ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαφωνεί το δημοτικό συμβούλιο με τη δέσμευση των αποθεματικών επειδή θα καταρρεύσει ο Δήμος Ρόδου

news room 6 λεπτά ανάγνωση
δημοτικό

Ο δήμαρ­χος Φ. Χατζη­διά­κος

έκανε λόγο για «συνταγ­μα­τική εκτροπή»

Δεν προ­τί­θε­ται να κατα­θέ­σει ο δήμος Ρόδου τα απο­θε­μα­τικά του στην Τράπεζα της Ελλάδος σε εφαρ­μογή της Πράξης Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου.

Την αντί­θεση τους στην απόφαση για τη δέσμευση των απο­θε­μα­τι­κών εξέ­φρα­σαν προχθές το βράδυ τα μέλη του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου και ζήτησαν ανά­κληση της Πράξης Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου και τη μη κύρωσή της από τη Βουλή.

Για συνταγ­μα­τική εκτροπή έκανε λόγο στην εισή­γησή του ο δήμαρ­χος Ρόδου κ. Φώτης Χατζη­διά­κος.

«Τα χρήματα που έχουν κατα­τε­θεί σε ειδι­κούς λογα­ρια­σμούς δεν μπορούν να τα αγγί­ξουν οι δήμαρ­χοι. Δια­φο­ρε­τικά θα υπάρξει κατη­γο­ρία για απιστία. Προτιμώ να παρα­πεμ­φθώ για παρά­βαση καθή­κο­ντος και όχι για απιστία σε βαθμό κακουρ­γή­μα­τος. Λυπάμαι για την αυτο­διοί­κηση. Πάνε και έρχο­νται τα κυβερ­νη­τικά στελέχη από τις Βρυ­ξέλ­λες και δεν λύνουν το πρό­βλημα της χώρας . Δεν θα πάρουν και τα ελά­χι­στα χρήματα που δια­θέ­τουμε. Προ­σεγ­γί­ζουμε το θέμα πολι­τικά, αυτο­διοι­κη­τικά και όχι αντι­πο­λι­τευ­τικά. Εμείς δεν έχουμε να εξο­φλή­σουμε κανένα πολι­τικό γραμ­μά­τιο. Ο Δήμος θα συνε­χί­σει να λει­τουρ­γεί με τους ίδιους ρυθμούς και θα πλη­ρώ­νει και θα εισπράτ­τει», δήλωσε ο δήμαρ­χος κ. Φώτης Χατζη­διά­κος και πρό­σθεσε πως Τοπική Αυτο­δοί­κηση γίνεται πλέον ετε­ρο­διοί­κηση.

«Δεν υπάρχει φόβος για τα οικο­νο­μικά του Δήμου. Υπε­γράφη μια Πράξη Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου ακα­τα­νό­ητη, πρό­χειρη και φωτο­γρα­φική. Ο Δήμος μας με τα σημε­ρινά δεδο­μένα έχει δια­θέ­σιμα 11,9 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ. Αν αφαι­ρέ­σουμε τα ποσά που έχουν κατα­τε­θεί για έργα μένουν επτά εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ. Οι ανάγκες μισθο­δο­σίας είναι στα 2.250.000 ευρώ. Αν υπο­λο­γι­στούν οι υπο­χρε­ώ­σεις σε Εφορία, ασφα­λι­στικά ταμεία, καύσιμα και καθα­ριό­τητα, το ποσό φθάνει το 1.000.000. Τα δια­θέ­σιμά μας αγγί­ζουν μόνο τους δύο μήνες. Δεν υπάρχει δηλαδή ευρώ δια­θέ­σιμο για να κατα­τε­θεί στην ΤτΕ. Έχουμε τη δυνα­τό­τητα να κινηθεί καλά ο Δήμος σε ό,τι αφορά τις πλη­ρω­μές. Ενόψει της θερινής σεζόν και με κάποια μέτρα που θα έρθουν για έγκριση ευελ­πι­στούμε πως τα οικο­νο­μικά του Δήμου θα βελ­τιω­θούν μέσα στην του­ρι­στική σεζόν. Η Πράξη Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου δεν λύνει το πρό­βλημα της κυβέρ­νη­σης. Αν νομί­ζουν πως μπορούν να ανα­στα­τώ­σουν με αυτά το παγκό­σμιο σκηνικό, ιδού η Ροδος», δήλωσε ο αντι­δή­μαρ­χος Οικο­νο­μι­κών κ. Γιάννης Περ­δί­κης.

«Είμαστε αντί­θε­τοι σε κάθε ενέρ­γεια που στραγ­γα­λί­ζει την ΤΑ. Κανείς δεν περί­μενε από την κυβέρ­νηση να κάνει κάτι τέτοιο και αυτό μας προ­βλη­μα­τί­ζει. Δεν έχουν έρεισμα όλα αυτά και δεν τονώ­νουν τη δημο­κρα­τία. Μιλάμε για πλήρη απο­δυ­νά­μωση της αυτο­διοί­κη­σης. Απο­φά­σεις που θα ανα­τρα­πούν σε λίγες ημέρες δεν θα τις ψηφί­σουμε. Είτε αντι­δρά­σει ή όχι το δημο­τικό συμ­βού­λιο τα λεφτά θα μετα­φερ­θούν», τόνισε ο επι­κε­φα­λής της παρά­τα­ξης της μεί­ζο­νος μειο­ψη­φίας κ. Στράτος Καρίκης και πρό­σθεσε πως δεν θα πρέπει να γίνει αναφορά στην απόφαση του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου σε άρνηση για το άνοιγμα του λογα­ρια­σμού γιατί ενέχει ο κίν­δυ­νος κατα­λο­γι­σμών.

«Σήμερα η συζή­τηση αφορά την απα­ξί­ωση της ΤΑ και μάλιστα με τρόπο αντι­συ­νταγ­μα­τικό. Αν και τα λίγα χρήματα που έχει ο Δήμος μετα­φερ­θούν στην ΤτΕ ελλο­χεύει κίν­δυ­νος να στα­μα­τή­σουν οι εται­ρείες να μας δίνουν υλικά. Αρνού­μαι να συναι­νέσω σε απόφαση που παρα­βιά­ζει το Σύνταγμα και μειώνει την αξιο­πι­στία της τοπικής αυτο­διοί­κη­σης. Είμαι κατά της κατά­θε­σης των χρη­μά­των στην ΤτΕ», τόνισε ο επι­κε­φα­λής της παρά­τα­ξης ΡΟΔΗ κ. Χατζής Χατζηευ­θυ­μίου.

«Η κυβέρ­νηση δίνει αγώνα για να επέλθει συμ­φω­νία χωρίς μέτρα και ξεπού­λημα ακι­νή­των του δημο­σίου.

Ήταν εύκολο για την κυβέρ­νηση να πάει στις 21 Απρι­λίου να υπο­γρά­ψει, να λύσει το πρό­βλημα της χώρας και να επι­βε­βαιώ­σει τη δικτα­το­ρία των δανει­στών, που οδή­γη­σαν το λαό στο έσχατο σημείο της κρίσης. Εδώ και χρόνια η ΤΑ είναι ετε­ρο­διοί­κηση. Ξεχά­σαμε ότι δεν υπάρχει οικο­νο­μική αυτο­τέ­λεια; Η συγκε­κρι­μένη επιλογή δεν μας βρίσκει ούτε εμάς σύμ­φω­νους. Δια­φω­νούμε με τη δια­δι­κα­σία αλλά πιστεύ­ουμε πως ο Δήμος της Ρόδου πρέπει να συντα­χθεί με την εθνική προ­σπά­θεια για αξιο­πρεπή και έντιμη λύση στα προ­βλή­ματα της χώρας. Είμαστε όλοι σε μια βάρκα που πλέει σε πέλαγος τρι­κυ­μι­σμένο», δήλωσε ο επι­κε­φα­λής της παρά­τα­ξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψη­λά­ντης, που κατέ­θεσε στο προ­ε­δρείο για ψήφιση σχέδιο ψηφί­σμα­τος.

«Κανείς δεν έχει πάει στο παρα­κάτω και να μας ανα­φέ­ρει τις συνέ­πειες από την εφαρ­μογή της Πράξης Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου. Δεν έχει να κάνει το θέμα μόνο με τους οργα­νι­σμούς των ΟΤΑ. Να απο­συρ­θεί η Πράξη Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου και να μην δοθεί δεκάρα», δήλωσε ο επι­κε­φα­λής της παρά­τα­ξης Λαϊκή Συσπεί­ρωση κ. Τάκης Πότσος. «Δεν υπάρχει καμία συνέ­χεια από καμία κυβερ­νη­τική αρχή. Το τεχνικό πρό­γραμμα του Δήμου θα εξα­φα­νι­στεί. Ο επι­χει­ρη­μα­τι­κός κόσμος θα καταρρ­ρεύ­σει», δήλωσε ο αντι­πρό­ε­δρος του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου κ. Στέργος Στάγκας.

Συζή­τηση έγινε στο δημο­τικό συμ­βού­λιο και για την παρα­χώ­ρηση των παρα­λιών που τελούν υπό την ευθύνη της ΚΥΔ στο Δήμο Ρόδου. Η απόφαση για την αποδοχή της παρα­χώ­ρη­σης δεν ήταν όμως ομόφωνη. Ο δήμαρ­χος κ. Φώτης Χατζη­διά­κος, ο αντι­δή­μαρ­χος Οικο­νο­μι­κών κ. Γιάννης Περ­δί­κης και ο πρό­ε­δρος της ΔΕΡΜ ΑΕ κ. Γιάννης Κούρτης ανα­φέρ­θη­καν σε όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Ο κ. Γιάννης Κούρτης ανα­κοί­νωσε πως έχει ήδη απο­φα­σι­στεί ότι η δια­χεί­ριση όλων των παρα­λιών θα γίνει από τη διεύ­θυνση Οικο­νο­μι­κών. Χαρα­κτη­ρι­στικό είναι πως οι επι­κε­φα­λής των παρα­τά­ξεων της μεί­ζο­νος και της ελάσ­σο­νος μειο­ψη­φίας κκ. Στράτος Καρίκης Χατζής Χατζηευ­θυ­μίου και Γιώργος Υψη­λά­ντης υπο­γράμ­μι­σαν πως οι παρα­λίες θα έπρεπε να παρα­χω­ρη­θούν στην ΔΕΡΜ ΑΕ και εξήραν τις προ­σπά­θειες που έχουν γίνει από τη διοί­κησή της.

Κατά πλειο­ψη­φία και συγκε­κρι­μένα με 29 ψήφους υπέρ και δέκα κατά εγκρί­θηκε η σύναψη προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης μεταξύ του Δήμου Ρόδου και ιδιω­τι­κής εται­ρείας για το έργο της καθα­ριό­τη­τας του νησιού.

Αντί­θε­τοι στην προ­ο­πτική της συνερ­γα­σίας με ιδιώτη ήταν ο πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου κ. Σάββας Χατζη­σάβ­βας, ο πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Μονίμων Υπαλ­λή­λων του Δήμου κ. Φώτης Μπα­κί­ρης, ο πρό­ε­δρος του Σωμα­τείου Εργα­ζο­μέ­νων στην Καθα­ριό­τητα κ. Γιάννης Ντελ­λά­κης. Οι συν­δι­κα­λι­στές επι­χεί­ρη­σαν να απο­δεί­ξουν πως δεν είναι επω­φε­λής για το Δήμο η συνερ­γα­σία με τον ιδιώτη. Τόνισαν πως δεν θα πρέπει να ληφθεί απόφαση καθώς η κυβέρ­νηση θα απα­γο­ρεύ­σει τις συνερ­γα­σίες μεταξύ των ΟΤΑ και ιδιωτών και θα επι­τρέ­ψει την ενί­σχυση των υπη­ρε­σιών καθα­ριό­τη­τας με προ­σω­πικό.

Την από­συρση του θέματος προ­κει­μέ­νου να ξεκα­θα­ρί­σει το τοπίο και να ληφθεί αργό­τερα η απόφαση ζήτησαν οι επι­κε­φα­λής των παρα­τά­ξεων της μειο­ψη­φίας κκ. Χατζής Χατζηευ­θυ­μίου, Στράτος Καρίκης και Γιώργος Υψη­λά­ντης. Χαρα­κτη­ρι­στικό είναι πως κατά τη συζή­τηση ανα­γνω­ρί­στη­καν οι προ­σπά­θειες που είχε κάνει στον τομέα της καθα­ριό­τη­τας επί θητείας του ο κ. Χατζής Χατζηευ­θυ­μίου. Ο επι­κε­φα­λής της παρά­τα­ξης ΡΟΔΗ πρό­τεινε να εφαρ­μο­στεί στη Ρόδο η λύση που χρη­σι­μο­ποι­ή­θηκε στην Κάλυμνο με την ανάθεση του έργου σε δημο­τική επι­χεί­ρηση. Ανα­λυ­τική εισή­γηση παρου­σί­ασε για το θέμα ο αντι­δή­μαρ­χος καθα­ριό­τη­τας κ. Μιχάλης Παλαιο­λό­γου και υπο­γράμ­μισε πως όλοι θα πρέπει να εξε­τά­σουν το θέμα με σοβα­ρό­τητα.

«Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά λεβέ­ντες! Πάνω από όλα είναι η Ρόδος. Να προ­σα­να­το­λι­στούμε σε αυτή την κατεύ­θυνση και να ξεπε­ρά­σουμε τον εαυτό μας. Η Ρόδος πρέπει να περάσει σε άλλη εποχή σε ό,τι αφορά τη δια­χεί­ριση των απορ­ριμ­μά­των και να έχει έσοδα από αυτά», δήλωσε ο δήμαρ­χος κ. Φ. Χατζη­διά­κος.

Φρα­στική αντι­πα­ρά­θεση σημειώ­θηκε στη συνε­δρί­αση του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου μεταξύ του προ­έ­δρου της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρη Τσίκκη και του επι­χει­ρη­μα­τία κ. Δημ. Κού­κουλα. Αφορμή της αντι­πα­ρά­θε­σης ήταν το αίτημα που υπέβαλε ο επι­χει­ρη­μα­τίας για υδρο­δό­τηση σε περιοχή της Μαλώνας, όπου έχει δημιουρ­γή­σει σημα­ντική επέν­δυση. Η διοί­κηση της ΔΕΥΑΡ απαιτεί την κατά­θεση των σχε­τι­κών δικαιο­λο­γη­τι­κών και συμ­με­τοχή του επι­χει­ρη­μα­τία στην κάλυψη του κόστους για τη σύνδεση που φθάνει τα 47. 295ευρώ .Κατά την έναρξη της συνε­δρί­α­σης έγινε συζή­τηση για το ναυάγιο με το ιστιο­πλοϊκό σκάφος και το θάνατο τριών μετα­να­στών. Απο­φα­σί­στηκε να τιμη­θούν οι δια­σώ­στες που έκαναν αγώνα για να σώσουν τους μετα­νά­στες.

Θα συστα­θεί και επι­τροπή που θα ασχο­λη­θεί με το συγκε­κρι­μένο θέμα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.