ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσωρινό Grexit από την Σένγκεν ζητούν οι Γερμανοί

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Σένγκεν

Ζήτημα προ­σω­ρι­νής εξόδου της Ελλάδας από τον χώρο του Σένγκεν θέτει ο αρχηγός της Κ.Ο. του Ευρω­παϊ­κού Λαϊκού Κόμ­μα­τος στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο και ανα­πλη­ρω­τής πρό­ε­δρος των Χρι­στια­νο­κοι­νω­νι­στών της Βαυα­ρίας Μάν­φρεντ Βέμπερ.

Σε συνέ­ντευξή του στην εφη­με­ρίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα δεν προ­στα­τεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύ­ουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέ­πεια παρα­βιά­ζει το Ευρω­παϊκό Δίκαιο. Όταν οι χώρες μέλη δεν είναι σε θέση να αντα­πο­κρι­θούν στα καθή­κο­ντά τους για τη δια­σφά­λιση των εξω­τε­ρι­κών συνόρων τότε θα πρέπει η Frontex να ανα­λαμ­βά­νει τη φύλαξη των επί­μα­χων συνο­ρια­κών σημείων. Το σχετικό νομο­σχέ­διο έχει κατα­τε­θεί εδώ και δύο εβδο­μά­δες και ελπίζω ότι θα έχει ευρεία στήριξη από τις χώρες μέλη. Σε περί­πτωση όμως που ούτε η Frontex δεν είναι σε θέση να δια­σφα­λί­σει τα σύνορα τότε θα πρέπει να εξε­τα­στεί η προ­σω­ρινή έξοδος μιας χώρας από τον χώρο του Σένγκεν».

Ανα­φε­ρό­με­νος στο ενδε­χό­μενο παρέμ­βα­σης της Frontex στα ελλη­νο­τουρ­κικά σύνορα ακόμα και παρά τη θέληση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης ο Μάν­φρεντ Βέμπερ υπο­γραμ­μί­ζει ότι «στα ελλη­νο­τουρ­κικά σύνορα δια­σφα­λί­ζο­νται και τα γερ­μα­νικά σύνορα, όπως δια­πι­στώ­νουμε κάθε μέρα εδώ στη Γερ­μα­νία. Στην περί­πτωση αυτή δεν ισχύει πλέον το επι­χεί­ρημα περί εθνικής κυριαρ­χίας. Όταν μια χώρα μέλος δεν είναι σε θέση να αντα­πο­κρι­θεί πια σε υπο­χρε­ώ­σεις, που με τη θέλησή του ανέλαβε, τότε η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να ανα­λά­βει τα ηνία».

O περιο­ρι­σμός των προ­σφύ­γων συμ­φέ­ρει και την Τουρκία

Στο ερώτημα για πόσο χρονικό διά­στημα θα ισχύουν οι προ­σω­ρι­νοί έλεγχοι στα εσω­τε­ρικά σύνορα των χωρών μελών του Σένγκεν ο Μάν­φρεντ Βέμπερ απαντά: «Θέλω μια Ευρώπη με ανοιχτά σύνορα. Το βασικό ερώτημα είναι ωστόσο αν μειώ­νο­νται και αν βρί­σκο­νται υπό έλεγχο οι προ­σφυ­γι­κές ροές. Και εδώ η Τουρκία έχει ρόλο-κλειδί. Δεύ­τε­ρον, χρεια­ζό­μα­στε μια απο­τε­λε­σμα­τική φύλαξη των εξω­τε­ρι­κών συνόρων της ΕΕ. Τρίτον τρόπους δια­χεί­ρι­σης της μεγάλης πρό­κλη­σης σε ανθρω­πι­στικό επίπεδο, με την οποία βρί­σκε­ται αντι­μέ­τωπη η ήπειρός μας. Πρέπει να μας γίνει συνεί­δηση ότι η προ­σφυ­γική κρίση δεν θα επι­λυ­θεί μέσα σε εβδο­μά­δες ή μήνες. Θα μας απα­σχο­λή­σει για χρόνια ίσως και δεκα­ε­τίες».

Κατά την άποψη του Μάν­φρεντ Βέμπερ ο περιο­ρι­σμός των προ­σφυ­γι­κών ροών δεν θα είναι μόνο προς το συμ­φέ­ρον της ΕΕ, αλλά κα προς το συμ­φέ­ρον της Τουρ­κίας: «Η Τουρκία αντι­με­τω­πί­ζει μεγάλα προ­βλή­ματα. Η χώρα έχει κοινά σύνορα με εστίες κρίσεις, όπως η Συρία και το Ιράκ και την ίδια στιγμή προ­κα­λεί ανη­συ­χία η κατά­σταση της οικο­νο­μίας της. Για την ανά­πτυξη της χώρας απαι­τεί­ται εμβά­θυνση των σχέσεων με την ΕΕ. Τίποτα δεν μας εμπο­δί­ζει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να επι­λύ­σουμε από κοινού τα προ­βλή­ματα».

thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.