ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Δε μας νοιάζει να δικαιώσουμε τις Αριστερές μας ιδέες, αλλά να βρεθεί λύση στο προσφυγικό”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Για μας αυτό είναι εθνική και πατριω­τική στάση»

Καλε­σμέ­νος στην εκπομπή Κοι­νω­νία Ώρα Μέγκα και στους δημο­σιο­γρά­φους Δημήτρη Καμπου­ράκη και Γιώργο Οικο­νο­μέα, ήταν το πρωί της Τρίτης (1/3/16) ο Νεκτά­ριος Σαντο­ρι­νιός. Η συζή­τηση του πολι­τι­κού πάνελ ανα­κυ­κλώ­θηκε απο­κλει­στικά γύρω από το προ­σφυ­γικό, τις συν­θή­κες που επι­κρα­τούν και τις κινή­σεις για απο­συμ­φό­ρηση που ανα­μέ­νο­νται από την Σύνοδο Κορυφής.

Η κατά­σταση αυτή τη στιγμή

«Είναι τερά­στιο το πρό­βλημα που έχει δημιουρ­γη­θεί από τις μονο­με­ρείς ενέρ­γειες της Αυστρίας και των χώρων των Δυτικών Βαλ­κα­νίων. Οι ενέρ­γειες αυτές έχουν κατα­δι­κα­στεί από το σύνολο της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης και τους ηγέτες των Ευρω­παϊ­κών χωρών».

«Σίγουρα περι­μέ­ναμε μεγάλες ροές προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, αλλά δε μπο­ρού­σαμε να φαντα­στούμε ότι 10 ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία συμ­φω­νή­θηκε να μην υπάρ­ξουν μονο­με­ρείς ενέρ­γειες, να παρθούν τέτοιες εξω­θε­σμι­κές απο­φά­σεις».

Οι κινή­σεις της Κυβέρ­νη­σης

«Όλοι μπορούν να κατα­λά­βουν ότι ενώ είχαμε προ­βλέ­ψει κέντρα φιλο­ξε­νίας για μικρό­τε­ρες ανάγκες, με αυτή την εξέλιξη υπάρχει πρό­βλημα. Η κυβέρ­νηση προ­σπα­θεί να ανοίξει χώρους φιλο­ξε­νίας και πιστεύω ότι θα ομα­λο­ποι­η­θεί η κατά­σταση σύντομα». «Ας μην ξεχνάμε όμως ότι αυτή τη στιγμή έχουμε τις μεγα­λύ­τε­ρες προ­σφυ­γι­κές ροές από τον 2ο Παγκό­σμιο Πόλεμο και μετά».

«Τις προ­σπά­θειες της Ελλάδας τις εξάρουν όλα τα μεγάλα στελέχη της Ε.Ε. και του ΟΗΕ. Όλοι κατα­λα­βαί­νουν ότι έχουμε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα».

«Είναι σημα­ντικό ακόμη ότι έχουν γίνει και αρκετές κινή­σεις σε διπλω­μα­τικό επίπεδο. Ακόμη και η απόφαση για το ΝΑΤΟ έχει ουσία και είναι μια θετική εξέλιξη ώστε να μπο­ρέ­σουν να υλο­ποι­η­θούν τα συμ­φω­νη­θέ­ντα με την Τουρκία σε σχέση με την παρά­νομη δια­κί­νηση προ­σφύ­γων και μετα­να­στών».

«Νομίζω ότι οι εξε­λί­ξεις στο μετα­να­στευ­τικό θα είναι σημα­ντι­κές το επόμενο διά­στημα με φόντο το Υπουρ­γικό Συμ­βού­λιο την Πέμπτη, τη Σύνοδο των Πολι­τι­κών Αρχηγών την Παρα­σκευή και φυσικά την Σύνοδο Κορυφής την Δευτέρα».

«Εμείς δεν έχουμε καμία ιδε­ο­λη­ψία. Αυτή τη στιγμή λει­τουρ­γούμε εθνικά και πατριω­τικά. Προ­σπα­θούμε να λύσουμε με κάθε τρόπο το πρό­βλημα και αν αυτή η λύση λέγεται ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, θα το κάνουμε, παρόλο που δια­φω­νούμε. Δε μας νοιάζει να δικαιώ­σουμε τις Αρι­στε­ρές μας ιδέες, αλλά να βρεθεί λύση. Για μας αυτό είναι εθνική και πατριω­τική στάση».

Του­ρι­σμός και Προ­σφυ­γικό

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει πρό­βλημα στις κρα­τή­σεις, ιδίως στην Κω. Η Κως, νομίζω, ότι έχει πρό­βλημα περισ­σό­τερο από τις εικόνες που εκπέ­μπει και λιγό­τερο από το ίδιο το προ­σφυ­γικό. Είναι ενδει­κτικό ότι οι tour operators ζητού­σαν να υπάρξει ένα δια­χει­ρι­στικό σχέδιο. Το δια­χει­ρι­στικό σχέδιο για την Κω είναι η δημιουρ­γία του hot spot και τα επει­σό­δια ενάντια στη δημιουρ­γία του, τραυ­μά­τι­σαν το νησί.

Επίθεση στην Αντι­πο­λί­τευση

«Η Ν.Δ. δεν είχε στείλει συνο­ριο­φύ­λα­κες στα Δωδε­κά­νησα. Τους είχε στον Έβρο και στη Λαμία».

Η αντι­πο­λί­τευση λέει ότι προ­κα­λέ­σαμε τις ροές με το να φερό­μα­στε καλά στους πρό­σφυ­γες. Θα έπρεπε, πιστεύ­ουν, να δίνουμε παρα­δείγ­ματα προς απο­φυ­γήν με τον τρόπο που τους αντι­με­τω­πί­ζουμε. Αυτά μου θυμί­ζουν τις απόψεις του κ. Τζή­με­ρου και δε νομίζω ότι δεν θέλει η αντι­πο­λί­τευση να εκφρά­σει τις απόψεις του κ. Τζή­με­ρου».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.