ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο τουρισμός μετράει τις πληγές του

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τουρισμός

Αμέ­σως εμ­φα­νή έγι­ναν τα πρώτα ση­μά­δια της “αι­μορ­ρα­γί­ας” στα του­ρι­στι­κά έσοδα από το βα­ρύ­τα­το πλήγ­μα που δέ­χε­ται η ει­κό­να του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού στις ξένες αγο­ρές, ενώ ανυ­πο­λό­γι­στες είναι, όπως δεί­χνουν τα πρώτα στοι­χεία, οι απώ­λειες και από τον εσω­τε­ρι­κό του­ρι­σμό.

Σύμ­φω­να με τα μέχρι στιγ­μής δε­δο­μέ­να, η υστέ­ρη­ση στα συ­στή­μα­τα νέων κρα­τή­σε­ων στα ξε­νο­δο­χεία, όπως ανα­φέ­ρει ο Σύν­δε­σμος Ελ­λη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων, φτά­νει το 40%, πο­σο­στό που με­τα­φρά­ζε­ται σε απώ­λεια 36- 48 χιλ. πα­κέ­των σε ημε­ρή­σια βάση, όταν την ίδια πε­ρί­ο­δο πέρσι οι κρα­τή­σεις έφτα­ναν κα­θη­με­ρι­νά τις 120 χιλ. Πρό­κει­ται για κρα­τή­σεις last- minute, δη­λα­δή για του­ρί­στες που λόγω των εξε­λί­ξε­ων απο­φά­σι­σαν να μην έρ­θουν στην Ελ­λά­δα για δια­κο­πές και πι­θα­νό­τα­τα έχουν ήδη επι­λέ­ξει κά­ποιον άλλο προ­ο­ρι­σμό.

Το πά­γω­μα των κρα­τή­σε­ων φαί­νε­ται να πλήτ­τει όλους τους προ­ο­ρι­σμούς της χώρας, ακόμη και τους πλέον δη­μο­φι­λείς στο εξω­τε­ρι­κό. Την ίδια ώρα σχε­δόν ανύ­παρ­κτες είναι σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες οι κρα­τή­σεις και για τα ξε­νο­δο­χεία της Αθή­νας.

Ταυ­τό­χρο­να, όσον αφορά στις προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες πτή­σεις, η μεί­ω­ση στις κρα­τή­σεις θέ­σε­ων του εξω­τε­ρι­κού δεί­χνει να αγ­γί­ζει το 50%, ενώ κατά 60% υπο­λο­γί­ζε­ται πως έχουν μειω­θεί μέχρι τώρα οι κρα­τή­σεις εσω­τε­ρι­κού. Ακόμη και οι ξένοι tour operator φαί­νε­ται να τη­ρούν στάση ανα­μο­νής ενό­ψει των εξε­λί­ξε­ων της Κυ­ρια­κής, ούτως ώστε να απο­φα­σί­σουν την υλο­ποί­η­ση ή όχι των δια­κο­πών τους στη χώρα μας.

Οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες του του­ρι­σμού κά­νουν ήδη λόγο για ολική κα­τα­στρο­φή της του­ρι­στι­κής σεζόν και φο­βού­νται πως το κύμα ακυ­ρώ­σε­ων τις επό­με­νες ημέ­ρες θα είναι ανε­ξέ­λεγ­κτη. Ξε­νο­δό­χοι σε Κρήτη, Ρόδο, Χαλ­κι­δι­κή, Σάμο και άλ­λους προ­ο­ρι­σμούς μι­λούν για δρα­μα­τι­κή κάμψη, εκτι­μώ­ντας πως ο του­ρι­σμός θα είναι πολύ δύ­σκο­λο να ανα­κάμ­ψει από το χτύ­πη­μα που δέ­χτη­κε, ακόμη κι αν τις επό­με­νες ημέ­ρες ανοί­ξουν οι τρά­πε­ζες, υπάρ­ξει ρευ­στό­τη­τα και ομα­λο­ποι­η­θεί η κα­τά­στα­ση στην αγορά.

Ήδη σω­ρη­δόν οι Έλ­λη­νες του­ρί­στες ακυ­ρώ­νουν τις δια­κο­πές τους για φέτος, με φο­ρείς από το χώρο των ενοι­κια­ζό­με­νων δω­μα­τί­ων να κά­νουν λόγο για πτώση που αγ­γί­ζει ακόμη και το 90%, η οποία θε­ω­ρεί­ται δι­καιο­λο­γη­μέ­νη, αφού το τε­λευ­ταίο που σκέ­φτο­νται πλέον οι πο­λί­τες είναι αν θα κά­νουν δια­κο­πές. Ακόμη κι αν ομα­λο­ποι­η­θεί η κα­τά­στα­ση όπως επι­ση­μαί­νουν, η κα­τά­στα­ση δεν πρό­κει­ται να αλ­λά­ξει αφού οι προ­τε­ραιό­τη­τες των Ελ­λή­νων άλ­λα­ξαν από­το­μα.

Όπως το­νί­ζουν τέλος επι­χει­ρη­μα­τί­ες και φο­ρείς του του­ρι­σμού, η αγορά είναι μου­δια­σμέ­νη και η ανη­συ­χία για την επό­με­νη ημέρα διο­γκώ­νε­ται διαρ­κώς, ενώ κάθε μέρα που περ­νά­ει κάνει τη δια­χεί­ρι­ση της κρί­σης ακόμη δυ­σκο­λό­τε­ρη.

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.