ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Λουκέτο» σε δέκα γραφεία Τύπου της Ελλάδας στο εξωτερικό

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πρεσβεία

Την απόφαση να ανα­στεί­λει την λει­τουρ­γία δέκα γρα­φείων Τύπου στο εξω­τε­ρικό έλαβε η κυβέρ­νηση, με στόχο όπως ανα­κοί­νωσε τον εξορ­θο­λο­γι­σμό των δαπανών του Δημο­σίου. Η απόφαση, η οποία ελήφθη από τον υπουργό Επι­κρα­τείας Νίκο Παππά, δημο­σιεύ­θηκε στην Εφη­με­ρίδα της Κυβερ­νή­σεως στις 17 Ιουλίου.

Σύμφωνα με αυτή από την 1η Αυγού­στου κλείνει το γραφείο Τύπου και Επι­κοι­νω­νίας της ελλη­νι­κής πρε­σβείας στο Ελσίνκι, ενώ από την 1η Οκτω­βρίου 2015 κλεί­νουν ακόμη εννέα γραφεία Τύπου σε ισά­ριθ­μες πόλεις του εξω­τε­ρι­κού και συγκε­κρι­μένα: στη Βαρ­σο­βία, στη Βου­δα­πέ­στη, στο Βου­κου­ρέ­στι, στο Δου­βλίνο, στην Κοπεγ­χάγη, στην Οτάβα, στη Σαγκάη, στο Σίδνεϊ και στη Χάγη.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπο­γρά­φει ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας, Νίκος Παππάς, η ανα­στολή λει­τουρ­γίας των γρα­φείων Τύπου είναι μέρος των ενερ­γειών που απαι­τού­νται για τη δημο­σιο­νο­μική εξυ­γί­ανση και τον εξορ­θο­λο­γι­σμό των δαπανών του δημο­σίου και λαμ­βά­νουν υπόψη τις υπη­ρε­σια­κές ανάγκες, καθώς και τις νέες τεχνο­λο­γι­κές και διοι­κη­τι­κές εξε­λί­ξεις.

Το κλεί­σιμο συγκε­κρι­μέ­νων γρα­φείων Τύπου, όπως για παρά­δειγμα αυτού στο Σίδνεϊ, προ­κα­λεί αντι­δρά­σεις μελών της ομο­γέ­νειας ενώ προ­βλη­μα­τική εκτι­μά­ται ότι είναι και η κατάρ­γηση γρα­φείου Τύπου στη Σαγκάη, μια πόλη που θεω­ρεί­ται ένα από τα μεγα­λύ­τερα οικο­νο­μικά κέντρα παγκο­σμίως.

Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξα­πέ­λυσε και η Νέα Δημο­κρα­τίας κατά του υπουρ­γού Επι­κρα­τείας Νίκου Παππά και του γ.γ. Επι­κοι­νω­νίας και Ενη­μέ­ρω­σης Λευτέρη Κρέτσο μετά την ανα­κοί­νωση της από­φα­σης.

«Λεφτά υπάρ­χουν για τους ημέ­τε­ρους, αλλά όχι για τα εθνικά συμ­φέ­ρο­ντα. Να πλη­ρώ­σουν τον λογα­ρια­σμό από την τσέπη τους οι κ.κ. Παππάς και Κρέτσος. Προ­κλη­τική ενέρ­γεια την ώρα που φέρνουν τρίτο μνη­μό­νιο, με μεγάλο κόστος για την ελλη­νική κοι­νω­νία και τον αγρο­τικό κόσμο» σημειώ­νε­ται σε non paper της ΝΔ που υπο­στη­ρί­ζει ότι στη Γενική Γραμ­μα­τεία Ενη­μέ­ρω­σης και Επι­κοι­νω­νίας λεφτά υπάρ­χουν και μάλιστα μοι­ρά­ζο­νται όχι με βάση τις ανάγκες της χώρας, αλλά με βάση έναν αλλο­πρό­σαλλο, όσον αφορά στους ευρω­παϊ­κούς και διε­θνείς συσχε­τι­σμούς, πελα­τεια­κού τύπου σχε­δια­σμό.

Η ανα­κοί­νωση της ΝΔ

Κατά την ΝΔ, με αιφ­νι­δια­στική απόφαση του υπουρ­γού Επι­κρα­τείας κ. Παππά, που δημο­σιεύ­θηκε στην Εφη­με­ρίδα της Κυβερ­νή­σεως στις 17 Ιουλίου, ανα­στέλ­λε­ται η λει­τουρ­γία δέκα γρα­φείων Τύπου εξω­τε­ρι­κού: Βαρ­σο­βία, Βου­δα­πέ­στη, Βου­κου­ρέ­στι, Δου­βλίνο, Κοπεγ­χάγη, Οτάβα, Σαγκάη, Σίδνεϋ, Χάγη από την 1η Οκτω­βρίου 2015 και Ελσίνκι από την 1η Αυγού­στου 2015. Παράλ­ληλα, επι­στρέ­φει ο απο­σπα­σμέ­νος στη Φραν­κφούρτη σύμ­βου­λος επι­κοι­νω­νίας.

Την ίδια ώρα ωστόσο, στις 15 και στις 16 Ιουλίου, προ­κη­ρύ­χθη­καν 36 θέσεις εξω­τε­ρι­κού και μάλιστα με ασφυ­κτικό χρο­νο­διά­γραμμα πέντε θερινών ημερών. Από αυτούς, μόνο οι 7 ή 8 έχουν, βάσει νόμου, υπο­χρέ­ωση επι­στρο­φής στην υπη­ρε­σία. Οι υπό­λοι­ποι αντι­κα­θί­στα­νται πρόωρα, ώστε να τοπο­θε­τη­θούν εκεί πρόσωπα της αρε­σκείας της κυβέρ­νη­σης και του γενικού γραμ­μα­τέα, επι­βα­ρύ­νο­ντας τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό της Γραμ­μα­τείας με ιλιγ­γιώδη ποσά για έξοδα πρώτης εγκα­τά­στα­σης. Σημειώ­νε­ται ότι το επίδομα πρώτης εγκα­τά­στα­σης ισούται με ένα μηνιαίο επίδομα υπη­ρε­σίας στην αλλο­δαπή χωρίς τις προ­σαυ­ξή­σεις στε­γα­στι­κού επι­δό­μα­τος, ενώ πρέπει να συνυ­πο­λο­γι­στούν και τα επι­δό­ματα οικο­σκευής. Αυτό σημαί­νει ότι σχεδόν 30 άτομα μετα­κι­νού­νται στο εξω­τε­ρικό με έξοδα των Ελλήνων φορο­λο­γου­μέ­νων, χωρίς αυτό να απαι­τεί­ται αυτή την κρίσιμη ώρα.

Συγκε­κρι­μένα προ­κη­ρύσ­σο­νται:

-16 θέσεις προϊ­στα­μέ­νων σε Άγκυρα, Βερο­λίνο, Βιέννη, Λευ­κω­σία, Λισα­βόνα, Λονδίνο, Μαδρίτη, Νέα Υόρκη, Ουά­σιγ­κτον, Παρίσι, Πεκίνο, Σκόπια, Σόφια, Στοκ­χόλμη, Τελ Αβίβ, Τίρανα.

-9 θέσεις συμ­βού­λων και γραμ­μα­τέων επι­κοι­νω­νίας σε Βερο­λίνο, Βρυ­ξέλ­λες (2 θέσεις), Κων­στα­ντι­νού­πολη, Μόσχα (2 θέσεις), Νέας Υόρκη, Ουά­σιγ­κτον, Λευ­κω­σία, Παρίσι και Βιέννη.

-4 θέσεις δημο­σιο­γρά­φων σε Βελι­γράδι, Τίρανα, Στοκ­χόλμη και Λευ­κω­σία

-6 θέσεις κλάδου διοι­κη­τι­κών σε Βερο­λίνο, Βρυ­ξέλ­λες, Στρα­σβούργο, Μόσχα, Βελι­γράδι και Παρίσι.

Έτσι, την ώρα που καταρ­γεί σημα­ντικά γραφεία Τύπου, ο κ. Παππάς ενι­σχύει άλλα γραφεία, χωρίς συγκε­κρι­μένη αιτιο­λό­γηση όσον αφορά στις ανάγκες της χώρας.

Κρίνει δηλαδή ο κ. Παππάς ότι είναι άχρηστο το γραφείο Τύπου στο Ελσίνκι, πρω­τεύ­ουσα της Φιν­λαν­δίας, από όπου κατά­γε­ται ο αντι­πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν Γιέρκι Κατάι­νεν, αρμό­διος για θέματα Απα­σχό­λη­σης, Ανά­πτυ­ξης, Επεν­δύ­σεων και Αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, και ενώ είναι γνωστά τα θέματα και οι δυσκο­λίες που αντι­με­τω­πί­ζει η Ελλάδα στη χώρα αυτή.

Κρίνει επίσης ότι στη Φραν­κφούρτη, όπου έχει την έδρα της η ΕΚΤ, δεν απαι­τεί­ται η επί τόπου παρα­κο­λού­θηση των σχε­τι­κών με τη χώρα θεμάτων.

Κρίνει επίσης ότι η Χάγη, πρω­τεύ­ουσα της Ολλαν­δίας, όπου υπουρ­γός των Οικο­νο­μι­κών είναι ο κ. Ντάι­σελ­μπλουμ και από όπου κατά­γε­ται ο πρώτος τη τάξει αντι­πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν και πρώην υπουρ­γός των Εξω­τε­ρι­κών της χώρας Φρανς Τίμερ­μανς, δεν χρειά­ζε­ται να δια­θέ­τει γραφείο Τύπου.

Ούτε και η Βαρ­σο­βία, πρω­τεύ­ουσα της Πολω­νίας, από όπου κατά­γε­ται ο Πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λίου κ. Τουσκ και Επί­τρο­πος είναι η Ελι­ζα­μπέτα Μπιεν­κόβ­σκα, αρμόδια Εσω­τε­ρι­κής Αγοράς, Βιο­μη­χα­νίας, Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας και ΜΜΕ.

Ούτε και το Δου­βλίνο, πρω­τεύ­ουσα της Ιρλαν­δίας, χώρας που έχει περάσει από Μνη­μό­νιο και ο Επί­τρο­πος Φιλ Χόγκαν είναι αρμό­διος για τη Γεωργία και την Αγρο­τική Ανά­πτυξη.

Ούτε και η Κοπεγ­χάγη, πρω­τεύ­ουσα της Δανίας, στη φιλική διάθεση της οποίας στη­ρι­ζό­μα­στε και έχουμε την υπο­χρέ­ωση να ενι­σχύ­ουμε, με την Μαρ­γκρέτε Βεστά­γκερ να είναι Επί­τρο­πος Αντα­γω­νι­σμού.

Ούτε η Βου­δα­πέ­στη, πρω­τεύ­ουσα της Ουγ­γα­ρίας, με τα γνωστά θέματα όσον αφορά στη μετα­νά­στευση, τις σχέσεις με τη Ρωσία, τους αγωγούς και άλλα που παρέλ­κει να ανα­φέ­ρουμε αυτή την περίοδο.

Ούτε το Βου­κου­ρέ­στι, πρω­τεύ­ουσα της Ρου­μα­νίας, χώρας – μέλους της ΕΕ, που θα ανα­λά­βει την προ­ε­δρία τον Ιούλιο του 2019 και που κράτησε σθεναρή στάση υπέρ της ευρω­παϊ­κής πορείας της χώρας μας, ενώ Ρουμάνα είναι η Επί­τρο­πος Περι­φε­ρεια­κής Πολι­τι­κής Κορίνα Κρετού.

Και βέβαια, ούτε η Σαγκάη, μεγα­λύ­τερη πόλη και λιμάνι της Κίνας, ούτε η Οτάβα και το Σίδνεϋ, όπου ανθεί η ομο­γέ­νεια – εκτός και αν ο κ. Παππάς θεωρεί ότι τα θέματα στην Αυστρα­λία τα έχει επαρκώς λύσει ο… κ. Βαρου­φά­κης!

Τέλος, σημειώ­στε ότι μέχρι να γίνουν οι μετα­κι­νή­σεις, κιν­δύ­νευσε να μείνει χωρίς γραφείο Τύπου και η Λισα­βόνα, όπου τελικά θα παρα­μεί­νει στη θέση του ο υπεύ­θυ­νος του γρα­φείου Τύπου έως τις εκλογές!

Αντί όλων αυτών, κρί­νε­ται σκόπιμο να διο­γκω­θούν τα γραφεία της Μόσχας (προς δόξαν του κ. Λαφα­ζάνη), της Λευ­κω­σίας (ένα από τα πιο εύκολα «πόστα») και βέβαια αυτά όλων των κοσμο­πο­λί­τι­κων πρω­τευου­σών. Αν ο υπουρ­γός κ. Παππάς και ο γενικός γραμ­μα­τέας κ. Κρέτσος θέλουν να εξυ­πη­ρε­τή­σουν τους φίλους τους, τους καλούμε να το κάνουν πλη­ρώ­νο­ντας οι ίδιοι τον λογα­ρια­σμό! Από την τσέπη τους!»

Η απά­ντηση της Γ.Γ. Ενη­μέ­ρω­σης και Επι­κοι­νω­νίας

Ηχηρή ήρθε και η απά­ντηση της Γενικής Γραμ­μα­τείας Ενη­μέ­ρω­σης και Επι­κοι­νω­νίας η οποία ανα­φε­ρό­μενη στις καταγ­γε­λίες της ΝΔ επι­ση­μαί­νει πως η αξιω­μα­τική αντι­πο­λί­τευση υπε­ρα­σπί­ζε­ται «βασι­λικά προ­νό­μια ημε­τέ­ρων». Υπο­στη­ρί­ζει επίσης ότι οι απελ­θό­ντες, άφησαν χρέη ύψους 13 εκατ. ευρώ στην γ.γ. Ενη­μέ­ρω­σης και κάνει λόγο για σωρεία παρα­τυ­πιών και παρα­βά­σεων και για «κατά­λογο της δια­πλο­κής», τον οποίο μάλιστα προει­δο­ποιεί ότι θα δώσει στη δημο­σιό­τητα.

«Με μια πρω­το­φα­νών δια­στά­σεων συκο­φα­ντική ανα­κοί­νωση η Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Τεκ­μη­ρί­ω­σης και Ενη­μέ­ρω­σης της ΝΔ επι­χει­ρεί να παρου­σιά­σει την προ­σπά­θεια εξυ­γί­αν­σης και εξορ­θο­λο­γι­σμού της λει­τουρ­γίας της ΓΓ Ενη­μέ­ρω­σης και Επι­κοι­νω­νίας, ως μείζον σκάν­δαλο. Η ανα­κοί­νωση δεν είναι μόνο πολι­τικά απα­ρά­δε­κτη, αφού υπε­ρα­σπί­ζε­ται βασι­λικά προ­νό­μια πρώην «ημε­τέ­ρων» αλλά είναι και γεμάτη ανα­κρί­βειες.

Συγκε­κρι­μένα: Στη Γενική Γραμ­μα­τεία Ενη­μέ­ρω­σης και Επι­κοι­νω­νίας λεφτά ΔΕΝ υπάρ­χουν! Φρό­ντισε γι’ αυτό η προη­γού­μενη κυβέρ­νηση, η οποία άφησε χρέος 13 εκ. Ευρώ. Μάζεψε όμως και τα «ψιλά», αφού οι δύο πρώην ΓΓ φρό­ντι­σαν να αφήσουν απλή­ρωτο μέχρι και το λογα­ρια­σμό της βεν­ζί­νης των υπη­ρε­σια­κών αυτο­κι­νή­των που χρη­σι­μο­ποιού­σαν, «ψιλά» τα οποία τους έχουν ήδη κατα­λο­γι­στεί αλλά απα­ξιούν να τα πλη­ρώ­σουν.

«Με βάση έναν αλλο­πρό­σαλλο πελα­τεια­κού τύπου σχε­δια­σμό», ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νωση, η οποία προ­φα­νώς υπε­ρα­σπί­ζε­ται τη λει­τουρ­γία Γρα­φείων Τύπου σε «ζωτικής σημα­σίας» πόλεις όπως η Βαρ­σο­βία αλλά «ξεχνά» πώς δεν υπάρχει Γραφείο Τύπου στο Πεκίνο αλλά και σε άλλες σημα­ντι­κές μεγα­λου­πό­λεις στρα­τη­γι­κής σημα­σίας για τη χώρα μας. Ο κατά­λο­γος της δια­πλο­κής είναι μακρύς και αύριο το πρωί, η ΓΓ Ενη­μέ­ρω­σης και Επι­κοι­νω­νίας θα δώσει στη δημο­σιό­τητα ανα­λυ­τική λίστα παρα­τυ­πιών και παρα­βά­σεων».

newsbeast.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.