ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Δεν θα υπογράψουμε λευκή επιταγή στην Τουρκία»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μερκελ

To κλεί­σιμο του Βαλ­κα­νι­κού Δια­δρό­μου δεν είναι μια «βιώσιμη» λύση για την αντι­με­τώ­πιση της προ­σφυ­γι­κής κρίσης στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα η καγκε­λά­ριος της Γερ­μα­νίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία παρα­δέ­χθηκε εντού­τοις ότι η χώρα της έχει ωφε­λη­θεί.

«Σχετικά με τον Βαλ­κα­νικό Διά­δρομο, ναι, δεν υπάρχει αμφι­βο­λία ότι η Γερ­μα­νία, αυτή τη στιγμή, ωφε­λεί­ται από το γεγονός ότι λιγό­τε­ροι άνθρω­ποι κατα­φθά­νουν (στη χώρα) και αυτό επίσης συν­δέ­ε­ται με το κλεί­σιμο των συνόρων Ελλάδας- ΠΓΔΜ» επι­σή­μανε η Ά. Μέρκελ κατά τη διάρ­κεια μιας συνέ­ντευ­ξης Τύπου, μία ημέρα μετά την ήττα του κόμ­μα­τός της στις περι­φε­ρεια­κές εκλογές.

«… Αυτή η λύση δεν είναι βιώσιμη, το βλέ­πουμε καθη­με­ρινά στις εικόνες που έρχο­νται από την Ελλάδα», πρό­σθεσε η επι­κε­φα­λής της γερ­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης, η οποία την προη­γού­μενη εβδο­μάδα είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην απόφαση του κλει­σί­μα­τος των συνόρων από τις χώρες που βρί­σκο­νται σε αυτόν τον διά­δρομο. «Δεν μίλησα ποτέ κατά της εφαρ­μο­γής μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Μίλησα υπέρ της επι­βο­λής συνο­ρια­κών ελέγχων, καλύ­τε­ρης κατα­γρα­φής, απε­λά­σεων, χορή­γη­σης ασύλου», σημεί­ωσε, απα­ντώ­ντας σε ερώτημα που της τέθηκε για το αν είναι απα­ραί­τητο να εφαρ­μο­στούν περισ­σό­τερα μέτρα σε εθνικό επίπεδο παρά σε ευρω­παϊκό. Ανα­φε­ρό­μενη εξάλλου στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις που βρί­σκο­νται σε εξέλιξη στους κόλπους της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης και στις συζη­τή­σεις με την Τουρκία με στόχο την ανα­χαί­τιση των προ­σφυ­γι­κών ροών που δια­πλέ­ουν το Αιγαίο, η Γερ­μα­νίδα καγκε­λά­ριος τόνισε ότι «πολλά βήματα προόδου έχουν γίνει» ενόψει της κρί­σι­μης Συνόδου της 17ης- 18ης Μαρτίου.

«Είμαι απόλυτα πεπει­σμένη ότι (…) έχουμε ανάγκη από μια ευρω­παϊκή λύση, ότι αυτή η λύση χρειά­ζε­ται χρόνο. Ο αριθμός των προ­σφύ­γων (που φθάνουν στη Γερ­μα­νία) έχει σαφώς μειωθεί, εκείνος των προ­σφύ­γων που φθάνουν στην Ελλάδα επίσης, όμως (…) μία βιώσιμη λύση δεν έχει προς το παρόν επι­τευ­χθεί» υπο­γράμ­μισε η Μέρκελ.

Εξάλλου η επι­κε­φα­λής της γερ­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης επι­σή­μανε ότι δεν σκο­πεύει να υπο­γρά­ψει λευκή επιταγή στην Τουρκία, την ώρα που πολλά στελέχη του συντη­ρη­τι­κού της κόμ­μα­τος δεν κρύβουν την ανη­συ­χία τους για το ενδε­χό­μενο να υπάρ­ξουν υπερ­βο­λικά πολλές παρα­χω­ρή­σεις ανα­φο­ρικά με το ενδε­χό­μενο ένταξης της Τουρ­κίας στην ΕΕ ή το θέμα της χορή­γη­σης βίζας στους υπη­κό­ους της.

«Είναι πολύ σημα­ντικό να πούμε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπλη­ρώ­σει όλες τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις χωρίς καμία εξαί­ρεση» δια­βε­βαί­ωσε η Άγγελα Μέρκελ. «Δεν υπάρχει «ναι» (που θα ειπωθεί αυτό­ματα) για την εισδοχή (της Τουρ­κίας στην ΕΕ) το οποίο θα συν­δέ­ε­ται με τις συζη­τή­σεις που βρί­σκο­νται σε εξέλιξη για την προ­στα­σία των εξω­τε­ρι­κών συνόρων» της ΕΕ, υπο­γράμ­μισε η Γερ­μα­νίδα καγκε­λά­ριος.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.