ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Οικονομικών της ευρωζώνης σκέπτεται το Βερολίνο και επιβολή ευρωπαϊκού…φόρου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μέρκελ-Σόιμπλε

Η Γερ­μα­νία προ­τί­θε­ται να συ­ζη­τή­σει τη θέ­σπι­ση ενός υπουρ­γού Οι­κο­νο­μι­κών της ευ­ρω­ζώ­νης με ένα υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών με δικό του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, που θα επι­βάλ­λει φό­ρους για όλες τις χώρες – μέλη, ανα­φέ­ρει σε ση­με­ρι­νό του δη­μο­σί­ευ­μα το γερ­μα­νι­κό πε­ριο­δι­κό Der Spiegel.

Ο πρό­ε­δρος της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Ζαν-Κλοντ Γιουν­κέρ εξέ­θε­σε τον πε­ρα­σμέ­νο μήνα την ιδέα για αυ­στη­ρό­τε­ρο, κοινό έλεγ­χο επί των οι­κο­νο­μιών των χωρών της ευ­ρω­ζώ­νης, πε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου, μελ­λο­ντι­κά, ενός κοι­νού υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών.

Ο γερ­μα­νός υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών Βόλφ­γκανγκ Σόι­μπλε είναι ανοι­χτός στην ιδέα με­τα­φο­ράς ση­μα­ντι­κών χρη­μα­το­δο­τι­κών πόρων από τα έσοδα προ­ερ­χό­με­να από τη φο­ρο­λο­γία του υπουρ­γεί­ου του σε ένα ξε­χω­ρι­στό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό της ευ­ρω­ζώ­νης, είπαν στο πε­ριο­δι­κό πηγές του γερ­μα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών.

Μία επι­λο­γή θα μπο­ρού­σε να ήταν οι 19 χώρες-μέλη της ευ­ρω­ζώ­νης να με­τα­φέ­ρουν τμήμα των εθνι­κών τους εσό­δων από τον φόρο ει­σο­δή­μα­τος και τον φόρο προ­στι­θέ­με­νης αξίας σε έναν τέ­τοιο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό της ευ­ρω­ζώ­νης, γρά­φει το πε­ριο­δι­κό.

Ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών της ευ­ρω­ζώ­νης θα έχει εν­δε­χο­μέ­νως και το δι­καί­ω­μα επι­βο­λής επι­πλέ­ον φόρων, κάτι που θα οδη­γή­σει στη δη­μιουρ­γία ενός ευ­ρω­παϊ­κού φόρου, προ­στί­θε­ται στο δη­μο­σί­ευ­μα.

«Εί­μα­στε έτοι­μοι να συ­ζη­τή­σου­με σο­βα­ρά αυτά τα θέ­μα­τα», δή­λω­σε στο πε­ριο­δι­κό πηγή του γερ­μα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών.

Εκ­πρό­σω­πος του Σόι­μπλε δεν επι­βε­βαί­ω­σε, αλλά ούτε διέ­ψευ­σε το δη­μο­σί­ευ­μα λέ­γο­ντας ότι η συ­ζή­τη­ση για τη δη­μιουρ­γία ενός τέ­τοιου θε­σμού μόλις ξε­κί­νη­σε.

«Επί μέ­ρους στοι­χεία υπό συ­ζή­τη­ση θα πρέ­πει να εξε­τα­στούν μέσα σε ένα γε­νι­κό πλαί­σιο και θα χρεια­στούν επί­σης αλ­λα­γές στις ευ­ρω­παϊ­κές συν­θή­κες», είπε η εκ­πρό­σω­πος και πρό­σθε­σε ότι «υπό αυτή την έν­νοια, η ανα­φο­ρά σε έναν ‘ευρω-φόρο’ είναι απο­λύ­τως πα­ρα­πλα­νη­τι­κή».

Ο ευ­ρω­βου­λευ­τής Έλμαρ Μπροκ, από το συ­ντη­ρη­τι­κό κόμμα της γερ­μα­νί­δας κα­γκε­λα­ρί­ου Άγ­γε­λα Μέρ­κελ, είπε στο πε­ριο­δι­κό: «Η ευ­ρω­ζώ­νη θα πρέ­πει να σκε­φτεί για τον δικό της φόρο».

Σε έκ­θε­ση που εκ­δό­θη­κε σε συ­νερ­γα­σία με την Ευ­ρω­παϊ­κή Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα και με άλ­λους θε­σμούς της ΕΕ, ο Γιουν­κέρ πρό­τει­νε την πα­ρο­χή με­γα­λύ­τε­ρης βο­ή­θειας για χώρες μέλη που αντι­με­τω­πί­ζουν κρίση σε συν­δυα­σμό με αυ­στη­ρό­τε­ρα πει­θαρ­χι­κά μέτρα για χώρες που χά­νουν τους δη­μο­σιο­νο­μι­κούς τους στό­χους.

Η απο­κα­λού­με­νη «Έκ­θε­ση των Πέντε Προ­έ­δρων» (εκτός από τον Γιουν­κέρ, οι τέσ­σε­ρις άλλοι πρό­ε­δροι είναι της ΕΚΤ Μάριο Ντρά­γκι, του Ευ­ρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Ντό­ναλντ Τούσκ, του Ευ­ρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου Μάρ­τιν Σουλτς και του Eurogroup Γε­ρούν Ντάι­σελ­μπλουμ) πρό­τει­νε βή­μα­τα τα­χεί­ας διευ­θέ­τη­σης, τα οποία θα μπο­ρού­σαν να ξε­κι­νή­σουν να εφαρ­μό­ζο­νται μέσα στην επό­με­νη διε­τία, όπως η θέ­σπι­ση ενός κοι­νού συ­στή­μα­τος εγ­γύ­η­σης των τρα­πε­ζι­κών κα­τα­θέ­σε­ων και προ­ώ­θη­σης της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας καθώς και η δη­μιουρ­γία, στο απώ­τε­ρο μέλ­λον, ενός υπουρ­γεί­ου της ευ­ρω­ζώ­νης.

Κα­θη­με­ρι­νή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.