ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόταση του κ. Μ. Κόνσολα για κλιμακούμενους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κόνσολας
Μέγεθος γραμμάτων

Πρό­τα­ση του Μάνου Κόν­σο­λα για κλι­μα­κού­με­νους συ­ντε­λε­στές ΦΠΑ στα νησιά με κρι­τή­ριο την από­στα­ση ή την εγ­γύ­τη­τα προς την ηπει­ρω­τι­κή χώρα

Ομι­λία στη Βουλή για τις προ­γραμ­μα­τι­κές δη­λώ­σεις

Έντο­να επι­κρι­τι­κός απέ­να­ντι στην κυ­βέρ­νη­ση Σύ­ρι­ζα-ΑΝΕΛ ήταν ο Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου κ. Μάνος Κόν­σο­λας, κατά τη διάρ­κεια της ομι­λί­ας του στη Βουλή επί των προ­γραμ­μα­τι­κών δη­λώ­σε­ων της κυ­βέρ­νη­σης.

Ο κ. Κόν­σο­λας έκανε ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά στις φο­ρο­λο­γι­κές επι­βα­ρύν­σεις στο του­ρι­στι­κό πα­κέ­το, επι­ση­μαί­νο­ντας:

«Αν υπάρ­χει ένας το­μέ­ας που κρα­τή­θη­κε όρ­θιος στην κρίση, αυτός ήταν ο του­ρι­σμός.

Σας είναι πολύ βο­λι­κή η άποψη ότι η αύ­ξη­ση του ΦΠΑ στο του­ρι­στι­κό πα­κέ­το, σας επι­βλή­θη­κε από τους δα­νει­στές.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, η σχέση και η αντί­λη­ψή σας για τον του­ρι­σμό, κα­θο­ρί­ζε­ται από ιδε­ο­λη­ψί­ες και δυ­σα­νε­ξία. Από την πρώτη στιγ­μή στο­χο­ποι­ή­θη­καν ο του­ρι­σμός και τα νησιά του Αι­γαί­ου, η κυ­βέρ­νη­ση άνοι­γε και έκλει­νε μόνη της το θέμα της κα­τάρ­γη­σης των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ αλλά και της αύ­ξη­σης του ΦΠΑ στη δια­μο­νή και στην εστί­α­ση.

Υπήρ­χε και μια σχε­τι­κή προ­ε­τοι­μα­σία της κοι­νής γνώ­μης, με διαρ­ρο­ές που πα­ρου­σί­α­ζαν για τα νησιά του Αι­γαί­ου και τον του­ρι­σμό, ως τις βα­σι­κές πηγές φο­ρο­δια­φυ­γής.

Η αύ­ξη­ση του ΦΠΑ στο του­ρι­στι­κό πα­κέ­το και η κα­τάρ­γη­ση των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ στα νησιά του Αι­γαί­ου, είναι δικές σας επι­λο­γές.

Ου­σια­στι­κά μειώ­νουν την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα του του­ρι­σμού μας, αφού εί­μα­στε ακρι­βό­τε­ροι από όλους τους βα­σι­κούς αντα­γω­νι­στές μας».

Ο Μάνος Κόν­σο­λας ανα­φέρ­θη­κε και στην κα­τάρ­γη­ση με συ­νο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ στη Ρόδο από την 1η Οκτω­βρί­ου, το­νί­ζο­ντας:

« Η κυ­βέρ­νη­ση έσπευ­σε να εντά­ξει με συ­νο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες και τη Ρόδο ανά­με­σα στα 6 πρώτα νησιά στα οποία κα­ταρ­γή­θη­καν από 1ης Οκτω­βρί­ου οι μειω­μέ­νοι συ­ντε­λε­στές ΦΠΑ, παρά τις δια­βε­βαιώ­σεις περί του αντι­θέ­του.

Ακού­στη­καν δύο πράγ­μα­τα, στα οποία θέλω να δώσω απά­ντη­ση.

Πρώ­τον ότι ο του­ρι­σμός κα­τέ­γρα­ψε και φέτος με­γά­λη δυ­να­μι­κή και ως εκ τού­του αυτό οφεί­λε­ται στην κυ­βέρ­νη­ση Σύ­ρι­ζα-ΑΝΕΛ.

Η αλή­θεια είναι ότι ο του­ρι­σμός δια­θέ­τει κε­κτη­μέ­νη τα­χύ­τη­τα, η αύ­ξη­ση του αριθ­μού των επι­σκε­πτών οφεί­λε­ται στα άλ­μα­τα που έγι­ναν τα τρία προη­γού­με­να χρό­νια. Και θα μπο­ρού­σα­με να εί­χα­με πε­ρισ­σό­τε­ρους επι­σκέ­πτες αν δεν υπήρ­χε η πο­λι­τι­κή αβε­βαιό­τη­τα, τα δη­μο­ψη­φί­σμα­τα και τα capital controls, γιατί οι κρα­τή­σεις για τον Ιού­νιο και τον Ιού­λιο ήταν σε πτω­τι­κή τάση.

Το δεύ­τε­ρο στο οποίο θέλω να απα­ντή­σω είναι η πα­ρα­φι­λο­λο­γία περί αντι­σταθ­μι­στι­κών φο­ρο­λο­γι­κών ελα­φρύν­σε­ων σε ορι­σμέ­νες κα­τη­γο­ρί­ες πο­λι­τών, με χα­μη­λό ει­σό­δη­μα, στα νησιά του Αι­γαί­ου.

Να μου επι­τρέ­ψε­τε να σας πω ότι αυτό δεν εξι­σορ­ρο­πεί τις αρ­νη­τι­κές συ­νέ­πειες από την κα­τάρ­γη­ση των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ. Γιατί αυτή θα οδη­γή­σει σε συρ­ρί­κνω­ση της νη­σιω­τι­κής οι­κο­νο­μί­ας και ως εκ τού­του το όποιο φι­λο­δώ­ρη­μα, θα είναι δώρον-άδω­ρον.

Με­ρι­κοί ,δυ­στυ­χώς, ακόμα δεν έχουν κα­τα­λά­βει ότι οι μειω­μέ­νοι συ­ντε­λε­στές ΦΠΑ ήταν ανα­πτυ­ξια­κό κατά βάση μέτρο και όχι φο­ρο­λο­γι­κό. Στό­χευε στην ενί­σχυ­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας του του­ρι­σμού και της το­πι­κής οι­κο­νο­μί­ας αλλά και στην εξι­σορ­ρό­πη­ση του υψη­λού κό­στους με­τα­φο­ράς προ­ϊ­ό­ντων, προ­σώ­πων και υπη­ρε­σιών από και προς τα νησιά.

Αυτό το υψηλό κό­στος γί­νε­ται πλέον ακόμα πιο υψηλό με την αύ­ξη­ση του ΦΠΑ. Θα οδη­γή­σει σε αύ­ξη­ση του κό­στους δια­βί­ω­σης στα νησιά, θα οδη­γή­σει σε κλεί­σι­μο μι­κρές οι­κο­γε­νεια­κές επι­χει­ρή­σεις, θα αυ­ξή­σει την ανερ­γία και θα μειώ­σει την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα του του­ρι­σμού μας.

Πιέ­σεις δέ­χθη­κε και η κυ­βέρ­νη­ση Σα­μα­ρά, κυ­ρί­ες και κύ­ριοι συ­νά­δελ­φοι. Υπε­ρα­σπί­στη­κε όμως τους μειω­μέ­νους συ­ντε­λε­στές ΦΠΑ και όχι μόνο αυτό: μεί­ω­σε και το ΦΠΑ στην εστί­α­ση.

Εσείς μας ζη­τά­τε να σας προ­τεί­νου­με ισο­δύ­να­μα. Κατά πρώτο και κύριο λόγο κά­να­τε τη δια­πραγ­μά­τευ­ση μόνοι σας, και δεν είμαι βέ­βαιος για το πε­ριε­χό­με­νο της σε ότι αφορά τις θέ­σεις της Ελ­λη­νι­κής πλευ­ράς στο συ­γκε­κρι­μέ­νο ζή­τη­μα.

Θα μπο­ρού­σα­τε όμως να αντι­προ­τεί­νε­τε κλι­μα­κού­με­νους συ­ντε­λε­στές ΦΠΑ που να σχε­τί­ζο­νται με τα κρι­τή­ρια της εγ­γύ­τη­τας των νη­σιών προς την ηπει­ρω­τι­κή χώρα. Ούτε αυτό το κά­να­τε».

Ο Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου έκανε ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά στις επι­πτώ­σεις που έχουν οι ανε­ξέ­λεγ­κτες με­τα­να­στευ­τι­κές ροές στον του­ρι­σμό και ιδιαί­τε­ρα στην Κω, λέ­γο­ντας:

« Η κυ­βέρ­νη­ση αρ­κεί­ται στο να κουνά το δά­χτυ­λο στις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες και στην αυ­το­διοί­κη­ση, που υφί­στα­νται τις συ­νέ­πειες του με­τα­να­στευ­τι­κού, αλλά αρ­νεί­ται να δει το πρό­βλη­μα.

Σύμ­φω­να με τα πρώτα στοι­χεία που υπάρ­χουν, κα­τα­γρά­φε­ται μεί­ω­ση 40 έως 58% στις κρα­τή­σεις στην Κω, σε σχέση με τα δε­δο­μέ­να της προη­γού­με­νης χρο­νιάς, ενώ ο αριθ­μός των προ­κρα­τή­σε­ων πα­ρου­σιά­ζει μεί­ω­ση της τάξης του 60%».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.