ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απτά οφέλη για τον ελληνικό τουρισμό από τις ακυρώσεις στην Τουρκία

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Τουρίστες 6

Τα πρώτα απτά του­ρι­στικά «κέρδη», λόγω της μετα­τό­πι­σης κρα­τή­σεων από την Τουρκία προς άλλους προ­ο­ρι­σμούς, κατα­γρά­φει για τη φετινή σεζόν και η χώρα μας. Ενδει­κτικό είναι το παρά­δειγμα του βρε­τα­νι­κού του­ρι­στι­κού οργα­νι­σμού Mark Warner, o οποίος απο­φά­σισε να μην πραγ­μα­το­ποι­ή­σει για φέτος το πρό­γραμμά του στην Τουρκία και να μετα­φέ­ρει τις κρα­τή­σεις από τη γει­το­νική χώρα στα συνερ­γα­ζό­μενα ξενο­δο­χεία στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Ειδι­κό­τερα, ο βρε­τα­νι­κός οργα­νι­σμός ο οποίος εξει­δι­κεύ­ε­ται στις δια­κο­πές με άθληση, απέσυρε τη δρα­στη­ριό­τητά του για φέτος από το ξενο­δο­χείο Sea Garden Beach Resort στην Αλι­καρ­νασσό, ενι­σχύ­ο­ντας, αντί­στοιχα, τις κρα­τή­σεις σε ξενο­δο­χεία που συνερ­γά­ζε­ται στην Κω, τη Ρόδο, τη Λήμνο, τη Σαρ­δη­νία και την Κορσική.

Η απο­χώ­ρηση του βρε­τα­νι­κού οργα­νι­σμού από την Τουρκία οφεί­λε­ται στα θέματα ασφα­λείας που ανα­δεί­χθη­καν για τον προ­ο­ρι­σμό, επείτα από τις τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στη γει­το­νική χώρα. Στην Ελλάδα το μεγα­λύ­τερο μέρος των κρα­τή­σεων του οργα­νι­σμού κατευ­θύ­νε­ται στον ξενο­δο­χειακό όμιλο Lakitira, με τον οποίο δια­τη­ρεί πολυετή συνερ­γα­σία.

Ο όμιλος, ο οποίος δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στη νότια ακτο­γραμμή της Κω, απο­τε­λεί­ται από το Lakitira Resort, το Lakitira Village, το Lakitira Suites και το Helona Resort. Ηδη, ο όμιλος Lakitira κατα­γρά­φει αύξηση στις κρα­τή­σεις του από τα προ­γράμ­ματα του Mark Warner. Eπίσης, ο βρε­τα­νι­κός οργα­νι­σμός, στο πλαίσιο της προ­σπά­θειας περαι­τέρω ενί­σχυ­σης των κρα­τή­σεων, έχει προ­γραμ­μα­τί­σει για τις αρχές Μαΐου ταξίδι εξοι­κεί­ω­σης, με τη συμ­με­τοχή 20 Βρε­τα­νών δημο­σιο­γρά­φων, στην Κω, οι οποίοι θα φιλο­ξε­νη­θούν στις ξενο­δο­χεια­κές εγκα­τα­στά­σεις του ομίλου Lakitira.

Για το σύνολο της φετινής χρονιάς, ο Σύν­δε­σμος Ελλη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σεων ανα­μέ­νει, με βάση τα μέχρι στιγμής στοι­χεία, να αυξηθεί ο αριθμός των διεθνών αφίξεων στη χώρα μας, φθά­νο­ντας κοντά στα 25 εκατ., χωρίς να συμπε­ρι­λαμ­βά­νει στον αριθμό αυτό την εισερ­χό­μενη κίνηση από τις κρουα­ζιέ­ρες. Παράλ­ληλα, εκτιμά ότι θα κινη­θούν ανοδικά και οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις, φθά­νο­ντας στα 15 δισ. ευρώ. Ωστόσο, για να επι­τευ­χθούν οι παρα­πάνω εκτι­μή­σεις, θεωρεί ότι θα πρέπει να ικα­νο­ποι­η­θούν δύο βασικά προ­α­παι­τού­μενα. Το πρώτο είναι, ενόψει και της έναρξης της του­ρι­στι­κής περιό­δου, να ολο­κλη­ρω­θεί η αξιο­λό­γηση του ελλη­νι­κού προ­γράμ­μα­τος έως το τέλος Απρι­λίου. Το δεύτερο είναι να υπάρχει απο­τε­λε­σμα­τική δια­χεί­ριση των προ­σφυ­γι­κών ροών και να εξα­σφα­λι­σθεί η απρό­σκο­πτη λει­τουρ­γία των του­ρι­στι­κών προ­ο­ρι­σμών.

Κατά τον ΣΕΤΕ, αν δεν αντι­με­τω­πι­σθούν οι παρα­πάνω παρά­γο­ντες, υπάρχει σοβαρό ενδε­χό­μενο η εικόνα της χώρας μας να επι­βα­ρυν­θεί σημα­ντικά και να κατα­γρα­φούν σοβαρές απώ­λειες στα βασικά μεγέθη του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού.

Σε ό,τι αφορά τον τουρ­κικό του­ρι­σμό, οι εκτι­μή­σεις για τη φετινή σεζόν είναι δυσοί­ω­νες. Η του­ρι­στική οικο­νο­μία της γει­το­νι­κής χώρας εισήλθε το 2015, έπειτα από χρόνια ανόδου, σε πτωτική τροχιά. Για τους οκτώ από τους δώδεκα μήνες πέρυσι η εισερ­χό­μενη ταξι­διω­τική κίνηση στην Τουρκία κατέ­γραφε μείωση. Αυτό είχε ως απο­τέ­λε­σμα, με αφίξεις 36,2 εκατ. ξένων του­ρι­στών, να κλείσει τη χρονιά με πτώση της τάξης του 1,2%. Επίσης, αρνη­τικά ξεκί­νησε και η φετινή χρονιά με πτώση 6,4% των διεθνών αφίξεων τον Ιανουά­ριο.

Τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις

Τα περι­στα­τικά των τρο­μο­κρα­τι­κών επι­θέ­σεων είναι νωπά στη μνήμη του διε­θνούς ταξι­διω­τι­κού κοινού και κρατούν χαμηλά τη ροή των κρα­τή­σεων προς τη γει­το­νική χώρα. Βασικό ζητού­μενο για την Τουρκία είναι να καλ­λιερ­γή­σει για τον προ­ο­ρι­σμό ένα κλίμα ασφά­λειας για τους δυνη­τι­κούς του­ρί­στες. Παράλ­ληλα, ο τουρ­κι­κός του­ρι­σμός έχει να αντι­με­τω­πί­σει ένα πρό­σθετο πρό­βλημα σε σχέση με τη μεγάλη πτώση των αφίξεων των Ρώσων του­ρι­στών, λόγω του οικο­νο­μι­κού και κατ’ επέ­κταση του­ρι­στι­κού εμπάρ­γκο που έχει επι­βά­λει η Ρωσία προς την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, η γει­το­νική χώρα ανα­μέ­νε­ται να χάσει μεγάλο μέρος των περίπου 3,5 εκατ. Ρώσων του­ρι­στών που την επι­σκέ­φθη­καν πέρυσι. Η Ελλάδα όμως, όπως φαί­νε­ται, θα κερ­δί­σει πολύ μικρό μερίδιο από τις απώ­λειες της γεί­το­νος.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.