Ειδήσεις

Αδιέξοδο με γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς-Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο

Μαύρος καπνός βγήκε από το Μαξίμου μετά την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τους επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων φορέων (ιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς) που εκπροσωπούν τους επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι Μ. Βλασταράκος (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), Γ. Στασινός (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) και Β. Αλεξανδρής (Επικεφαλής Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας) δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών γύρω από το θέμα της επιβολής της εισφοράς 20% για τον κλάδο της κύριας σύνταξης των επιστημόνων, η οποία προβλέπεται στο κυβερνητικό προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού.
Ο κ. Βλασταράκος τόνισε ότι ζητήθηκε από την κυβέρνηση να ξαναδεί το νομοσχέδιο. “Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό οι υπάρχουσες εισφορές να διατηρηθούν ως έχουν και μόνο για πολύ ψηλά εισοδήματα να γίνει μία μικρή προσαύξηση προκειμένου να μπορούν να καταβάλλονται”, είπε.
Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει αυτό το Νομοσχέδιο, να αρχίσει έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση, προκειμένου να υπάρξει προοπτική, η οποία θα οδηγεί όχι στο κλείσιμο κάθε ατομικής δραστηριότητος, αλλά στην ενδυνάμωση των παρεχομένων υπηρεσιών, πρόσθεσε.
Με την σειρά του ο κ. Στασινός δήλωσε ότι έγινε κατανοητό από τον πρωθυπουργό το πρόβλημα των υπερβολικών εισφορών και ότι αναμένονται πολύ συγκεκριμένες λύσεις. Ο κ. Β. Αλεξανδρής τέλος δήλωσε ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο είναι πλήρως αναξιόπιστο και μη βιώσιμο.

Εξερχόμενος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός πρότεινε στους επιστήμονες τις ακόλουθες διορθωτικές προτάσεις:
1. Οι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες να μην χρειάζεται να καταβάλουν εισφορές
2. Να υπάρχει μικρότερη επιβάρυνση σε όσους δηλώνουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ
3. Να οριστεί για τους νέους επιστήμονες σαν βάση επιβολής εισφοράς 14% το 80% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη (σ.σ το 80% των 586 ευρώ) για τα πρώτα 2 χρόνια και το 17% για τα επόμενα 3 χρόνια.
Ο κ. Κατρούγκαλος επίσης δήλωσε ότι:

– H κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό εντός Φεβρουαρίου
– Η κυβέρνηση έχει στείλει στους θεσμούς ποσοτικοποιημένη πρόταση μέτρων έως και το 2019
– Έχει σταλεί αναλογιστική μελέτη στην αρμόδια κοινοτική υπηρεσία (Ageing Working Group) για το ασφαλιστικό και η εκτίμηση αυτής της υπηρεσίας θα είναι έτοιμη τον Απρίλιο του 2016.
Εξάλλου ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε ότι την Τετάρτη το βράδυ αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το κλιμάκιο των Θεσμών και ο ίδιος θα βρίσκεται τις μέρες αυτές στο ευρωκοινοβούλιο για να παρουσιάσει τις κυβερνητικές θέσεις για το νέο ασφαλιστικό.

Tι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο

Την πρόταση περιγράφει αναλυτικά ενημερωτικό σημείωμα. Οπως σημειώνεται ο πρωθυπουργός εξέφρασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων, την σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα, που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείριση και ανισότητες, να καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, και ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις και τις δικές τους προτάσεις.

Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ηλικιακά νεώτερων και πλέον αδύναμων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, είναι:

Α. ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ:

1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 €, αντί για τα 586 €.

2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.

3.Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

Β. ΑΝΕΡΓΟΙ

1.Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.

2.Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Γ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»

Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Δ. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

1. Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.

2.Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα.

capital.gr/euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου