ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο ψαλίδι (30%) στα ψίχουλα για το επίδομα θέρμανσης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Πετρέλαιο

Σο­βα­ρές πι­θα­νό­τη­τες να υπο­στούν γεν­ναίο «κού­ρε­μα» στο επί­δο­μα θέρ­μαν­σης που δι­καιού­νται, έχουν οι κα­τα­να­λω­τές που θα ανα­βά­λουν για… του χρό­νου, την αγορά του πε­τρε­λαί­ου θέρ­μαν­σης. Η ρήτρα που εν­σω­μά­τω­σε το υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών στη σχε­τι­κή από­φα­ση για ανα­λο­γι­κή κα­τα­βο­λή του επι­δό­μα­τος σε πε­ρί­πτω­ση που το ποσό των 105 εκατ. ευρώ που έχει δε­σμευ­τεί από το Γε­νι­κό Λο­γι­στή­ριο του Κρά­τους εξα­ντλη­θεί, φαί­νε­ται ότι θα ενερ­γο­ποι­η­θεί. Σύμ­φω­να με τα τε­λευ­ταία δια­θέ­σι­μα στοι­χεία, σε σύ­νο­λο πε­ρί­που 450.000 αι­τή­σε­ων που έχουν επι­βλη­θεί μέχρι σή­με­ρα για την εί­σπρα­ξη του επι­δό­μα­τος θέρ­μαν­σης, πε­ρισ­σό­τε­ρες από 320.000 αι­τή­σεις έχουν ήδη γίνει δε­κτές καθώς οι κα­τα­να­λω­τές πλη­ρούν τα ει­σο­δη­μα­τι­κά και πε­ριου­σια­κά κρι­τή­ρια που έθεσε το υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών.

Οι υπη­ρε­σί­ες του υπουρ­γεί­ου, δεν γνω­ρί­ζουν ακόμη το ακρι­βό ποσό που απαι­τεί­ται για να κα­τα­βλη­θεί το επί­δο­μα σε αυ­τούς τους 320.000 δι­καιού­χους που έσπευ­σαν να κά­νουν την αί­τη­σή τους. Ωστό­σο, δε­δο­μέ­νου ότι το επί­δο­μα ανά νοι­κο­κυ­ριό κυ­μαί­νε­ται από τα 100 ευρώ (για έναν ερ­γέ­νη σε νη­σιω­τι­κές πε­ριο­χές της χώρας) μέχρι και τα 625 ευρώ (για έναν πα­ντρε­μέ­νο στους νο­μούς της Α’ ζώνης όπου κάνει και το πε­ρισ­σό­τε­ρο κρύο), θε­ω­ρεί­ται εξαι­ρε­τι­κά πι­θα­νό ότι έχουν ήδη «κλει­δώ­σει» πε­ρισ­σό­τε­ρα από 60-70 εκατ. ευρώ.

Παρά το σο­βα­ρό­τα­το ψα­λί­δι­σμα του ει­σο­δη­μα­τι­κού κρι­τη­ρί­ου, τα νοι­κο­κυ­ριά που εξα­κο­λου­θούν να θε­ω­ρού­νται –θε­ω­ρη­τι­κά- επί­δο­μα, ανέρ­χο­νται σε του­λά­χι­στον 3-4 εκα­τομ­μύ­ρια λόγω της κα­τα­κό­ρυ­φης πτώ­σης των ει­σο­δη­μά­των. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η νέα από­φα­ση, έχει θέσει τα ακό­λου­θα κρι­τή­ρια:

Α) Ετή­σιο οι­κο­γε­νεια­κό ει­σό­δη­μα 12.000 Ευρώ για άγαμο και 20.000 για έγ­γα­μο, το οποίο προ­σαυ­ξά­νε­ται κατά 2.000 Ευρώ για κάθε τέκνο.

Β) Η αξία της ακί­νη­της πε­ριου­σί­ας τους να μην υπερ­βαί­νει το ποσό των 100.000 Ευρώ για τους άγα­μους και το ποσό των 200.000 Ευρώ για τους έγ­γα­μους και τις μο­νο­γο­νεϊ­κές οι­κο­γέ­νειες.

Βάσει των πε­ρυ­σι­νών φο­ρο­λο­γι­κών δη­λώ­σε­ων, ετή­σιο οι­κο­γε­νεια­κό ει­σό­δη­μα κάτω από 12.000 ευρώ εμ­φα­νί­ζουν του­λά­χι­στον 3,7 εκα­τομ­μύ­ρια νοι­κο­κυ­ριά σε σύ­νο­λο έξι εκα­τομ­μυ­ρί­ων δη­λώ­σε­ων. Δε­δο­μέ­νου ότι το νέο ει­σο­δη­μα­τι­κό όριο για το επί­δο­μα ξε­περ­νά τα 12.000 ευρώ, ο αριθ­μός των δι­καιού­χων μπο­ρεί να ξε­περ­νά και τα 3,7 εκα­τομ­μύ­ρια.

Τι θα γίνει τώρα; Τις αι­τή­σεις που υπο­βλή­θη­καν μέχρι τώρα καθώς και αυτές που θα υπο­βλη­θούν σή­με­ρα και αύριο, οι αρ­μό­διες υπη­ρε­σί­ες του υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών θα τις δια­σταυ­ρώ­σουν –μέσω του συ­στή­μα­τος Ήφαι­στος- με τα τι­μο­λό­για αγο­ράς πε­τρε­λαί­ου θέρ­μαν­σης και το επί­δο­μα θα κα­τα­βλη­θεί τον Φε­βρουά­ριο. Όσοι αγο­ρά­σουν πε­τρέ­λαιο μετά τον Γε­νά­ρη, θα πε­ρι­μέ­νουν να πλη­ρο­φο­ρη­θούν αν υπάρ­χει υπό­λοι­πο κον­δύ­λι. Αν το ποσό των 105 εκατ. ευρώ απο­δει­χθεί ότι δεν επαρ­κεί για όλους, θα γίνει ανα­λο­γι­κό κού­ρε­μα του επι­δό­μα­τος σε όλους όσους θα υπο­βάλ­λουν αι­τή­σεις από το νέο έτος. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το ποσό του επι­δό­μα­τος φτά­νει:

1. Στα 500 ευρώ για τον ερ­γέ­νη και στα 625 ευρώ για τον πα­ντρε­μέ­νο που κα­τοι­κούν στην α’ ζώνη

2. Στα 300 ευρώ για τον ερ­γέ­νη και στα 375 για τον πα­ντρε­μέ­νο που κα­τοι­κούν στη β’ ζώνη

3. Στα 160 ευρώ γα τον ερ­γέ­νη και στα 200 ευρώ για τον πα­ντρε­μέ­νο που κα­τοι­κούν στους νο­μούς της Γ’ ζώνης και

4. Στα 100 ευρώ για τον ερ­γέ­νη και στα 125 ευρώ για τον πα­ντρε­μέ­νο που κα­τοι­κούν στους νο­μούς της Δ’ ζώνης

thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.