ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Για άλλη μια φορά θεατές των επιλογών μας”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
νικος θεοδωριδης

Μήνυμα για την Παγκό­σμιας Ημέρα Περι­βάλ­λο­ντος απέ­στειλε ο ασκών καθή­κο­ντα Γενικού Γραμ­μα­τέα Απο­κε­ντρω­μέ­νης Διοί­κη­σης Αιγαίου, Νίκος Θεο­δω­ρί­δης.

“Η Παγκό­σμια Ημέρα Περι­βάλ­λο­ντος καθιε­ρώ­θηκε ως μία από τις πιο σημα­ντι­κές ημέρες όπου λαμ­βά­νο­νται απο­φά­σεις για θετικές περι­βαλ­λο­ντικά δράσεις, μας βρίσκει για άλλη μια φορά θεατές των επι­λο­γών μας.

Ζώντας μέσα σε πλα­νη­τικά όρια, η υπε­ρεκ­με­τάλ­λευση και η σπατάλη των φυσικών πόρων, η ρύπανση της στεριάς και της θάλασ­σας, η «επέλαση» καλ­λιερ­γειών από γενε­τικά τρο­πο­ποι­η­μέ­νους οργα­νι­σμούς, η εκπομπή βλα­βε­ρών αερίων και συνε­πα­κό­λουθα τα ακραία φαι­νό­μενα που πλήτ­τουν καθη­με­ρινά τον πλανήτη, συν­θέ­τουν μια ζοφερή πραγ­μα­τι­κό­τητα για το περι­βάλ­λον. Πραγ­μα­τι­κό­τητα που μετα­φέ­ρε­ται στις επό­με­νες γενιές.

Όσον αφορά στο Αιγαίο, βασική μας προ­τε­ραιό­τητα είναι η προ­στα­σία των θαλάσ­σιων και χερ­σαίων οικο­συ­στη­μά­των τα οποία χαρα­κτη­ρί­ζο­νται από εξαι­ρε­τικά μεγάλη βιο­ποι­κι­λό­τητα, η ορθο­λο­γική δια­χεί­ριση των λεκανών απορ­ροής και η συγκρά­τηση των υδάτων, η πιστή εφαρ­μογή, συνεχής βελ­τί­ωση και επι­και­ρο­ποί­ηση του εθνικού σχεδίου δια­χεί­ρι­σης των απορ­ρι­μά­των. Μέριμνα της πολι­τείας αλλά και δική μας θα πρέπει επίσης να είναι η απλού­στευση και κωδι­κο­ποί­ηση της δασικής νομο­θε­σίας και η ολο­κλή­ρωση σύντα­ξης των δασικών χαρτών και του δασο­λο­γίου πριν την ολο­κλή­ρωση του κτη­μα­το­λο­γίου.

Βασική στρα­τη­γική για την εξα­σφά­λιση ενός υγιούς μέλ­λο­ντος είναι η σωστή και διαρκής ενη­μέ­ρωση του κοινού για τις περι­βαλ­λο­ντι­κές επι­πτώ­σεις όταν το οικο­λο­γικό μας απο­τύ­πωμα – οι ανάγκες μας δηλαδή σε ενέρ­γεια και νερό – υπερ­βαί­νουν τη φέρουσα βιο­λο­γική ικα­νό­τητα της γης. Πρέπει οι άνθρω­ποι να εκπαι­δευ­τούν ώστε να συνει­δη­το­ποι­ή­σουν ότι τα αυξα­νό­μενα ποσοστά της χρήσης φυσικών πόρων δεν είναι απα­ραί­τητο υπο­προ­ϊόν της οικο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης.

Τα επι­στη­μο­νικά και τεχνο­λο­γικά εργα­λεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας βοηθούν σημα­ντικά στην αει­φο­ρική δια­χεί­ριση των φυσικών οικο­συ­στη­μά­των και μόνο μέσα από αυτή θα προ­κύ­ψει η βιώσιμη ανά­πτυξη.

Πέρα όμως από τα εργα­λεία αυτά και την απαι­τού­μενη συλ­λο­γική δράση, είναι απα­ραί­τητη και η ατομική προ­σπά­θεια στη διαρκώς μετα­βαλ­λό­μενη σχέση μας με το περι­βάλ­λον”.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.