ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΔ: Η αγωνία θολώνει την κρίση του Μαξίμου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Νέα Δημοκρατία 3

Η λε­ω­φό­ρος Συγ­γρού κάνει λόγο για την “αγω­νία” που έχει προ­κλη­θεί στο μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου, σε τέ­τοιο βαθμό που “το ΑΠΕ – ΜΠΕ πα­ρου­σί­α­σε τη δη­μο­σκό­πη­ση, βλέ­πο­ντας κλεί­σι­μο (!) της ψα­λί­δας με­τα­ξύ των δυο πρώ­των κομ­μά­των, συ­γκρί­νο­ντας όμως με­τρή­σεις δια­φο­ρε­τι­κών εται­ριών”.

Ως προς το θέμα της συ­νταγ­μα­τι­κής ανα­θε­ώ­ρη­σης, η Νέα Δη­μο­κρα­τία υπεν­θυ­μί­ζει  ότι ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης έχει σε ου­δέ­τε­ρο πο­λι­τι­κά χρόνο, πριν έξι μήνες, ανα­φερ­θεί στην ανα­γκαιό­τη­τα συ­νταγ­μα­τι­κής ανα­θε­ώ­ρη­σης ανα­πτύσ­σο­ντας σχε­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες. Πα­ράλ­λη­λα, η αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση εκ­φρά­ζει την ικα­νο­ποί­η­ση της, “που η πρό­τα­ση αυτή έχει ση­μα­ντι­κή απή­χη­ση και επι­τέ­λους και ο κ. Τσί­πρας, ανε­ξάρ­τη­τα από τις σκο­πι­μό­τη­τες και τους τα­κτι­κι­σμούς του, προ­σχω­ρεί στην πο­λι­τι­κή πρω­το­βου­λία της Ν.Δ. και απο­δέ­χε­ται την ανά­γκη ανα­θε­ώ­ρη­σης του Συ­ντάγ­μα­τος”.

Ανα­λυ­τι­κά η ανα­κοί­νω­ση της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας ανα­φέ­ρει τα εξής:

“1. Το γε­γο­νός ότι οι κυ­βερ­νη­τι­κές πηγές σχο­λιά­ζουν επι­λε­κτι­κά στοι­χεία δη­μο­σκο­πή­σε­ων όταν θε­ω­ρούν ότι υπάρ­χει κάτι σε μία μέ­τρη­ση που τους συμ­φέ­ρει – και μά­λι­στα σε ΜΜΕ που οι ίδιοι έχουν χα­ρα­κτη­ρί­σει ως δια­πλο­κή – επι­βε­βαιώ­νει την αγω­νία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ να βγει από την απο­μό­νω­ση στην οποία έχει πε­ριέλ­θει.

2. Ακόμη και στην πρό­θε­ση ψήφου της Κάπα Research η δια­φο­ρά με­τα­ξύ Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας και ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ αυ­ξά­νε­ται σε σχέση με την προη­γού­με­νη μέ­τρη­ση της ίδιας εται­ρεί­ας τον Απρί­λιο. Εν­δει­κτι­κό στοι­χείο της αγω­νί­ας του Με­γά­ρου Μα­ξί­μου είναι και ο τρό­πος που το ΑΠΕ – ΜΠΕ πα­ρου­σί­α­σε τη δη­μο­σκό­πη­ση, βλέ­πο­ντας κλεί­σι­μο (!) της ψα­λί­δας με­τα­ξύ των δυο πρώ­των κομ­μά­των, συ­γκρί­νο­ντας όμως με­τρή­σεις δια­φο­ρε­τι­κών εται­ριών.

3. Ακόμη και στην μέ­τρη­ση της Κάπα Research ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης έχει σαφές προ­βά­δι­σμα ένα­ντι του Αλέξη Τσί­πρα και στη δη­μο­φι­λία και στην κα­ταλ­λη­λό­τη­τα για πρω­θυ­πουρ­γός. Το γε­γο­νός αυτό που κυ­ριαρ­χεί σε όλες τις με­τρή­σεις επί πολ­λούς μήνες και με πολύ με­γα­λύ­τε­ρες δια­φο­ρές από αυτές που πε­ρι­γρά­φει η συ­γκε­κρι­μέ­νη εται­ρία, είναι πρω­το­φα­νές. Είναι η πρώτη φορά στα δη­μο­σκο­πι­κά χρο­νι­κά που ο Αρ­χη­γός της Αξιω­μα­τι­κής Αντι­πο­λί­τευ­σης έχει τόσο ισχυ­ρό και στα­θε­ρό προ­βά­δι­σμα ένα­ντι του εν ενερ­γεία πρω­θυ­πουρ­γού.

4. Η δη­μο­σκό­πη­ση της Κάπα Research ιδιαί­τε­ρα στα στοι­χεία της πρό­θε­σης ψήφου είναι πολύ δια­φο­ρε­τι­κή από τις υπό­λοι­πες με­τρή­σεις που έχουν δη­μο­σιευ­θεί τις τε­λευ­ταί­ες βδο­μά­δες. Πά­ντο­τε έδινε πολύ μι­κρό­τε­ρες διά­φο­ρες υπέρ της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας σε σχέση με τις υπό­λοι­πες δη­μο­σκο­πή­σεις. Το γε­γο­νός αυτό βέ­βαια δεν μας εντυ­πω­σιά­ζει ιδιαί­τε­ρα, καθώς η συ­γκε­κρι­μέ­νη εται­ρία επέ­με­νε μέχρι το τέλος να δίνει τρίτο τον κ. Μη­τσο­τά­κη στην εσω­κομ­μα­τι­κή εκλο­γή της νέας Δη­μο­κρα­τί­ας.

5. Το γε­γο­νός ότι οι πο­λί­τες κρί­νουν θε­τι­κά το κλεί­σι­μο της αξιο­λό­γη­σης είναι πολύ φυ­σιο­λο­γι­κό. Σχε­τί­ζε­ται με την άποψη της με­γά­λης πλειο­ψη­φί­ας των ελ­λή­νων για την πα­ρα­μο­νή της χώρας μας στην ευ­ρω­ζώ­νη και την ανά­γκη στα­θε­ρό­τη­τας. Στα­θε­ρό­τη­τα που δεν υπη­ρε­τεί­ται από την ανερ­μά­τι­στη και ιδε­ο­λη­πτι­κή πο­λι­τι­κή της Κυ­βέρ­νη­σης.

6. Σε ό,τι αφορά την συ­νταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση: ο Πρό­ε­δρος της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης έχει σε ου­δέ­τε­ρο πο­λι­τι­κά χρόνο, πριν έξι μήνες, ανα­φερ­θεί στην ανα­γκαιό­τη­τα συ­νταγ­μα­τι­κής ανα­θε­ώ­ρη­σης ανα­πτύσ­σο­ντας σχε­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες. Αυτό το ζή­τη­μα είχε θέσει και στον κ. Τσί­πρα ο οποί­ος σιω­πού­σε επί μήνες γι’ αυτό το θέμα. Εκ­φρά­ζου­με την ικα­νο­ποί­η­σή μας που η πρό­τα­ση αυτή έχει ση­μα­ντι­κή απή­χη­ση και επι­τέ­λους και ο κ. Τσί­πρας, ανε­ξάρ­τη­τα από τις σκο­πι­μό­τη­τες και τους τα­κτι­κι­σμούς του, προ­σχω­ρεί στην πο­λι­τι­κή πρω­το­βου­λία της Ν.Δ. και απο­δέ­χε­ται την ανά­γκη ανα­θε­ώ­ρη­σης του Συ­ντάγ­μα­τος”.

Ικα­νο­ποί­η­ση Μα­ξί­μου για τα ευ­ρή­μα­τα της δη­μο­σκό­πη­σης

Την εκτί­μη­ση της κυ­βέρ­νη­σης ότι η ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία εξα­κο­λου­θεί να στη­ρί­ζει τις προ­σπά­θειές της για έξοδο από την κρίση, επι­βε­βαιώ­νει και η δη­μο­σκό­πη­ση της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυ­ρια­κής», σύμ­φω­να με κυ­βερ­νη­τι­κές πηγές.

Ιδιαί­τε­ρα ση­μα­ντι­κό θε­ω­ρούν οι ίδιες πηγές το στοι­χείο ότι «η με­γά­λη πλειο­ψη­φία των ερω­τη­θέ­ντων θε­ω­ρεί θε­τι­κή εξέ­λι­ξη την ολο­κλή­ρω­ση της αξιο­λό­γη­σης και πι­στεύ­ει ότι θα ακο­λου­θή­σει πε­ρί­ο­δος στα­θε­ρό­τη­τας», επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η κυ­βέρ­νη­ση ερ­γά­στη­κε με­θο­δι­κά για να κλεί­σει η αξιο­λό­γη­ση και να υπάρ­ξει μια με­γά­λη πε­ρί­ο­δος στα­θε­ρό­τη­τας, κάτι που έχει ανά­γκη και η ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία και η οι­κο­νο­μία. Πα­ράλ­λη­λα θε­ω­ρούν ότι συ­νι­στά ήττα για την τα­κτι­κή της ΝΔ και το κί­νη­μα «Πα­ραι­τη­θεί­τε» ότι οι πο­λί­τες δεν θέ­λουν πρό­ω­ρες εκλο­γές.

Συ­νο­λι­κά, ανα­λύ­ο­ντας τα στοι­χεία της δη­μο­σκό­πη­σης , οι ίδιες πηγές επι­ση­μαί­νουν ότι:

1. Παρά την πίεση της πρώ­της αξιο­λό­γη­σης και της ψή­φι­σης των μέ­τρων, η κυ­βέρ­νη­ση δεί­χνει όχι μόνο να δια­τη­ρεί την συ­σπεί­ρω­σή της, αλλά και να την αυ­ξά­νει. Αυτοί που προ­έ­βλε­παν, ή απλώς ήλ­πι­ζαν σε δη­μο­σκο­πι­κή κα­τάρ­ρευ­ση των κυ­βερ­νη­τι­κών κομ­μά­των, και προ­σπά­θη­σαν μά­λι­στα να δια­μορ­φώ­σουν τε­χνη­τά τέ­τοια ει­κό­να, έχουν πέσει έξω.

2. Ταυ­τό­χρο­να, η προ­σπά­θεια, να κα­τα­γρα­φεί νέα δυ­να­μι­κή υπέρ της ΝΔ, μετά την εκλο­γή νέου προ­έ­δρου, καθώς και να καλ­λιερ­γη­θεί κλίμα πο­λι­τι­κής υπε­ρο­χής του Κ. Μη­τσο­τά­κη, δεί­χνει να εξα­ντλεί­ται – και αυτό παρά την συ­στη­μα­τι­κή υπο­στή­ρι­ξη από μια με­γά­λη με­ρί­δα ΜΜΕ. Έτσι, με το κλεί­σι­μο της αξιο­λό­γη­σης, η από­στα­ση ανά­με­σα σε ΝΔ και ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ εμ­φα­νί­ζε­ται μειω­μέ­νη.

3. Η με­γά­λη πλειο­ψη­φία των ερω­τη­θέ­ντων θε­ω­ρεί θε­τι­κή εξέ­λι­ξη την ολο­κλή­ρω­ση της αξιο­λό­γη­σης και πι­στεύ­ει ότι θα ακο­λου­θή­σει πε­ρί­ο­δος στα­θε­ρό­τη­τας.

4. Εξ ίσου με­γά­λη, συ­νε­πώς, είναι και η πλειο­ψη­φία που τάσ­σε­ται κατά των πρό­ω­ρων εκλο­γών και ζητά να δοθεί πε­ρισ­σό­τε­ρος χρό­νος στην κυ­βέρ­νη­ση για να ασκή­σει την πο­λι­τι­κή της. Είναι προ­φα­νές ότι η προ­σπά­θεια της ηγε­σί­ας της ΝΔ να προ­κα­λέ­σει πρό­ω­ρες εκλο­γές, με κα­μπά­νιες τύπου «φύ­γε­τε», «πα­ραι­τη­θεί­τε» κλπ, έχει απο­τύ­χει ολο­κλη­ρω­τι­κά από πο­λι­τι­κής άπο­ψης και κι­νού­νται στα όρια της γρα­φι­κό­τη­τας.

5. Επι­ση­μαί­νε­ται επί­σης το με­γά­λο πο­σο­στό όσων τάσ­σο­νται υπέρ της ανά­γκης για συ­νταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση, αλλά και υπέρ ενός ανα­λο­γι­κό­τε­ρου εκλο­γι­κού συ­στή­μα­τος

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.