ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ε. Ε απειλεί την Ελλάδα με πρόστιμο για τους μετανάστες – Οργή για την απουσία σχεδίου

news room 3 λεπτά ανάγνωση
μεταναστες Κως

Εντονη πολι­τική κινη­τι­κό­τητα γύρω από το προ­σφυ­γικό κατα­γρά­φε­ται τις τελευ­ταίες ημέρες στις βαλ­κα­νι­κές χώρες με την Ελλάδα πλήρως απο­μο­νω­μένη. Την ίδια στιγμή, τα ουσια­στι­κώς ανε­ξέ­λεγ­κτα καρα­βά­νια μετα­να­στών και προ­σφύ­γων που κινού­νται από τα ελλη­νικά σύνορα προς τα Βαλ­κά­νια και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη, προ­κα­λούν ήδη τις έντονες αντι­δρά­σεις και της Ευρώπης. Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες της «Κ», καίτοι ανα­γνω­ρί­ζε­ται το φορτίο που σηκώνει η χώρα, στις Βρυ­ξέλ­λες υπάρχει οργή για την πλήρη απουσία σχεδίου δια­χεί­ρι­σης από την ελλη­νική πλευρά, η οποία δεν απο­κλεί­ε­ται το επόμενο διά­στημα να λάβει και επίσημη μορφή, ενδε­χο­μέ­νως και μέσω της εκκί­νη­σης της δια­δι­κα­σίας επι­βο­λής προ­στί­μου προς την Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι στη FYROM έσπευσε ο Σεμπά­στιαν Κουρτς, υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Αυστρίας, χώρας που διεκ­δι­κεί, και ώς ένα βαθμό ιστο­ρικά δια­δρα­μα­τί­ζει, αυξη­μένο ρόλο στα Βαλ­κά­νια. Κατέ­βηκε μέχρι τη Γευγελή απ’ όπου σε δηλώ­σεις του «κάρφωσε» την Ελλάδα, λέγο­ντας πως «είναι ανα­γκαία μια κοινή προ­σέγ­γιση και δεν πρέπει να συνε­χι­στεί αυτή η κατά­σταση, να εισέρ­χο­νται στη “Μακε­δο­νία” μη κατα­γε­γραμ­μέ­νοι μετα­νά­στες από την Ελλάδα».

Στα Σκόπια μετέβη και είχε συνα­ντή­σεις με κυβερ­νη­τι­κούς παρά­γο­ντες ο ΥΠΕΞ της Βουλ­γα­ρίας, Ντάνιελ Μίτοφ, ο οποίος δήλωσε πως η χώρα του «θα βοη­θή­σει τη “Μακε­δο­νία” στην αντι­με­τώ­πιση του προ­σφυ­γι­κού», τονί­ζο­ντας πως «η μετα­να­στευ­τική πίεση καθί­στα­ται ολοένα και μεγα­λύ­τερη, θίγει όλους και πρέπει να υιο­θε­τη­θεί μία ενιαία προ­σέγ­γιση και συνερ­γα­σία των χωρών της περιο­χής». Σε αυτές δεν ενέταξε καν την Ελλάδα.

Αιχ­μη­ρός και ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Μίτκο Τσαβκόφ, ο οποίος χαρα­κτή­ρισε «παρά­λογο το γεγονός ότι το πρό­βλημα δημιουρ­γεί­ται από χώρα-μέλος της Ε.Ε. (σ.σ. Ελλάδα), με την οποία δεν έχουμε καμία επαφή σε αυτό το μέρος» και ανήγ­γειλε συνά­ντηση σύντομα στα Σκόπια των υπουρ­γών Εσω­τε­ρι­κών της ΠΓΔΜ, της Αυστρίας, της Ουγ­γα­ρίας και της Σερβίας προ­κει­μέ­νου να εξευ­ρε­θούν κοινές λύσεις. Σε αυτήν δεν έχει κληθεί η Ελλάδα, η οποία επίσης θα απου­σιά­ζει (δεν την κάλεσαν) από τη συνά­ντηση των ηγετών των Δυτικών Βαλ­κα­νίων, που αρχίζει αύριο στη Βιέννη με τη συμ­με­τοχή της Αγκελα Μέρκελ και του Φραν­σουά Ολάντ.

Τα σερβικά ταμπλόιντ «λούζουν» σχεδόν καθη­με­ρινά την ελλη­νική πλευρά με αρνη­τικά σχόλια, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι έχει κατα­στεί πλέον μέρος του προ­σφυ­γι­κού προ­βλή­μα­τος, με τον πρω­θυ­πουργό Αλε­ξά­ντερ Βού­τσιτς να κατη­γο­ρεί σε συνέ­ντευξή του στη γερ­μα­νική εφη­με­ρίδα Handelsblatt τις ελλη­νι­κές αρχές για «απρο­θυ­μία να κατα­γρά­φουν τους πρό­σφυ­γες διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται η Ελλάδα χώρα εισόδου τους στην Ε.Ε.». Ενδει­κτικό της απο­μό­νω­σης στην οποία έχει περιέλ­θει η Αθήνα στο προ­σφυ­γικό είναι και το γεγονός ότι την ημέρα της δυνα­μι­κής εισβο­λής από την Ειδο­μένη χιλιά­δων Σύρων, Αφγανών και Ιρα­κι­νών και τον τραυ­μα­τι­σμό ανθρώ­πων από τη μεθο­ριακή αστυ­νο­μία της ΠΓΔΜ, δεν υπήρχε ούτε το παρα­μι­κρό κανάλι επι­κοι­νω­νίας μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας παρότι η κρίση, που θα μπο­ρούσε να λάβει ανε­ξέ­λεγ­κτες δια­στά­σεις, αφο­ρούσε και τις δύο πλευρές.

Η Βουλ­γα­ρία, εν τω μεταξύ ανα­κοί­νωσε ότι ανα­πτύσ­σει στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Τουρκία, ενώ αυξάνει την αστυ­νό­μευση στη μεθόριο με την Ελλάδα, την οποία θα επι­τη­ρεί πλέον με στρα­τιω­τικά ελι­κό­πτερα.

Ελλη­νική διπλω­μα­τική πηγή, που γνω­ρί­ζει άριστα τη βαλ­κα­νική πραγ­μα­τι­κό­τητα, χαρα­κτή­ρισε στην «Κ» άκρως ανη­συ­χη­τική την απουσία της Αθήνας στην όλη προ­σπά­θεια των βόρειων γει­τό­νων να σχε­διά­σουν από κοινού τη δια­χεί­ριση του προ­σφυ­γι­κού. «Δυστυ­χώς μας αγνοούν πλέον οι πάντες, δεν μας υπο­λο­γί­ζει κανείς από τους γεί­το­νες, δεν μας δίνουν σημασία, μας θεωρούν τελειω­μέ­νους…», έλεγε.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.