Ειδήσεις

Τα πάνω-κάτω στον τουριστικό χάρτη της Μεσογείου

Ο τουριστικός χάρτης της Μεσογείου δεν είναι πλέον ο ίδιος. Το μακελειό στο τουριστικό θέρετρο στο Πορτ ελ Κανταουί της Τυνησίας, η φονική έκρηξη στην πόλη Σουρούτς της Τουρκίας (σε συνδυασμό με την πρόσφατη επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη) και ο γενικευμένος φόβος για νέες επιθέσεις από τζιχαντιστές της ISIS διαμορφώνουν νέο σκηνικό, αλλάζοντας τις ταξιδιωτικές ισορροπίες στην περιοχή.
Ήδη η Τουρκία “μετρά” ταξιδιωτικές οδηγίες από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, την Πολωνία, την Ιρλανδία και τον Καναδά. Οι τουριστικοί φορείς της γειτονικής χώρας κάνουν λόγο για μια πολύ κακή χρονιά για τον τουρκικό τουρισμό, που μετά την έξαρση της τρομοκρατίας, τις συγκρούσεις του ισλαμικού κράτους με τους Κούρδους αντάρτες, αλλά και τη βουτιά στις αφίξεις Ρώσων τουριστών καταγράφει ήδη σημαντικές απώλειες στα έσοδα. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι τουριστικές εισπράξεις κατά το δεύτερο τρίμηνο σημειώνουν πτώση 13,8% σε σύγκριση με πέρσι, ενώ παράλληλα σημαντική είναι η υστέρηση των νέων κρατήσεων από τους Γερμανούς τουρίστες, φτάνοντας σύμφωνα με φορείς της γερμανική τουριστικής αγοράς το 20%.
Την ίδια ώρα, τρεις από τους μεγαλύτερους tour operator, Thomas Cook, Thomson και First Choice, ανακοίνωσαν πως “παγώνουν” όλες τις κρατήσεις προς την Τυνησία (μέχρι και τις 13 Φεβρουαρίου ακυρώνει τα πακέτα ο Thomas Cook και έως τις 22 Μαρτίου οι άλλοι δύο), “κατευθύνοντας” τους πελάτες τους προς άλλους προορισμούς σε περίπτωση που δεν θέλουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
Το ερώτημα που θέτουν τώρα οι Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού είναι αν μπορούν να επωφεληθούν από τη διαφαινόμενη μείωση της τουριστικής κίνησης στις δύο παραπάνω χώρες, οι οποίες αποτελούν δύο από τους βασικότερους ανταγωνιστές στην περιοχή της Μεσογείου. Πάντως η απόφαση της ιταλικής εταιρείας κρουαζιέρας Costa Cruises να ακυρώσει τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τριών κρουαζιερόπλοιων προς την Τουρκία μέχρι το τέλος της χρονιάς και να τα στείλει σε άλλα λιμάνια (την Ελλάδα θα προσεγγίζει το Costa neo Classica) μπορεί να θεωρηθεί ένα πρώτο δείγμα προώθησης τουριστών προς ελληνικούς προορισμούς.
Εμπόδια ωστόσο υπάρχουν. Όπως επισημαίνουν στελέχη του τουρισμού, η Ελλάδα μπορεί μεν να κερδίσει μερίδια από έκτακτες συγκυρίες (όπως έγινε εξάλλου τις προηγούμενες δύο χρονιές από την πτώση της κίνηση στην Αίγυπτο), ωστόσο η έλλειψη σταθερής στρατηγικής για τον τουρισμό, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης, οι συνεχείς ανακατατάξεις στο φορολογικό περιβάλλον που βάζουν ανάχωμα σε επενδυτικά σχέδια, αλλά και το θολό πολιτικό τοπίο δεν επιτρέπουν τη χάραξη πολιτικής με ορίζοντα χρόνου για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου