Ρεπορτάζ

Προσωρινά κρατούμενοι δύο Ουκρανοί διακινητές

Συνελήφθη ακόμη ένας Σύρος
για διακίνηση 14 μεταναστών στη Σύμη

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες, μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της Ανακρίτριας Υπηρεσίας και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, οι κατηγορούμενοι για παράνομη μεταφορά μεταναστών και για παράνομη είσοδο στη χώρα I. G. του A. 65 ετών και M. I. του A. 30 ετών, υπήκοοι Ουκρανίας, που συνελήφθησαν από λιμενικούς στη Σύμη και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή του Μαραθούντα.
Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και μετά από συντονισμένη επιχείρηση από ξηρά και θάλασσα με συνδρομή ιδιωτικών ταχύπλοων σκαφών, την 19η Αυγούστου 2015 και περί ώρα 14:00, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Μαραθούντα, ένα ύποπτο ξύλινο ιστιοφόρο σημαίας Τουρκίας με ικανό αριθμό παράτυπων μεταναστών το όποιο τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση.
Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, να αποβιβάζουν μετανάστες σε βραχώδες σημείο. Οι λιμενικοί περισυνέλεξαν 153 μετανάστες, οι οποίοι κατά την προανάκριση κατέθεσαν ότι μεταφέρθηκαν από τη Μαρμαρίδα στη Σύμη με το ανωτέρω ξύλινο ιστιοφόρο και κατονόμασαν-αναγνώρισαν με βεβαιότητα τους κατηγορούμενους ως τους διακινητές υποστηρίζοντας ότι τους κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ έκαστος για να μεταφερθούν στην Ελλάδα.
Οι διακινητές ομολόγησαν τις πράξεις τους και δήλωσαν ότι είχαν μεταφέρει πάλι στη Σύμη με το ίδιο σκάφος, έναντι του χρηματικού ποσού των 2.000 € ο  πρώτος και 500 € ο δεύτερος,  περίπου 100 μετανάστες την 17η Αυγούστου 2014 οι οποίοι συνελήφθησαν από Α.Τ. Σύμης.
Χθες ενώπιον της Ανακρίτριας Υπηρεσίας, άλλαξαν τις προανακριτικές καταθέσεις τους, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με μεταφορές μεταναστών.
Ως συνήγορός τους παρέστη η δικηγόρος κ. Στεφανία Μπέρδη.
-Ποινικές διώξεις για παράνομη μεταφορά μεταναστών και παράνομη είσοδο στη χώρα ασκήθηκαν χθες και στον Σύρο  A. Y. του A. 34 ετών, που συνελήφθη την 19η Αυγούστου 2015 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή Αγίας Μαρίνας της Σύμης.
Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και μετά από συντονισμένη επιχείρηση από ξηρά, εντοπίστηκε στην περιοχή Γιαλός Σύμης ο κατηγορούμενος να κινείται ύποπτα προσπαθώντας να επιβιβαστεί σε σκάφος, προκειμένου να μεταφερθεί προς τα τουρκικά παράλια.
Διενεργήθηκε νομότυπος έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι εστερείτο νομιμοποιητικών εγγράφων, ενώ δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την παρουσία του στο συγκεκριμένο σημείο.
Ακολούθησε εκτενής έρευνα και προέκυψε ότι 14 παράτυποι μετανάστες οι οποίοι συνελήφθησαν από Α.Τ. Σύμης, του είχαν καταβάλει το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ έκαστος για να τους μεταφέρει με ταχύπλοο από την Μαρμαρίδα στην Ελλάδα.
Το ταχύπλοο βυθίστηκε από εισροή υδάτων πιθανόν από πρόσκρούση κατά την αποβίβασή τους σε βραχώδη περιοχή.
Απολογούμενος ομολόγησε τη μεταφορά των μεταναστών υποστηρίζοντας ότι χρειαζόταν χρήματα και ότι θα ελάμβανε αμοιβή 500 δολάρια ΗΠΑ.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Στέλιος Αλεξανδρής.
-Tην 21η και 23η Αυγούστου 2015 συνελήφθησαν στη Σύμη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σύμης 107 Σύροι (74 άνδρες και 33 γυναίκες που συνόδευαν 43 παιδιά) και 4 Παλαιστίνιοι (3 άνδρες και 1 γυναίκα) για παράνομη είσοδο στη χώρα, προερχόμενοι από τα έναντι τουρκικά παράλια. Ενεργείται προανάκριση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου