ως γεω­γρα­φική περιοχή, στο κομμάτι της μίσθω­σης κατοι­κιών (παρά­νο­μως ή νομίμως) από ιδιώτες σε του­ρί­στες, γεγονός το οποίο επι­βε­βαιώ­νε­ται και από τις κατα­χω­ρή­σεις του μεγα­λύ­τε­ρου ”παίκτη” της αγοράς:

Οι κατα­χω­ρή­σεις κατοι­κιών μέσω της πλατ­φόρ­μας Airbnb στην Ευρώπη ξεπερ­νούν το ήμισυ επί του συνόλου των κατα­χω­ρή­σεων της γνωστής εται­ρείας. Στη χώρα μας υπο­λο­γί­ζε­ται ότι η φορο­δια­φυγή λόγω της έλλει­ψης του κατάλ­λη­λου θεσμι­κού πλαι­σίου (σ.σ. το οποίο καταρ­τί­ζε­ται από τα υπουρ­γεία Οικο­νο­μι­κών και Του­ρι­σμού και -κατά τις νεό­τε­ρες εκτιμήσεις- θα μπο­ρούσε να προ­ω­θη­θεί προς ψήφιση το Σεπτέμ­βριο) κυμαί­νε­ται στα πέριξ των 270 εκατ. ευρώ.

“Εν μέσω αυτής της τερά­στιας ανά­πτυ­ξης, η Ευρώπη έχει την ευκαι­ρία να ενι­σχύ­σει τη θέση της στην παγκό­σμια αγορά ως εκκο­λα­πτή­ριο και­νο­το­μίας για τη συνερ­γα­τική οικο­νο­μία. Όμως, για να επι­τύ­χει αυτόν τον στόχο, θα χρεια­στεί να δια­μορ­φώ­σει ένα πιο ισορ­ρο­πη­μένο, συντο­νι­σμένο και δυνα­μικό ρυθ­μι­στικό πλαίσιο στα 28 κράτη μέλη της”, ανα­φέ­ρουν οι ανα­λυ­τές της PwC.

Σημειω­τέον ότι με βάση πρό­σφατο Ευρω­βα­ρό­με­τερο το 1/3 των Ευρω­παίων πολιτών ηλικίας 25- 39 ετών έχουν χρη­σι­μο­ποι­ή­σει υπη­ρε­σίες της λεγό­με­νες οικο­νο­μίας δια­μοι­ρα­σμού (sharing economy) κι έχουν τρείς φορές περισ­σό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να τις χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν στο άμεσο μέλλον σε σχέση με τους πολίτες ηλικίας άνω των 55 ετών.

Η PwC υπο­λο­γί­ζει ότι τα έσοδα για τις πλατ­φόρ­μες στον τομέα της φιλο­ξε­νίας με βάση τις προ­μή­θειες που λαμ­βά­νουν οι ίδιες αντι­στοι­χούν σε 1,15 δισ. ευρώ, με το 85% επί του συνόλου των συναλ­λα­γών να κατευ­θύ­νε­ται στους παρό­χους των υπη­ρε­σιών. O κλάδος της φιλο­ξε­νίας επίσης υπο­λο­γί­ζε­ται ότι θα ξεπε­ρά­σει σε όγκο συναλ­λα­γών τα 100 δισ. ευρώ έως το 2025, όπως και τρείς ακόμη κλάδοι (μετα­φο­ρές μεταξύ ιδιωτών, συνερ­γα­τική χρη­μα­το­δό­τηση, κατ’ απαί­τηση οικια­κές υπη­ρε­σίες), πλήν του κλάδου των επαγ­γελ­μα­τι­κών υπη­ρε­σιών.

sharing.JPG

Από την έρευνα που πραγ­μα­το­ποί­ησε η PwC στις εννέα μεγα­λύ­τε­ρες ευρω­παϊ­κές οικο­νο­μίες υπο­λο­γί­ζε­ται ότι μέχρι σήμερα έχουν δημιουρ­γη­θεί 275 εται­ρείες συνο­λικά στην οικο­νο­μία του δια­μοι­ρα­σμού, με τη Γερ­μα­νία, την Ισπανία και την Ολλαν­δία να έχουν ”συνει­σφέ­ρει” με πάνω από 25 εται­ρείες έκαστη, ενώ κάτω από 25 έχουν η Σουηδία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Βέλγιο.

newmoney.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.