ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ημερίδα στο Ακταίον, Ρόδος : Τι πρέπει να κάνουν όσοι επιθυμούν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ακταίον

Οι δρόμοι που μπορούν να ακο­λου­θή­σουν όσοι επι­θυ­μούν πραγ­μα­τικά να ξεφύ­γουν από το εφιάλτη των ναρ­κω­τι­κών, απο­τέ­λε­σαν αντι­κεί­μενο συζή­τη­σης στη συγκέ­ντρωση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε την Κυριακή, 29 Μαρτίου, στο «Ακταίον».

Η συγκέ­ντρωση πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε από την οργά­νωση «Ναρ­κο­μα­νείς Ανώ­νυ­μοι» στο πλαίσιο της προ­σπά­θειας που κατα­βάλ­λε­ται για να ενη­με­ρω­θούν οι άνθρω­ποι που έχουν εξαρ­τη­θεί, για τα βήματα που μπορούν να κάνουν ώστε να ξεφύ­γουν από τα ναρ­κω­τικά.

Στην συγκέ­ντρωση έλαβαν μέρος αρκετοί γονείς εξαρ­τη­μέ­νων ατόμων που θέλησαν να ενη­με­ρω­θούν σωστά για να μπο­ρέ­σουν στη συνέ­χεια να βοη­θή­σουν απο­τε­λε­σμα­τικά τα παιδιά τους.

«Σήμερα έγινε η παρου­σί­αση του προ­γράμ­μα­τος που εφαρ­μό­ζουμε για να βοη­θή­σουμε τους εξαρ­τη­μέ­νους ανθρώ­πους να λύσουν το πρό­βλημα που αντι­με­τω­πί­ζουν», δήλωσε ο εκπρό­σω­πος της οργά­νω­σης «Ναρ­κο­μα­νείς Ανώ­νυ­μοι» κ. Τάκης, που δεν θέλησε να δημο­σιο­ποι­η­θεί το επίθετό του.

«Το πρό­γραμμά μας εστιά­ζε­ται στον εθισμό και στη δια­δι­κα­σία ανάρ­ρω­σης απ’ αυτόν. Η μόνη προ­ϋ­πό­θεση για να είναι κανείς μέλος στην οργά­νωσή μας είναι η επι­θυ­μία του να στα­μα­τή­σει να κάνει χρήση. Εφαρ­μό­ζουμε 12 αρχές που είναι γραμ­μέ­νες τόσο απλά, ώστε να γίνουν μέρος της καθη­με­ρι­νό­τη­τας μας. Πρώτα από όλα οι χρήστες επι­βάλ­λε­ται να είναι ειλι­κρι­νείς, να παρα­δε­χτούν πως έχουν πρό­βλημα και να ζητή­σουν βοήθεια. Πρέπει να μπο­ρέ­σουν να δεχθούν βοήθεια και να είναι πρό­θυ­μοι να βελ­τιώ­σουν τα τρωτά τους σημεία», τόνισε ο κ. Τάκης.

Σε ερώτηση αν υπήρξε αντα­πό­κριση στο κάλεσμα της οργά­νω­σης από Ροδίτες που έχουν εξαρ­τη­θεί από τα ναρ­κω­τικά, ο κ. Τάκης δήλωσε:

«Δια­πί­στωσα πως ήρθαν στη συγκέ­ντρωση κάποια άτομα που έχουν εξαρ­τη­θεί από τα ναρ­κω­τικά. Οι περισ­σό­τε­ροι όμως ήταν γονείς που ήθελαν να ενη­με­ρω­θούν για να μπο­ρέ­σουν να βοη­θή­σουν τα παιδιά τους».

Όπως τόνισε ο εκπρό­σω­πος της οργά­νω­σης αρκετοί τοξι­κο­μα­νείς δια­κα­τέ­χο­νται από το φόβο ότι η δημο­σιο­ποί­ηση του προ­βλή­μα­τός τους, θα λει­τουρ­γή­σει αρνη­τικά.

«Οι εξαρ­τη­μέ­νοι από τα ναρ­κω­τικά φοβού­νται πως θα στιγ­μα­τι­στούν οι ίδιοι και οι οικο­γέ­νειές τους, αν δημο­σιο­ποι­ή­σουν το πρό­βλημα που αντι­με­τω­πί­ζουν».

Ο εκπρό­σω­πος της οργά­νω­σης «Ναρ­κο­μα­νείς Ανώ­νυ­μοι» δήλωσε πως δεν υπάρ­χουν στοι­χεία για τον ακριβή αριθμό των ανθρώ­πων που παίρ­νουν ναρ­κω­τικά στη Ρόδο.

«Δεν έχουμε δεδο­μένα. Δεν συγκε­ντρώ­νουμε τέτοια στοι­χεία», τόνισε ο κ. Τάκης.

Σε ερώτηση σχετικά με τη ναρ­κω­τική ουσία, που έχει τη μεγα­λύ­τερη ζήτηση, ο κ. Τάκης είπε:

«Οι χρήστες λαμ­βά­νουν πολλές ναρ­κω­τι­κές ουσίες. Μπορεί στην πρώτη θέση να είναι η ηρωίνη. Μαζί με αυτή κάποιοι κάνουν χρήση χαπιών και αλκοόλ».

Σχετικά με τις νέες ουσίες που έχουν κάνει την εμφά­νισή τους στα στέκια των τοξι­κο­μα­νών, ο εκπρό­σω­πος της οργά­νω­σης «Ναρ­κο­μα­νείς Ανώ­νυ­μοι» δήλωσε:

«Τα περισ­σό­τερα από τα μέλη μας δεν κάνουν χρήση των νέων ουσιών. Δεν εστιά­ζουμε στο είδος των ναρ­κω­τι­κών που χρη­σι­μο­ποιού­νται. Θεω­ρούμε ναρ­κω­τικά όλες τις ουσίες που αλλά­ζουν την ψυχική διάθεση».

Οι «Ναρ­κο­μα­νείς Ανώ­νυ­μοι» δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην Ελλάδα από το 1987 και εφαρ­μό­ζουν με επι­τυ­χία προ­γράμ­ματα πλήρους αποχής από όλα τα ναρ­κω­τικά και το αλκοόλ.

Οπως τόνισαν οι εκπρό­σω­ποι της οργά­νω­σης ο κάθε χρήστης που στρέ­φε­ται για βοήθεια στους «Ναρ­κο­μα­νείς Ανώ­νυ­μους» δεν χρειά­ζε­ται να προ­σκο­μί­σει ταυ­τό­τητα, ούτε να προβεί σε προ­σω­πι­κές εξο­μο­λο­γή­σεις ή να δώσει εξη­γή­σεις για το οτι­δή­ποτε. Αρκεί να θέλει ο ίδιος να μοι­ρα­στεί και να είναι εμφανής η επι­θυ­μία του να δια­σταυ­ρω­θεί ξανά με τη ζωή. Να θέλει να εντα­χθεί σε μια ομάδα που μπορεί να του αλλάξει τη ζωή. Να την αφήσει να «επέμβει» θετικά. Να έχει απο­φα­σί­σει ο ίδιος να αγω­νι­στεί.

Το ανθρώ­πινο δυνα­μικό της οργά­νω­σης είναι οι πρώην χρήστες που άφησαν πίσω την εξάρ­τηση και επέ­στρε­ψαν στη ζωή. Αυτοί οι άνθρω­ποι βοηθούν με τη δύναμη ψυχής τους και την εμπει­ρία που δια­θέ­τουν από τον δικό τους αγώνα ενάντια στα ναρ­κω­τικά τους σημε­ρι­νούς χρήστες που είναι μέλη της ομάδας, επι­θυ­μούν να απε­ξαρ­τη­θούν και να νιώσουν ξανά ζωντα­νοί.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.