Εξώδικη διαμαρτυρία της εκκλησιαστικής επιτροπής της Παναγιάς Κρεμαστής

Από: 1 λεπτό ανάγνωση

Eξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση απηύθυνε χθες στο Δήμαρχο και στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, στον πρόεδρο και στα μέλη του τοπικού συμβουλίου Κρεμαστής ο Ιερός Ναός της Ορθόδοξης Εκκλησίας «Παναγίας Καθολικής Κρεμαστής» ζητώντας να σταματήσει η αλόγιστη εκμίσθωση χώρων σε κατόχους αδειών μικροπωλητών κατά την εορταστική περίοδο από 1 έως 23 Αυγούστου.
Η εκκλησία μάλιστα προειδοποιεί με προσφυγή στον Εισαγγελέα αλλά και στα αστικά δικαστήρια!
Στην εξώδικη διαμαρτυρία αναφέρονται τα εξής:
“Με την παρούσα εξώδικη όχληση διαμαρτυρόμαστε για την πολυετή τακτική της Τοπικής Αρχής να εκμισθώνει αλόγιστα δημόσιους χώρους σε κατόχους αδειών συμμετοχής σε εμποροπανηγύρεις, ήτοι σε μικροπωλητές υπαίθριου εμπορίου κατά τη διάρκεια και εξ αφορμής των θρησκευτικών εορτών της Κοίμησης της Θεοτόκου και των Εννιάμερων, χωρίς να θέτει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Ειδικότερα αναφερόμαστε στη θρησκευτική εμποροπανήγυρη που διενεργείται στην Κρεμαστή της Ρόδου, κατά την εορταστική περίοδο από 1 έως 23 Αυγούστου.
Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο του εξευτελισμού της ουσίας της θρησκευτικής εορτής, καθώς κατά τη διάρκεια ακόμη και των θρησκευτικών λειτουργιών (εσπερινοί, θεία λειτουργία κ.λ.π. κατά τη διάρκεια της παραπάνω περιόδου) ακριβώς έξω από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας κατά μήκος της Λεωφόρου Ελευθερίας μέχρι την είσοδο του καμπαναριού, οι μικροπωλητές εγκαθιστάμενοι στις πρόχειρες κατασκευές τους «διαλαλούν τη πραμάτεια τους» στην προσπάθειά τους να διαφημίσουν τα εμπορεύματά τους μη σεβόμενοι την αιτία για την οποία βρίσκονται εκεί, εμπορεύματα πολλές φορές άσχετα με την θρησκευτικότητα των εορτών, όπως εσώρουχα κ.α. Ο δε αριθμός των μικροπωλητών αυτών καθώς και ο χώρος τον οποίο καταλαμβάνουν έξω από τον προαύλειο χώρο της Εκκλησίας επί του πεζοδρομίου που εκτείνεται κατά μήκος της Λεωφόρου Ελευθερίας μέχρι την είσοδο του καμπαναριού είναι τόσο μεγάλος που κάθε χρόνο καθιστά δυσχερή ακόμη και την περιφορά της εικόνας της Μεγαλόχαρης.
Σας υπενθυμίζουμε ότι δεν έχετε μόνο το δικαίωμα της λήψης του μισθώματος που καταβάλλουν οι εν λόγω μικροπωλητές αλλά οφείλετε:
1) ΝΑ ελέγχετε την τήρηση της διάρκειας των αδειών αυτών, καθώς ενώ σύμφωνα με το άρθρο 2 ν. 2323/1995 η ισχύς των αδειών συμμετοχής σε εμποροπανηγύρεις για θρησκευτικές εορτές δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε συναπτές ημέρες, παρατηρούμε τους ίδιους μικροπωλητές για τουλάχιστον είκοσι ημέρες
2) ΝΑ καθορίζετε συγκεκριμένο χώρο και θέση εκάστου των μικροπωλητών, όπως δικαιούστε σύμφωνα με το άρθρο 2 ν. 2323/1995, αποτρέποντας ή ακόμα και απαγορεύοντας την ύπαρξη πάγκων τους μπροστά από την εκκλησία, γεγονός που όπως προαναφέρθηκε δυσχεραίνει το έργο της
3) ΝΑ καθορίζετε τα είδη που πρέπει να πωλούνται, αφού νομιμοποιείστε να το κάνετε σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του ως άνω νόμου, με άξονα την θρησκευτικότητα της εμποροπανήγυρης ώστε να μην υπερβαίνετε τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειας που σας παρέχει η νομοθεσία.
Ενόψει των ανωτέρω, ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να μην παραχωρήσετε προς χρήση στους μικροπωλητές-κατόχους των σχετικών αδειών ή μη, το χώρο έξω από τον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας επί του πεζοδρομίου που εκτείνεται κατά μήκος της Λεωφόρου Ελευθερίας μέχρι την είσοδο του καμπαναριού άλλως ΣΑΣ- ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα προβούμε σε οποιαδήποτε άλλη δικαστική ενέργεια δικαιούμαστε, όπως αίτηση προς λήψη ασφαλιστικών μέτρων εναντίον σας, μηνύσεις ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, αγωγές αποζημίωσης, προσφυγές κ.λπ., ώστε να διασφαλίσουμε τον σεβασμό στη θρησκευτικότητα των εορτασμών”.