ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάρδας: Οι «δραχμιστές» κάνουν τραγικά λάθη -Το κατά κεφαλήν εισόδημα θα περιοριστεί στο ήμισυ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ευρώ-δραχμή

Την αντί­θεσή του με όσους υπο­στη­ρί­ζουν τα σενάρια επι­στρο­φής στη δραχμή εξέ­φρασε ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών, Δημή­τρης Μάρδας, μιλώ­ντας σήμερα στον Βήμα FM. Ο ίδιος έκανε λόγο για τραγικά λάθη που κάνουν οι «δραχ­μι­στές», σημειώ­νο­ντας παράλ­ληλα πως στην περί­πτωση που αυτό το σενάριο επι­κρα­τή­σει, «θα παραι­τηθώ και θα γυρίσω στο Πανε­πι­στή­μιο».

Ειδι­κό­τερα, μιλώ­ντας για το εάν υπάρχει σύγκρουση «ευρω­παϊ­στών» και «δραχ­μι­στών» σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρ­νηση αλλά και για τις δικές του θέσεις, ο κ. Μάρδας σημεί­ωσε πως «υπάρχει ένας σαφής προ­σα­να­το­λι­σμός υπέρ της Ευρώπης και ένας υπέρ της δραχμής. Αυτός δεν είναι τωρινός. Όταν με κάλεσαν, σύμφωνα με αυτόν τον προ­σα­να­το­λι­σμό, δέχθηκα να βρεθώ εδώ που βρί­σκο­μαι και το ξεκα­θά­ρισα ότι οποια­δή­ποτε εκτροπή από αυτόν τον προ­σα­να­το­λι­σμό (σ.σ.: τον ευρω­παϊκό) δεν με βρίσκει σύμφωνο, άρα δεν μπορώ να βρί­σκο­μαι εδώ. Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει ένα σύνολο στον ΣΥΡΙΖΑ ή όποιο άλλο κόμμα, διότι οι “δραχ­μι­στές” δεν έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο, και στα άλλα κόμματα υπάρ­χουν τέτοιες τάσεις, αυτό απο­τε­λεί μειο­ψη­φία. Και οι μειο­ψη­φίες ξέρετε πώς λει­τουρ­γούν: πρέπει να ευθυ­γραμ­μί­ζο­νται με τις απο­φά­σεις τις πλειο­ψη­φίας ή να φύγουν. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Το ίδιο ισχύει και για μένα, στην περί­πτωση που κάποιος έρθει και μου πει ότι η δραχμή έγινε πλειο­ψη­φία. Εκεί, είτε θα ταυ­τι­στώ με αυτό που δεν πρό­κει­ται ποτέ να ταυ­τι­στώ στη ζωή μου είτε θα παραι­τηθώ και θα γυρίσω στο Πανε­πι­στή­μιο».

Σύμφωνα με τον ανα­πλη­ρωτή υπουργό, «όταν θέτουν αυτό το ερώτημα, η δική μου απά­ντηση είναι πολύ απλή: να προσ­διο­ρί­σουν το κόστος και τη ζημία από αυτή την επιλογή πρώτα και μετά να πουν ό,τι άλλο θέλουν. Αν είναι να ρίξουν μια πιστο­λιά στον αέρα με πολλά μεθο­δο­λο­γικά λάθη που έχω γράψει σε ένα κείμενο με τίτλο «Μάρδας Plan B», αυτά τα λάθη, αν δεν τα έχουν κατά νου, μπορεί να φέρουν κατα­στρο­φές. Αν πουν να γυρί­σουμε στη δραχμή και δεν τα έχουν κατά νου και λένε ότι αυτή η προ­σαρ­μογή μπορεί να γίνει εύκολα, εγώ μπορώ να το δεχθώ αυτό μόνο από έναν πρω­το­ετή φοιτητή και αυτό κάτω από προ­ϋ­πο­θέ­σεις μόνο! Όποιος έχει τέτοιες θέσεις, να δώσει το όφελος και το κόστος αυτών των θέσεων».

«Προ­σω­πικά, δεν έχω κάνει (το ίδιο), διότι δεν με ενδια­φέ­ρει το θέμα. Με κάποιους υπο­λο­γι­σμούς που έχω κάνει, το πρώτο είναι ότι το κατά κεφαλήν εισό­δημα θα περιο­ρι­στεί στο ήμισυ. Από εκεί και πέρα, αν θέλετε, μπο­ρούμε να δούμε και κάποιες άλλες προ­ε­κτά­σεις, π.χ. τι σημαί­νει το ευρώ για την άμυνα της χώρας. Φεύ­γο­ντας από το ευρώ, θα βελ­τιώ­σουμε την αντα­γω­νι­στι­κό­τητα της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας; Αυτό λέω σε άρθρα που έχω γράψει τα τελευ­ταία τέσσερα χρόνια και να υπεν­θυ­μίσω το απλό, ότι από το 1980 έως το 2000 η δραχμή κατρα­κύ­λησε επτά φορές. Από ένα δολάριο-43 δραχμές, φτάσαμε στο ένα δολάριο-343 δραχμές. Θα έπρεπε έτσι να δούμε μια εκρη­κτική αύξηση των εξα­γω­γών, με αυτά τα δεδο­μένα των “δραχ­μι­στών”. Μετά βίας, όμως, διπλα­σιά­στη­καν οι εξα­γω­γές. Ποιο είναι το λάθος τους; Ότι δεν έχουν υπο­λο­γί­σει την ελα­στι­κό­τητα των εξα­γω­γών των ελλη­νι­κών προ­ϊ­ό­ντων. Τραγικό λάθος, το οποίο είναι ίδιο με το λάθος που έκανε το ΔΝΤ με τον πολ­λα­πλα­σια­στή! Τραγικό λάθος είναι το ένα από αυτά που κάνουν όσοι υπο­στη­ρί­ζουν την επι­στροφή στη δραχμή», συμπλή­ρωσε.

Το ΒΗΜΑ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.