ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φυλάκιση 4 μηνών για σύλληψη σπουργιτιών σε 61χρονο Αφαντενό

Δαμιανός Αθανασίου 2 λεπτά ανάγνωση
Δικαστική αίθουσα

Ποινή φυλά­κι­σης 4 μηνών, με 3ετή ανα­στολή, επέβαλε χθες το Αυτό­φωρο Μονο­με­λές Πλημ­με­λειο­δι­κείο Ρόδου σε έναν 61χρονο κάτοικο Αφάντου, που κρίθηκε ένοχος παρά­νο­μης σύλ­λη­ψης μη θηρεύ­σι­μων ειδών με την χρήση ιξών και ηχο­μι­μη­τι­κών συσκευών.

Ο 61χρονος συνε­λή­φθη από στελέχη του Δασαρ­χείου στην παραλία Αφάντου την 12.50 ώρα της 30ης Σεπτεμ­βρίου 2015.

Διε­νερ­γή­θηκε συγκε­κρι­μένα έρευνα στην οικία του, όπου βρέ­θη­καν και κατα­σχέ­θη­καν 117 νεκρά σπουρ­γί­τια, 131 ξόβεργα, μια μπα­τα­ρία, ένα ηχείο, κι ένα καλώδιο 30-40μ. περίπου.

Απε­λευ­θε­ρώ­θη­καν εξάλλου δύο σπουρ­γί­τια τα οποία βρέ­θη­καν ζωντανά.

Η Διεύ­θυνση Δασών Δωδε­κα­νή­σου γνω­στο­ποί­ησε χθες ότι θα διε­νερ­γεί διαρ­κείς ελέγ­χους κυρίως στ’ Αφάντου, για τη σύλληψη και τον ποινικό κολασμό όσων αιχ­μα­λω­τί­ζουν και θανα­τώ­νουν σπουρ­γί­τια στο πλαίσιο του εθίμου του Αγίου Λουκά.

Ηδη, εξάλλου, κινεί­ται η δια­δι­κα­σία για την επιβολή και διοι­κη­τι­κού προ­στί­μου στον 61χρονο.

Απο­τε­λεί κοινό μυστικό η σύλληψη εκα­το­ντά­δων σπουρ­γι­τιών κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, στ’ Αφάντου.

Κοινή είναι και η δικαιο­λο­γία όσων συλ­λαμ­βά­νο­νται και όσων τους υπο­στη­ρί­ζουν. «Μα πρό­κει­ται για έθιμο από παλιά», λένε, «στο πανη­γύρι του Αγίου Λουκά, στις 18 του Οκτώβρη, τα σπουρ­γί­τια να απο­τε­λούν τον καθιε­ρω­μένο μεζέ στις παρέες».

Γι’ αυτούς δεν έχει σημασία ότι η σύλληψη και η θανά­τωση σπουρ­γι­τιών απα­γο­ρεύ­ε­ται, ούτε ότι η κατοχή και χρήση ξοβερ­γών και ηχο­μι­μη­τι­κών συσκευών διώ­κε­ται ποινικά. Σημασία, πάνω από όλα, έχει η πιστή τήρηση (;) του εθίμου.

Παλιό­τερα, βέβαια, όταν τα σπουρ­γί­τια δεν απο­τε­λού­σαν απα­γο­ρευ­μένο καρπό και οι μεγάλοι πλη­θυ­σμοί τους προ­κα­λού­σαν ζημιές στους γεωρ­γούς κατά την σπορά των σιτηρών, ήταν σύνηθες φαι­νό­μενο -όχι μόνο στη Ρόδο- να συλ­λαμ­βά­νο­νται και να συμ­με­τέ­χουν στα φθι­νο­πω­ρινά τρα­πέ­ζια. Υπάρχει, όμως, σημα­ντική διαφορά μεταξύ των συν­θη­κών που επι­κρα­τού­σαν πριν μερικές δεκα­ε­τίες στη ελλη­νική ύπαιθρο και των συν­θη­κών που επι­κρα­τούν σήμερα.

Η επί­κληση οποιου­δή­ποτε εθίμου δεν δικαιο­λο­γεί την δράση ορι­σμέ­νων κατοί­κων, που «στήνουν» εκα­το­ντά­δες ξόβερ­γες και ξεκλη­ρί­ζουν κοπάδια ολό­κληρα σπουρ­γι­τιών με σκοπό την πώληση τους στις ταβέρ­νες της περιο­χής για το πανη­γύρι του Αγίου Λουκά.

Το ίδιο «ένοχοι» είναι και οι εκα­το­ντά­δες πελάτες των ταβερ­νών που παραγ­γέλ­λουν και κατα­να­λώ­νουν κατά δεκάδες τους φτε­ρω­τούς μεζέδες.

Να σημειώ­σουμε ότι κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, συλ­λαμ­βά­νο­νται λαθρο­θή­ρες στην συγκε­κρι­μένη περιοχή με διόλου ευκα­τα­φρό­νη­τες ποσό­τη­τες αιχ­μα­λω­τι­σμέ­νων σπουρ­γι­τιών και ξοβερ­γών.

Απο­λο­γού­με­νος ενώπιον του δικα­στη­ρίου ο Αφα­ντε­νός τόνισε ότι ήταν η πρώτη φορά που χρη­σι­μο­ποί­ησε ξόβερ­γες και ότι ήθελε τα πουλιά για να κατα­να­λώ­σει στην οικία του και όχι για να τα που­λή­σει σε κατά­στημα υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος.

Ως συνή­γο­ρος υπε­ρά­σπι­σης του παρέστη η δικη­γό­ρος κ. Παρα­σκευή Ψειρή.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.