ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ευρώπη με πυρετό: Ποιες χώρες ετοιμάζονται για δημοψήφισμα (χάρτης)

news room 2 λεπτά ανάγνωση
δημοψήφισμα

Το απο­τέ­λε­σμα του δημο­ψη­φί­σμα­τος στη Βρε­τα­νία τάραξε για τα καλά τα θεμέλια της Ευρώπης με το Business Insider να γράφει χαρα­κτη­ρι­στικά στον απόηχο του Brexit: «Η Ευρώπη έχει πυρετό, η μόνη συνταγή είναι κι άλλα δημο­ψη­φί­σματα».

Το Eurasia Group, εται­ρεία συμ­βου­λών γεω­πο­λι­τι­κού κιν­δύ­νου, δημο­σί­ευσε χάρτη, ανα­λύ­ο­ντας σε ποιες χώρες της Ευρώπης υπάρχει δυνα­τό­τητα για δημο­ψη­φί­σματα, όπως το βρε­τα­νικό.

Στο χάρτη κατα­γρά­φο­νται οι χώρες που θα σκέ­φτο­νταν να πάνε σε δημο­ψή­φι­σμα ή εν πάση περι­πτώ­σει εκεί όπου ο ευρω­σκε­πτι­κι­σμός ενι­σχύ­ε­ται ιδιαί­τερα και προ­κα­λεί πανικό στις Βρυ­ξέλ­λες.

Ανα­λυ­τικά:

Οι χώρες που βρί­σκο­νται ένα βήμα πριν το δημο­ψή­φι­σμα:

  • Αυστρία
  • Ολλαν­δία

Οι χώρες που το δημο­ψή­φι­σμα τίθεται επί τάπητος, αλλά δεν είναι τόσο πιθανό να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί:

  • Γαλλία
  • Ιταλία
  • Δανία
  • Τσεχία

Ευρω­σκε­πτι­κι­στικά κόμματα επη­ρε­ά­ζουν ή περιο­ρί­ζουν την κυβερ­νη­τική πολι­τική:

  • Ελλάδα
  • Πορ­το­γα­λία
  • Γερ­μα­νία
  • Σουηδία
  • Φιν­λαν­δία
  • Ιρλαν­δία
  • Πολωνία
  • Σλο­βα­κία
  • Ουγ­γα­ρία
  • Κύπρος
  • Σλο­βε­νία

Χωρίς ιδιαί­τερα ευρω­σκε­πτι­κι­στικά κόμματα, ή με περιο­ρι­σμένο αντί­κτυπο στην κυβερ­νη­τική πολι­τική

  • Ισπανία
  • Βέλγιο
  • Βουλ­γα­ρία
  • Ρου­μα­νία
  • Κροατία
  • Λιθουα­νία
  • Λετονία
  • Εσθονία
  • Μάλτα

Σύμφωνα με την εται­ρεία, λοιπόν, πιθα­νό­τερη είναι διε­ξα­γωγή δημο­ψη­φί­σμα­τος σε Αυστρία και Ολλαν­δία. Μάλιστα, στην Αυστρία έχουν περάσει μόλις 20 χρόνια από τότε που οι πολίτες της ρωτή­θη­καν για ένταξη ή μη στην ΕΕ. Οπως ανα­φέ­ρει δημο­σκό­πηση, σχεδόν το 40% του πλη­θυ­σμού θέλει να διε­ξα­χθεί άμεσα δημο­ψή­φι­σμα.

Οι Ολλαν­δοί έχουν την ίδια πεποί­θηση. Παρότι, η χώρα τους είναι ιδρυ­τικό μέλος και έχει στα χέρια της την προ­ε­δρία της ΕΕ, το 54% των πολιτών τάσ­σο­νται υπέρ της απο­χώ­ρη­σης.

Παράλ­ληλα, το Eurasia Group «βλέπει» ένα ντόμινο εξε­λί­ξεων με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Σουηδία να έχουν ευρω­σκε­πτι­κι­στική στάση, με τις δύο πρώτες χώρες, ωστόσο, να μην δεί­χνουν δια­τε­θει­μέ­νες να προ­χω­ρή­σουν σε ένα δημο­ψή­φι­σμα.

Οσον αφορά, τώρα, την Ελλάδα, οι ευρω­σκε­πτι­κι­στι­κές τάσεις φαί­νο­νται να επη­ρε­ά­ζουν την πολι­τική.

«Εάν το Brexit ήταν μια πυρι­τι­δα­πο­θήκη, που ξεκί­νησε η φωτιά, τότε οποια­δή­ποτε εξέλιξη σε κάποια άλλη χώρα θα είναι η βενζίνη, Μια ακόμα ”έξοδος” θα κάνει σαφές σε όλους πως υπάρχει ένα ανα­πό­φευ­κτο απο­τυ­χίας γύρω από την Ενωση», σημειώ­νει το άρθρο

Η Ευρώπη με πυρετό: Ποιες χώρες ετοιμάζονται για δημοψήφισμα (χάρτης)
Ημε­ρη­σία

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.