ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με μικροτσίπ ο πόλεμος στα λαθραία τσιγάρα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Τσιγάρα

Νέα πρω­το­πο­ριακά όπλα στον πόλεμο για την πάταξη του λαθρε­μπο­ρίου καπνι­κών προ­ϊ­ό­ντων προ­βλέ­πει το νομο­σχέ­διο για την «ενί­σχυση της κατα­πο­λέ­μη­σης της λαθρε­μπο­ρίας καπνού και βιο­μη­χα­νο­ποι­η­μέ­νων προ­ϊ­ό­ντων καπνού», το οποίο πρό­κει­ται να κατα­τε­θεί αρχές Σεπτεμ­βρίου στη Βουλή και προ­α­νήγ­γειλε χθες σε συνέ­ντευξη Τύπου ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας Πανα­γιώ­της Νικο­λού­δης

Οι ένσημες ταινίες φορο­λο­γίας και ασφά­λειας, που θα είναι επι­κολ­λη­μέ­νες σε κάθε πακέτο τσι­γά­ρων ή άλλων καπνι­κών προ­ϊ­ό­ντων, είναι μία από τις τομές που επι­χει­ρού­νται, μεταξύ άλλων, με το νέο σχέδιο νόμου, που παρου­σί­ασε χτες ο υπουρ­γός, ο οποίος εκτί­μησε ότι, σε περίπου έξι μήνες από τη λει­τουρ­γία του συστή­μα­τος, θα απο­δώ­σουν εισροή εκα­το­ντά­δων εκα­τομ­μυ­ρίων ευρώ στα δημόσια ταμεία από έσοδα που μέχρι σήμερα χάνο­νταν στη «μαύρη τρύπα» της παρά­νο­μης επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας. Οπως χαρα­κτη­ρι­στικά τόνισε ο υπουρ­γός, «με σκάνερ θα ελέγ­χε­ται κάθε τσιγάρο και κάθε πούρο, θα βρί­σκουμε την πορεία του, εάν είναι για παρά­δειγμα από το Αγρίνιο, θα βρί­σκουμε από ποιον παρα­γωγό ξεκί­νησε, όλη την αλυσίδα παρα­γω­γής του…».

«Πρώτο βήμα»

Το νομο­σχέ­διο, το οποίο ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας χαρα­κτή­ρισε ως «πρώτο βήμα σε έναν από τους πιο ευαί­σθη­τους τομείς του λαθρε­μπο­ρίου, όπως είναι τα καπνά, βιο­μη­χα­νο­ποι­η­μένα και μη»», θα δοθεί σε δημόσια δια­βού­λευση στις 10 Αυγού­στου, ενώ υπάρχει συνεν­νό­ηση με τους θεσμούς για το τελικό κείμενο, το οποίο δεν θα επι­κυ­ρω­θεί με τη δια­δι­κα­σία του κατε­πεί­γο­ντος διότι δεν είναι στα προ­α­παι­τού­μενα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουρ­γός, εάν το νέο σύστημα πετύχει, θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί ως βάση για την αντι­με­τώ­πιση κάθε είδους λαθρε­μπο­ρίας, καυ­σί­μων, οινο­πνευ­μα­τω­δών κ.λπ., καθώς και ως μπού­σου­λας για την αντι­με­τώ­πιση και άλλων εγκλη­μα­τι­κών οργα­νώ­σεων.

Ο κ. Νικο­λού­δης εξήγησε ότι το ιδιαί­τερο χαρα­κτη­ρι­στικό του σχεδίου νόμου έγκει­ται στη ριζική επέμ­βαση στην εφο­δια­στική αλυσίδα των καπνών (βιο­μη­χα­νο­ποι­η­μέ­νων και μη), ώστε να περιο­ρι­στεί, στον μεγα­λύ­τερο δυνατό βαθμό η λεγό­μενη «γκρίζα» περιοχή των προ­ϊ­ό­ντων καπνού που δια­κι­νού­νται στην αγορά.

Και πρό­σθεσε: «Aυτή η γκρίζα περιοχή δημιουρ­γεί­ται όταν τα καπνά και τα προ­ϊ­ό­ντα τους προ­έρ­χο­νται μεν από επι­σή­μως αδειο­δο­τη­μέ­νες βιο­μη­χα­νίες, επι­χει­ρή­σεις εργα­στή­ρια κ.λπ., για κάποιον λόγο όμως η κυκλο­φο­ρία τους δεν είναι νόμιμη, επειδή η επι­κολ­λη­μένη ένσημη ταινία έχει κάποιο πρό­βλημα».

Ο υπουρ­γός ανέφερε ότι έχουν προη­γη­θεί επί μακρόν συζη­τή­σεις τόσο με καπνο­πα­ρα­γω­γούς όσο και με καπνο­βιο­μη­χά­νους, οι οποίοι συμ­φώ­νη­σαν, ενώ δέχτη­καν να επω­μι­στούν και ένα ελά­χι­στο κόστος που υπο­λο­γί­ζε­ται ότι θα προ­κύ­ψει από το νέο σύστημα.

Ο κ. Νικο­λού­δης υπο­στή­ριξε επίσης ότι η εφαρ­μογή του νόμου δεν θα ωφε­λή­σει μόνο τα δημόσια έσοδα, αλλά και την αγορά, καθώς οι κατα­να­λω­τές των λαθραίων τσι­γά­ρων εκτι­μά­ται ότι θα μετα­κι­νη­θούν στα νόμιμα.

Μεταξύ άλλων, οι τομές που επι­φέ­ρει το νομο­σχέ­διο είναι ότι:

• Εισά­γε­ται νέο σύστημα αδειο­δό­τη­σης κάθε δρα­στη­ριό­τη­τας, που έχει σχέση με την εφο­δια­στική αλυσίδα καπνι­κών προ­ϊ­ό­ντων, ώστε να ελέγ­χε­ται η παρα­κο­λού­θηση της νομι­μό­τη­τας των χορη­γού­με­νων αδειών.

• Για τον σκοπό αυτόν ιδρύ­ο­νται δύο βάσεις δεδο­μέ­νων στη Διεύ­θυνση Ειδικών Φόρων και Κατα­νά­λω­σης ΦΠΑ. Η πρώτη, που φέρει την ονο­μα­σία «Ενιαίο Κεντρικό Μητρώο Παρα­γω­γών και Βιο­μη­χα­νιών Καπνού και των Προ­ϊ­ό­ντων αυτού» (ΕΚΕΜΚΑ) αφορά τους παρα­γω­γούς καπνού και τις καπνο­βιο­μη­χα­νίες, ενώ η δεύτερη βάση δεδο­μέ­νων, που φέρει την ονο­μα­σία «Ενιαίο Κεντρικό Μητρώο Εφο­δια­στι­κής Αλυ­σί­δας Καπνού και Βιο­μη­χα­νο­ποι­η­μέ­νων Καπνών» (ΕΚΜΕΑ), αφορά κάθε άλλη εμπο­ρική ή επι­χει­ρη­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα.

Π. ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ

Ο νέος μηχα­νι­σμός

Ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας Π. Νικο­λού­δης εξήγησε ότι «ο ενδια­φε­ρό­με­νος θα λαμ­βά­νει επι­πλέον έναν Μονα­δικό Αριθμό Δια­κι­νητή Καπνι­κών Προ­ϊ­ό­ντων (ΑΜΔΙΚΑΠ), ο οποίος θα ανα­γρά­φει κάθε εμπο­ρική συναλ­λαγή του». Και συμπλή­ρωσε με νόημα: «Μόνο και μόνο επειδή έχει απλω­μένο στο χαγιάτι του κάποιος καπνά χωρίς άδεια, με βάση το νέο νομο­σχέ­διο θα έχει δια­πρά­ξει αδίκημα». Επίσης:

• Θα δημιουρ­γη­θεί στη Γενική Γραμ­μα­τεία Πλη­ρο­φο­ρια­κών Συστη­μά­των μια κεντρική βάση δεδο­μέ­νων, με την οποία θα μπορεί να συν­δέ­ε­ται κάθε μέρος του συστή­μα­τος.

•Προ­βλέ­πε­ται η ίδρυση εντός του ΣΔΟΕ Ενιαίου Επι­χει­ρη­σια­κού Κέντρου Δίωξης Λαθρε­μπο­ρίου (ΕΕΚΔΙΛ), που θα λει­τουρ­γεί ως ενιαία εθνική μονάδα ανά­λυ­σης και δια­χεί­ρι­σης των πλη­ρο­φο­ριών.

•Θα λει­τουρ­γή­σει Υπη­ρε­σία Ανώ­νυ­μων Καταγ­γε­λιών.

•Προ­βλέ­πο­νται βαρύ­τε­ρες διοι­κη­τι­κές ποινές με πρό­στιμα.

Εθνος

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.