ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδιο υποχρεωτικής μεταφοράς διαθεσίμων στην ΤτΕ

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Μάρδας

Ανοικτό το ενδε­χό­μενο υπο­χρε­ω­τι­κής μετα­φο­ράς των ταμεια­κών δια­θε­σί­μων φορέων της Γενικής Κυβέρ­νη­σης στην Τράπεζα της Ελλάδος προ­κει­μέ­νου να συνα­φθούν πράξεις ρέπος για την κάλυψη των χρη­μα­το­δο­τι­κών αναγκών του Δημο­σίου άφησε σήμερα ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Δημή­τρης Μάρδας.

Μάλιστα ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι υπάρχει σχε­τι­κός νόμος του 1951, ενώ παρό­μοιες προ­βλέ­ψεις υπάρ­χουν σε Ολλαν­δία, Πορ­το­γα­λία και Αγγλία.

Το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών έχει συνάψει πράξεις ρέπος κάτω των 10 δισ. ευρώ τους τελευ­ταί­ους μήνες προ­κει­μέ­νου να καλύψει τις χρη­μα­το­δο­τι­κές του ανάγκες, αλλά σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, η κατά­σταση έχει επι­δει­νω­θεί περαι­τέρω το τελευ­ταίο διά­στημα, όσο δεν έρχο­νται κεφά­λαια από το εξω­τε­ρικό. Ανάλογα με το πώς θα εξε­λι­χθεί η δια­πραγ­μά­τευση η κυβέρ­νηση φέρεται να εξε­τά­ζει το ενδε­χό­μενο να υπο­χρε­ώ­σει τα ασφα­λι­στικά Ταμεία και άλλους φορείς της Γενικής Κυβέρ­νη­σης να δώσουν τα ταμειακά τους δια­θέ­σιμα.

Ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός σημεί­ωσε ότι οι φορείς που έχουν συνάψει πράξεις ρέπος μπορούν οποια­δή­ποτε στιγμή θέλουν να έχουν τα χρήματά τους δια­θέ­σιμα. Χθες η Αττικό Μετρό πήρε πίσω τα 150 εκατ. ευρώ που είχε δανεί­σει στο ελλη­νικό δημόσιο με επι­τό­κιο 2,4%.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρ­χουν τα χρήματα για πληρωμή μισθών και συντά­ξεων στο τέλος του μήνα ο κ. Μάρδας εμφα­νί­στηκε καθη­συ­χα­στι­κός. «Στις 24 Φεβρουα­ρίου τα ταμειακά δια­θέ­σιμα ήταν στο ‘κόκκινο’ με έλλειμμα 552 εκατ. ευρώ. Εκείνες τις ημέρες δεν μπο­ρούσα να πληρώσω μισθούς και συντά­ξεις. Όμως τελικά όλες οι υπο­χρε­ώ­σεις του Δημο­σίου πλη­ρώ­θη­καν κανο­νικά. Από τότε πλη­ρώ­νο­νται τα πάντα», είπε αν και στη συνέ­χεια παρα­δέ­χτηκε ότι αρκετές δαπάνες του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού μετα­τί­θε­νται για αργό­τερα.

Καλύ­τερα τα έσοδα

Ο κ. Μάρδας ανα­κοί­νωσε τα στοι­χεία εκτέ­λε­σης του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για το Μάρτιο τα οποία δεί­χνουν υπέρ­βαση του στόχου εσόδων κατά 1 δισε­κα­τομ­μύ­ριο ευρώ. Συγκε­κρι­μένα τα κρατικά έσοδα του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ανήλθαν σε 4,232 δισ. ευρώ, έναντι 3,171 δισ. που ήταν ο στόχος, ενώ παράλ­ληλα κατα­γρά­φε­ται σημα­ντική συγκρά­τηση των δαπανών στα 4,539 δισ. ευρώ έναντι στόχου γισ 5,212 δισ. Ετσι, το έλλειμμα του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ανήλθε 3,06 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 2,041 δισ. ευρώ.

Ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός ανέφερε ότι τα πρώτα στοι­χεία του Απρι­λίου για την πορεία των εσόδων είναι ικα­νο­ποι­η­τικά και περιέ­γραψε σειρά πρω­το­βου­λιών και προ­τά­σεων για εξοι­κο­νό­μηση δαπανών και αύξηση εσόδων. Συγκε­κρι­μένα:

1) Εχει υπο­βλη­θεί πρόταση στους συναρ­μό­διους υπουρ­γούς για είσπραξη εσόδων από το μαύρο χρήμα του εξω­τε­ρι­κού. Η πρόταση του Δ. Μάρδα είναι οι φορο­λο­γού­με­νοι αυτοί να πλη­ρώ­σουν ένα ποσοστό φόρου και «να τελειώ­νουν», όπως είπε σχη­μα­τικά.

2) Εχει συστα­θεί ομάδα εργα­σίας η οποία μελετά γραμμή γραμμή τις 4.770 γραμμές ή κωδι­κούς του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για να περιο­ρι­στεί η σπατάλη. Στο πλαίσιο αυτό ετοι­μά­ζε­ται πίνακας για το μη μισθο­λο­γικό κόστος στα υπουρ­γεία, αλλά και για τα κτίρια που νοι­κιά­ζει το Δημόσιο, καθώς και όλα τα ιδιό­κτητα κτίρια σε χρήση ή κενά, ώστε να συμ­μα­ζευ­τεί το κόστος των ενοι­κίων που φαί­νε­ται ιδιαί­τερα υψηλό.

3) Θα δοθεί τις επό­με­νες ημέρες για δημόσια δια­βού­λευση νομο­σχέ­διο με στόχο εξοι­κο­νο­μή­σεις στις δαπάνες μετα­κι­νή­σεων και δια­μο­νής υπαλ­λή­λων του Δημο­σίου. Πλη­ρώ­νουν 177 εκατ. ευρώ το χρόνο για οδοι­πο­ρικά και μετα­κι­νή­σεις, υπάρ­χουν περι­θώ­ρια για εξοι­κο­νο­μή­σεις.

4) Ετοι­μά­ζε­ται επι­τροπή για στο­χο­θέ­τηση εσόδων από λαθρε­μπό­ριο καυ­σί­μων και ποτών και τον παρά­νομο τζόγο, ενώ είναι έτοιμες υπουρ­γι­κές απο­φά­σεις για την απο­γραφή όλων των απο­θη­κευ­τι­κών χώρων καυ­σί­μων, εγκα­τά­σταση συστη­μά­των εισροών-εκροών παντού και αλλαγές στα πρό­στιμα ανάλογα με το μέγεθος της παρά­βα­σης.

Ο κ. Μάρδας ανα­κοί­νωσε επίσης ότι θα συστα­θεί εντός των προ­σε­χών ημερών Επι­τροπή με υπη­ρε­σια­κούς και με εκπρο­σώ­πους του Κέντρου Ερευνών και Προ­γραμ­μα­τι­σμού (ΚΕΠΕ), όπως και του Οικο­νο­μι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) με σκοπό την ανα­μόρ­φωση του Δημο­σίου Λογι­στι­κού.

Ακόμη, σημεί­ωσε ότι έχουν δοθεί συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις και λύσεις, μέσω μιας έτοιμης μελέτης με θέμα τις προ­μή­θειες υγείας και τον τρόπο λει­τουρ­γίας της ΕΠΥ. Έχουν κατα­τε­θεί συγκε­κρι­μέ­νες λύσεις για την επο­πτεία της αγοράς των ιδιω­τι­κών ιατρών και ιατρείων.

Επίσης, όπως είπε ο υπουρ­γός, έχουν ετοι­μα­στεί και θα δοθούν στο Υπουρ­γείο Οικο­νο­μίας και το Υπουρ­γείο της Διοι­κη­τι­κής Μεταρ­ρύθ­μι­σης και Υγείας δυο πλήρη υπο­δείγ­ματα δια­κη­ρύ­ξεων, που ανα­φέ­ρο­νται σε δια­γω­νι­σμούς με ηλε­κτρο­νικό τρόπο και αφορούν στις «συμ­φω­νίες πλαίσιο» και τους «ηλε­κτρο­νι­κούς κατα­λό­γους». Επίσης, έχουν ετοι­μα­στεί άλλα δυο υπο­δείγ­ματα όμοια των προ­α­να­φερ­θέ­ντων, που αφορούν όμως δια­γω­νι­στι­κές δια­δι­κα­σίες με συμ­βα­τικό τρόπο και ανα­φέ­ρο­νται σε προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς προ­μη­θειών κάτω από 60. Χιλ. ευρώ.

Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι ελπίζει η δια­πραγ­μά­τευση να τελειώ­σει γρήγορα, ενώ ανα­κοί­νωσε ότι το μεσο­πρό­θε­σμο πρό­γραμμα θα κατα­τε­θεί έως το Μάιο με στόχο για πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα 1,5% φέτος και θα επι­και­ρο­ποι­η­θεί μετά τη μεγάλη συμ­φω­νία τον Ιούνιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.