ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ποιες περιπτώσεις δεν χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
δόσεις

Δεν χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξι­πρό­θε­σμες οφειλές προς τα ασφα­λι­στικά ταμεία σε περί­πτωση μη κατα­βο­λής προ­στί­μου –όπως, για παρά­δειγμα, του προ­στί­μου για την αδήλωτη εργασία– ή άλλων οφειλών πλην τρε­χου­σών εισφο­ρών, όπως ορίζει εγκύ­κλιος του υπουρ­γείου Εργα­σίας.

Συγκε­κρι­μένα, εγκύ­κλιος που υπο­γρά­φει ο υφυ­πουρ­γός Εργα­σίας και Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης Τάσος Πετρό­που­λος διευ­κρι­νί­ζει ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων που ψηφί­στηκε το 2015 δεν χάνεται, ακόμη και αν ο οφει­λέ­της δεν πλη­ρώ­σει πρό­στιμα και άλλες ασφα­λι­στι­κές οφειλές που επι­βλή­θη­καν μετά την υπαγωγή του στη ρύθμιση όπως είναι: το πρό­στιμο για την αδήλωτη εργασία (10.550 ευρώ), πρό­στιμα για την εκπρό­θε­σμη κατα­βολή της κύριας εισφο­ράς ή εκπρό­θε­σμη υποβολή ΑΠΔ. Προσοχή: Τόσο ο νόμος όσο και η εγκύ­κλιος ορίζουν ρητά πως απα­ραί­τητη προ­ϋ­πό­θεση είναι ο οφει­λέ­της να κατα­βά­λει τις τρέ­χου­σες εισφο­ρές του.

Συνεπώς, όσοι οφει­λέ­τες έχουν χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τέτοιο λόγο, επειδή δηλαδή δεν έχουν πλη­ρώ­σει ασφα­λι­στι­κές οφειλές οι οποίες δεν απο­τε­λούν τρέ­χου­σες εισφο­ρές και υπό τον όρο ότι πληρούν τις λοιπές προ­ϋ­πο­θέ­σεις, δεν θεω­ρού­νται έκπτω­τοι και μπορούν να συνε­χί­σουν στη ρύθμιση, εφόσον πλη­ρώ­σουν τις δόσεις που θα έπρεπε να είχαν κατα­βλη­θεί αν αυτή δεν είχε χαθεί.

Η εγκύ­κλιος μάλιστα διευ­κρι­νί­ζει πως ο οφει­λέ­της μπορεί να εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων τις νέες ασφα­λι­στι­κές οφειλές του, οι οποίες δημιουρ­γού­νται μετά την υπαγωγή του στη ρύθμιση των 100 δόσεων (εφόσον αυτές δεν αφορούν τρέ­χου­σες εισφο­ρές) και χωρίς να θίγεται αυτή.

Για παρά­δειγμα, οφει­λέ­της είναι ενταγ­μέ­νος στη ρύθμιση των 100 δόσεων, πλη­ρώ­νει κανο­νικά τρέ­χου­σες εισφο­ρές και δόσεις και του επι­βάλ­λε­ται πρό­στιμο για αδήλωτο εργα­ζό­μενο στα 10.550 ευρώ.

Αν δεν το πλη­ρώ­σει, δεν χάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων και μπορεί να το εντάξει στην πάγια ρύθμιση, ώστε να το ξεχρε­ώ­σει σε 12 δόσεις (ενώ παράλ­ληλα πλη­ρώ­νει και τις δόσεις της άλλης ρύθ­μι­σης).

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.