ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αεροπορικές εταιρείες κατηγορούνται για υπερχρέωση σε πληρωμές με πιστωτική κάρτα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Πιστωτικές κάρτες

Η ομάδα κα­τα­να­λω­τών Fairer Finance, ξε­κί­νη­σε εκ­στρα­τεία για να κα­ταρ­γή­σει τα τέλη στις πι­στω­τι­κές ή χρε­ω­στι­κές κάρ­τες πλη­ρω­μών, ονό­μα­σε τις αε­ρο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες Flybe, Monarch και Ryanair, μαζί με το FlightCentre.com, στο top5 των “χει­ρό­τε­ρων με­γά­λων εται­ρειών” όσον αφορά τις χρε­ώ­σεις καρ­τών.

Η Flybe και η Monarch χρε­ώ­νουν 3% κατά την πλη­ρω­μή με πι­στω­τι­κή κάρτα, η Ryanair και το Flight Centre 2%, η Norwegian Air 1,99% και η Virgin Atlantic 1,50%.

Οι αε­ρο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες ισχυ­ρί­ζο­νται ότι οι χρε­ώ­σεις αυτές είναι απα­ραί­τη­τες για να αντα­πε­ξέρ­χο­νται στο κό­στος των δια­δι­κα­σιών πλη­ρω­μών. “Οι προ­σαυ­ξή­σεις στις πι­στω­τι­κές κάρ­τες από τη Monarch κα­λύ­πτουν όλες τις σχε­τι­κές δα­πά­νες που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν από την εται­ρεία και συν­δέ­ο­νται με την πλη­ρω­μής μέσω πι­στω­τι­κής κάρ­τας”, δή­λω­σε στο BBC η εται­ρεία. “Κατά την κρά­τη­ση μιας πτή­σης στο monarch.co.uk, οι επι­βα­ρύν­σεις προ­στί­θε­νται στη συ­νο­λι­κή τιμή της κρά­τη­σης και κα­τα­χω­ρού­νται ξε­κά­θα­ρα στο συ­νο­λι­κό κό­στος, από τη στιγ­μή που ο πε­λά­της επι­λέ­ξει την πτήση, μέχρι το ση­μείο της πλη­ρω­μής της”.

Η Ryanair ανέ­φε­ρε: “Αυτοί οι ισχυ­ρι­σμοί είναι ψευ­δείς. Συμ­μορ­φω­νό­μα­στε πλή­ρως με όλους τους κα­νο­νι­σμούς της ΕΕ και οι χρε­ώ­σεις μας στις πι­στω­τι­κές κάρ­τες αντα­να­κλούν το κό­στος των δια­δι­κα­σιών πλη­ρω­μών με πι­στω­τι­κή κάρτα, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των τρα­πε­ζι­κών χρε­ώ­σε­ων”.

Εκ­πρό­σω­πος της Flybe δή­λω­σε ότι η αε­ρο­πο­ρι­κή εται­ρεία είναι “πλή­ρως συμ­βα­τή με τον Οδηγο ‘Κα­νο­νι­σμοί Προ­στα­σί­ας των Κα­τα­να­λω­τών – Μάρ­τιος 2012’ του Department for Business, Innovation and Skills (BIS), που επε­ξη­γεί ξε­κά­θα­ρα ό,τι αφορά στα επι­τρε­πό­με­να κόστη που μπο­ρούν να ανα­κτη­θούν μέσω προ­σαύ­ξη­σης πλη­ρω­μών”.

Ωστό­σο, η Fairer Finance υπο­στη­ρί­ζει ότι πολ­λές άλλες αε­ρο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της United και της Air Canada, δεν έχουν τέ­τοια κόστη συ­νο­λι­κά, ενώ άλλες, όπως η Easyjet τα έχουν μειώ­σει από 2 έως 1%.

Το κό­στος για την απο­δο­χή πλη­ρω­μής μέσω πι­στω­τι­κών καρ­τών ποι­κίλ­λει. Αλλά οι νέοι ευ­ρω­παϊ­κοί κα­νο­νι­σμοί που τέ­θη­καν σε ισχύ τον πε­ρα­σμέ­νο Δε­κέμ­βριο, κα­λύ­πτουν το ζή­τη­μα των “δια­τρα­πε­ζι­κών προ­μη­θειών”, το οποίο απο­τε­λεί και το με­γα­λύ­τε­ρο μέρος του κό­στους. Για τις πι­στω­τι­κές κάρ­τες, οι δια­τρα­πε­ζι­κές προ­μή­θειες τώρα έχουν ανώ­τα­το όριο το 0,3% – με τους ει­δι­κούς να δη­λώ­νουν ότι το πρό­σθε­το κό­στος θα πρέ­πει να ανέρ­χε­ται σε όχι πε­ρισ­σό­τε­ρο από ένα επι­πλέ­ον 0,3% για τις με­γά­λες επι­χει­ρή­σεις.

Η Finance Fairer δή­λω­σε ότι αυτό θα πρέ­πει να ση­μαί­νει ότι οι κα­τα­να­λω­τές χρε­ώ­νο­νται όχι πε­ρισ­σό­τε­ρο από πε­ρί­που 0,6% από με­γά­λες εται­ρεί­ες – και σί­γου­ρα όχι πε­ρισ­σό­τε­ρο από 1%.

Ο James Daley, διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της Fairer Finance, επε­σή­μα­νε: “Λαμ­βά­νο­ντας χρή­μα­τα από τον κόσμο είναι μεν ένα βα­σι­κό μέρος της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας Ωστό­σο, κατά την άποψή μας, οι εται­ρεί­ες δε θα πρέ­πει να χρε­ώ­νουν κα­θό­λου τους κα­τα­να­λω­τές γι’αυτό. Εάν παρ‘όλα επι­λέ­ξουν να χρε­ώ­νουν για τις πλη­ρω­μές με πι­στω­τι­κή κάρτα -παρά το ισχυ­ρό δη­μό­σιο αί­σθη­μα ενα­ντί­ον αυτών των επι­βα­ρύν­σε­ων- τότε οι κα­νο­νι­σμοί το κα­θι­στούν πολύ σαφές ότι κάτι τέ­τοιο μπο­ρεί να πε­ρά­σει μόνο στο κό­στος.

Πι­στεύ­ου­με ότι υπάρ­χουν εκα­το­ντά­δες εται­ρεί­ες που λει­τουρ­γούν κατά πα­ρά­βα­ση των κα­νο­νι­σμών – αλλά κα­νείς δεν αστυ­νο­μεύ­ει αυτές τις πα­ρα­βά­σεις. Θα πρέ­πει να υπάρ­χουν ομά­δες επι­θε­ω­ρη­τών σε όλη τη χώρα, που θα ερευ­νούν και θα επι­βάλ­λουν πρό­στι­μα σε όσους δε μειώ­νουν τις χρε­ώ­σεις τους. Θα θέ­λα­με επί­σης να δούμε υπουρ­γούς να κα­θι­στούν σαφές ότι πα­ρα­βά­σεις των κα­νο­νι­σμών δε θα γί­νο­νται ανε­κτές.

Δε­δο­μέ­νου ότι πολ­λές εται­ρεί­ες στην Ευ­ρώ­πη έχουν ήδη πλή­ρως απα­γο­ρεύ­σει τέ­τοιου εί­δους χρε­ώ­σεις, είναι δύ­σκο­λο για τις εται­ρεί­ες να τις δι­καιο­λο­γή­σουν. Δια­στρε­βλώ­νουν τον αντα­γω­νι­σμό, καθώς οι πε­λά­τες συχνά δεν μπο­ρούν να δουν τη συ­νο­λι­κή τιμή μέχρι να φτά­σουν στο τε­λι­κό στά­διο της πλη­ρω­μής. Γι’αυτό και ξε­κι­νά­με μια νέα εκ­στρα­τεία, για να τε­λειώ­νου­με με αυτές τις χρε­ώ­σεις μια για πάντα”.

traveldailynews.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.