ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αδυναμία διαχείρισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, λένε ΟΤΑ και αστυνομικοί

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μετανάστες Κως

Τις δυσκο­λίες δια­χεί­ρι­σης των μετα­να­στευ­τι­κών ροών και την ανάγκη άμεσης κινη­το­ποί­η­σης και συν­δρο­μής από την κυβέρ­νηση επι­ση­μαί­νουν αστυ­νο­μι­κοί, εκπρό­σω­ποι της τοπικής αυτο­διοί­κη­σης και μέλη Μη Κυβερ­νη­τι­κών Οργα­νώ­σεων που δρα­στη­ριο­ποιού­νται σε νησιά του Αιγαίου.

Παρά­πλευρα του κέντρου κρά­τη­σης στο Μερ­σι­νίδι της Χίου έχει στηθεί εδώ και ημέρες ένας πρό­χει­ρος καταυ­λι­σμός υπο­δο­χής μετα­να­στών και προ­σφύ­γων. Ο στρατός παρα­χώ­ρησε σκηνές –χωρη­τι­κό­τη­τας δέκα ατόμων η καθεμία– και ο δήμος δύο κοντέι­νερ. Εθε­λο­ντές προ­σφέ­ρουν ρούχα και γάλα για βρέφη. Και πάλι όμως δεν μπορούν να καλυ­φθούν οι ανάγκες. Αρκετοί από τους 250 ανθρώ­πους που φιλο­ξε­νού­νται προ­σω­ρινά εκεί κοι­μού­νται στην ύπαιθρο, πάνω στο χώμα.

«Ο ρυθμός αφίξεων ξεπερ­νάει τους 150 ανθρώ­πους την ημέρα και τις δυνα­τό­τη­τες κατα­γρα­φής απο­τυ­πω­μά­των που έχει η αστυ­νο­μία. Μέχρι να ταυ­το­ποι­η­θούν οι πρό­σφυ­γες μπορεί να περά­σουν και τέσ­σε­ρις ημέρες οπότε ανα­γκα­στικά θα μείνουν εδώ υπό αυτές τις συν­θή­κες», λέει στην «Κ» ο γιατρός Νίκος Παντέ­λα­ρος που βρί­σκε­ται στο Μερ­σι­νίδι με την οργά­νωση των Γιατρών του Κόσμου. Μέχρι στιγμής δια­πι­στώ­νει ότι αυξά­νε­ται σε σχέση με το περυ­σινό καλο­καίρι η ροή γυναι­κών και παιδιών. Μια από τις εξη­γή­σεις που δίνει ο ίδιος είναι ότι είχε προη­γη­θεί η παρά­τυπη διά­σχιση των συνόρων από τους άντρες και ακο­λου­θούν τώρα τα υπό­λοιπα μέλη των οικο­γε­νειών.

Τα όρια της αξιο­πρε­πούς φιλο­ξε­νίας προ­σφύ­γων και μετα­να­στών πάντως έχει ξεπε­ρά­σει κατά πολύ και η γει­το­νική Λέσβος που δέχεται και το μεγα­λύ­τερο κύμα αφίξεων στο Ανα­το­λικό Αιγαίο. Αν και το νησί μπορεί να φιλο­ξε­νή­σει προ­σω­ρινά μέχρι και 1.500 ανθρώ­πους, αυτή τη στιγμή υπο­λο­γί­ζε­ται ότι πάνω από 2.500 μετα­νά­στες βρί­σκο­νται εκεί. (Το πρωί της Κυρια­κής αρκετοί εξ’ αυτών -περίπου 1.800- έφτασαν στον Πειραιά με έκτακτο δρο­μο­λό­γιο του πλοίου Blue Star 1 καθώς και με το πλοίο της γραμμής).

Εκκληση από τη Λέσβο

Μέσα στην εβδο­μάδα μάλιστα ο δήμαρ­χος Μυτι­λή­νης Σπύρος Γαληνός απηύ­θυνε έκκληση για βοήθεια με επι­στολή του προς τα συναρ­μό­δια υπουρ­γεία Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής και Προ­στα­σίας του Πολίτη. Από την αρχή του έτους η Λέσβος έχει δεχτεί περισ­σό­τε­ρους από 19.000 μετα­νά­στες. «Η αυξα­νό­μενη ροή απειλεί να μετα­τρέ­ψει το κύμα συμπα­ρά­στα­σης των πολιτών σε κύμα έντονων αντι­δρά­σεων» έγραψε ο δήμαρ­χος. Ακόμη ομάδες εθε­λο­ντών ζητούν να εξα­σφα­λι­στεί η περι­συλ­λογή και ασφαλής μετα­φορά των νεο­α­φι­χθέ­ντων από τις ακτές καθώς σε πολλές περι­πτώ­σεις περ­πα­τούν έως και 60 χλμ. μέχρι να φτάσουν στις λιμε­νι­κές ή αστυ­νο­μι­κές αρχές. Η ελλη­νική νομο­θε­σία προ­βλέ­πει κυρώ­σεις για όσους ιδιώτες μετα­φέ­ρουν εντός της επι­κρά­τειας παρά­τυ­πους μετα­νά­στες.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους πρό­σφυ­γες περισ­σό­τε­ροι από 48.000 άνθρω­ποι κυρίως από Συρία, Αφγα­νι­στάν και Ιράκ έφτασαν στα ελλη­νικά νησιά από τον Ιανουά­ριο του 2015 μέχρι και το πρώτο πεν­θή­μερο του Ιουνίου όταν για όλο το 2014 δεν ξεπέ­ρα­σαν τις 43.500.

Σε λήψη έκτα­κτων μέτρων δια­χεί­ρι­σης των μετα­να­στευ­τι­κών ροών καλεί τον κυβερ­νη­τικό μηχα­νι­σμό με ανα­κοί­νωσή της η μη κυβερ­νη­τική οργά­νωση Μετά­δραση, που προ­σφέ­ρει υπη­ρε­σίες διερ­μη­νείας και συνο­δείας ανη­λί­κων μετα­να­στών.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.