ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρίθηκε ένοχος απάτης ύψους 11,6 εκ. λιρών Αγγλίας ο πρώτος καταζητούμενος στη Scotland Yard

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
βουδουρης
  • Συ­ζη­τεί­ται αύριο αί­τη­ση του Δη­μο­σί­ου της Με­γά­λης
    Βρε­τα­νί­ας για την κα­τά­σχε­ση των πε­ριου­σια­κών του στοι­χεί­ων
  • Νο­μι­μο­ποί­η­σε «μαύρο χρήμα» και μέσω Ρόδου

Αύριο ανα­μέ­νε­ται να συ­ζη­τη­θεί ενώ­πιον δι­κα­στη­ρί­ου του Εδιμ­βούρ­γου η αί­τη­ση του δη­μο­σί­ου της Με­γά­λης Βρε­τα­νί­ας για την κα­τά­σχε­ση των πε­ριου­σια­κών στοι­χεί­ων του πρώ­του στη λίστα κα­τα­ζη­τού­με­νων της Scotland Yard, Μι­χά­λη Βου­δού­ρη, ο οποί­ος κρί­θη­κε ένο­χος απά­της ύψους 11,6 εκατ. Στερ­λί­νων την 27η Ιου­νί­ου του 2014.

Ο Βου­δού­ρης συ­νε­λή­φθη για υπό­θε­ση απά­της ΦΠΑ στην κα­τε­χό­με­νη Αμ­μό­χω­στο, στην οποία είχε δια­φύ­γει.

Η υπό­θε­ση είχε προ­σλά­βει με­γά­λες δια­στά­σεις και στη Ρόδο μετά από έρευ­να για δια­κί­νη­ση μαύ­ρου χρή­μα­τος σε λο­γα­ρια­σμούς, που τη­ρού­σαν εται­ρεί­ες της αλ­λο­δα­πής σε υπο­κα­τα­στή­μα­τα τρα­πε­ζών του νη­σιού, όπως είχε απο­κα­λύ­ψει τον Iούλιο του 2005, η “δη­μο­κρα­τι­κή”.

Ο ει­σαγ­γε­λέ­ας της έδρας Lord Tyre δή­λω­σε ενώ­πιον του δι­κα­στη­ρί­ου ότι ο Βου­δού­ρης πρω­τα­γω­νί­στη­σε σε μια απάτη τύπου Carousel με ΦΠΑ μέσω της εται­ρεί­ας συμ­φε­ρό­ντων του «Q-Tech Distribution Limited».

Θυ­μί­ζου­με ότι κατά τη διάρ­κεια των ερευ­νών είχαν κλη­θεί, στο πλαί­σιο δι­κα­στι­κής συν­δρο­μής που ζή­τη­σε το Τμήμα Διε­θνούς Δι­κα­στι­κής Συ­νερ­γα­σί­ας της Eισαγ­γε­λι­κής Oικο­νο­μι­κής Yπη­ρε­σί­ας του Στέμ­μα­τος της Σκω­τί­ας, ως μάρ­τυ­ρες, 7 κά­τοι­κοι της Ρόδου, εκ των οποί­ων οι 5 τρα­πε­ζι­κοί υπάλ­λη­λοι.

Ο 46χρο­νος Μι­χά­λης Βου­δού­ρης, βρέ­θη­κε ένο­χος στις κα­τη­γο­ρί­ες για υπο­θέ­σεις μα­ζι­κής απά­της, αλλά διέ­φυ­γε από τη Με­γά­λη Βρε­τα­νία, προ­τού απαγ­γελ­θεί η ποινή του.

Στην πο­λύ­κρο­τη δίκη είχαν κλη­θεί για να κα­τα­θέ­σουν τρεις υπάλ­λη­λοι του τμή­μα­τος κα­νο­νι­στι­κής συμ­μόρ­φω­σης του υπο­κα­τα­στή­μα­τος που τη­ρού­σε η Alpha Bank στη Συ­νοι­κία Αγίου Νι­κο­λά­ου Ρόδου, δύο υπάλ­λη­λοι της Γε­νι­κής Τρά­πε­ζας, ένας αρ­χι­φύ­λα­κας που υπη­ρε­τού­σε στη Ρόδο και ένας συ­ντα­ξιού­χος επι­με­λη­τής του Πρω­το­δι­κεί­ου Ρόδου.

Οι ανω­τέ­ρω κλή­θη­καν να πα­ρου­σια­στούν ενώ­πιον του δι­κα­στη­ρί­ου της Σκω­τί­ας για να κα­τα­θέ­σουν ως μάρ­τυ­ρες σχε­τι­κά με τη διεκ­πε­ραί­ω­ση αι­τη­μά­των που αφο­ρού­σαν έρευ­να με την επω­νυ­μία «Frizz» και η οποία αφο­ρού­σε σκέ­λος σκαν­δά­λου νο­μι­μο­ποί­η­σης εσό­δων από εγκλη­μα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες ύψους άνω των 48.253.053,88 Στερ­λι­νών Αγ­γλί­ας!!!

Κα­τη­γο­ρού­με­νοι στην υπό­θε­ση, που είχε φέρει στο φως της δη­μο­σιό­τη­τας η “δη­μο­κρα­τι­κή”, ήταν οι Richard Housley 56 ετών, Caroline Jane Laind 54 ετών, Μι­χα­ήλ Βου­δού­ρης 44 ετών, Νι­κό­λα­ος Σάβ­βας 75 ετών και Κρυ­στάλ­λα Βου­δού­ρη 46 ετών, όλοι κά­τοι­κοι Σκω­τί­ας.
Οι ανω­τέ­ρω φέ­ρο­νται να με­τεί­χαν σε δί­κτυο ξε­πλύ­μα­τος μαύ­ρου χρή­μα­τος που εξι­χνί­α­σε η Mονάδα Oικο­νο­μι­κού Eγκλή­μα­τος, η Eφορία και το Tελω­νείο της Με­γά­λης Βρε­τα­νί­ας.

Από έρευ­να που διε­νερ­γή­θη­κε στις οι­κί­ες και σε επι­χει­ρή­σεις των ανω­τέ­ρω φέ­ρε­ται να προ­έ­κυ­ψε ότι ο Mιχαήλ Bου­δού­ρης και οι συ­νερ­γά­τες του, τόσο στην Kύπρο, όσο και στο Hνω­μέ­νο Bασί­λειο, λει­τουρ­γού­σαν υπε­ρά­κτιες εται­ρεί­ες με σκοπό τη διευ­κό­λυν­ση του ξε­πλύ­μα­τος εσό­δων που προ­έρ­χο­νται από εγκλη­μα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες.

Ο Mιχαήλ Bου­δού­ρης ήταν πλη­ρε­ξού­σιος με­τα­ξύ άλλων σε 4 λο­γα­ρια­σμούς στην Alpha Bank, στο υπο­κα­τά­στη­μα Hρο­δό­του Αθη­νών και Aγίου Nικο­λά­ου Pόδου και σε λο­γα­ρια­σμούς στο όνομα Travelex Ltd, στα ίδια υπο­κα­τα­στή­μα­τα.
Πρό­κει­ται για μια απί­στευ­τη υπό­θε­ση δια­κί­νη­σης χρη­μά­των ύπο­πτης προ­έ­λευ­σης μέσω offshore εται­ρειών αλλά και ελ­λη­νι­κών τρα­πε­ζών στο τε­τρά­πλευ­ρο Με­γά­λη Βρε­τα­νία – Ελ­λά­δα – ΗΠΑ – Κύ­προς και άλλων χωρών, όπως Ρου­μα­νία και Ελ­βε­τία.

Στην υπό­θε­ση, σύμ­φω­να με πό­ρι­σμα του Τμή­μα­τος Δί­ω­ξης Ναρ­κω­τι­κών και Οπλων της Υπη­ρε­σί­ας Ει­δι­κών Ελέγ­χων Ατ­τι­κής, που συ­νέ­δρα­με στην έρευ­να, συμ­με­τεί­χαν πε­ρισ­σό­τε­ρα από δέκα φυ­σι­κά πρό­σω­πα και πέντε εται­ρεί­ες, με­τα­ξύ αυτών και δι­κη­γό­ρος των Αθη­νών.

Από λο­γα­ρια­σμούς δια­κι­νή­θη­καν, χωρίς να πι­στο­ποιεί­ται η προ­έ­λευ­σή τους, 19.088.789 στερ­λί­νες με εμ­βά­σμα­τα προς τα φυ­σι­κά πρό­σω­πα μέσω της Bank of America στο Λας Βέ­γκας, της Cooperative Central Bank Ltd στην Κύπρο, της Τρά­πε­ζας Κύ­πρου σε υπο­κα­τά­στη­μά της στη Νί­καια του Πει­ραιά, της Alpha Bank στον Αγιο Νι­κό­λαο της Ρόδου, της Λαϊ­κής Τρά­πε­ζας στην πε­ριο­χή του Ζω­γρά­φου και της Τρά­πε­ζας Πει­ραιώς. Αλλα τόσα, σύμ­φω­να με την έρευ­να, ει­σήλ­θαν στους ίδιους λο­γα­ρια­σμούς.

Από τους λο­γα­ρια­σμούς της Lake Sun Trading Ltd στην Τρά­πε­ζα Πει­ραιώς δια­κι­νή­θη­καν τε­ρά­στια ποστά εκτός από φυ­σι­κά πρό­σω­πα και σε τέσ­σε­ρις εται­ρεί­ες.

Αυτές έλα­βαν χρή­μα­τα μέσω τρα­πε­ζι­κών κα­τα­στη­μά­των στη Ρου­μα­νία, στη Ρόδο, στην Ελ­βε­τία, στην Κύπρο και την Αθήνα.

Από εκεί και πέρα από τις έρευ­νες στην Αγ­γλία προ­έ­κυ­ψε ότι στην υπε­ρά­κτια εται­ρεία με την επω­νυ­μία Lake Sun Ltd, διο­χε­τεύ­τη­καν έσοδα από την πώ­λη­ση κο­κα­ΐ­νης.

Από την ως άνω εται­ρεία δια­πι­στώ­θη­κε επί­σης ότι υπήρ­ξαν εμ­βά­σμα­τα ύψους 950.000 στερ­λι­νών προς τον λο­γα­ρια­σμό της υπε­ρά­κτιας εται­ρεί­ας Travelex Ltd στο υπο­κα­τά­στη­μα της Alpha Bank στην πε­ριο­χή Αγίου Νι­κο­λά­ου της Ρόδου.

Στο πό­ρι­σμα της Υπη­ρε­σί­ας Ει­δι­κών Ελέγ­χων κα­τα­γρά­φε­ται η έρευ­να που διε­ξή­γα­γαν οι διω­κτι­κές υπη­ρε­σί­ες για τον εντο­πι­σμό εκα­το­ντά­δων εκα­τομ­μυ­ρί­ων δο­λα­ρί­ων που απο­τε­λού­σαν τις ει­σπρά­ξεις ενός ελ­λη­νο­κο­λομ­βια­νού καρ­τέλ κο­κα­ΐ­νης, το οποίο εξαρ­θρώ­θη­κε τον Μάιο του 1999.

Η Eισαγ­γε­λία Πλημ­με­λειο­δι­κών Pόδου είχε διε­νερ­γή­σει σχε­τι­κή έρευ­να στο πλαί­σιο δι­κα­στι­κής συν­δρο­μής που της είχε ζη­τη­θεί το 2004 για την εμπλο­κή στην ίδια υπό­θε­ση των Ronnie Abimbola Decker, Errol Law, Sylvanus Decker και Mohammed Safraz.

Η υπό­θε­ση αφορά εμ­μέ­σως και τους Ronnie Decker και Mohammed Sarfraz Sattar της εται­ρεί­ας Q-Tech Distribution Limited.
H Q-Tech ασχο­λεί­ται με την προ­μή­θεια αγα­θών στο Hνω­μέ­νο Bασί­λειο και συ­γκε­κρι­μέ­να με εξαρ­τή­μα­τα ηλε­κτρο­νι­κών υπο­λο­γι­στών.

Ο δη­λω­μέ­νος ετή­σιος τζί­ρος της Q-Tech ήταν 200.000 στερ­λί­νες. Eρευνα από το τε­λω­νείο της Αγ­γλί­ας κα­τέ­δει­ξε ότι η Q-Tech είτε έκανε πλα­στή δή­λω­ση ΦΠA είτε δεν έκανε κα­θό­λου δή­λω­ση και οι υπο­χρε­ώ­σεις της υπο­λο­γί­ζε­ται ότι υπερ­βαί­νουν τις 36.000.000 στερ­λί­νες.

Oι έρευ­νες έδει­ξαν ότι ο Decker άνοι­ξε διά­φο­ρους τρα­πε­ζι­κούς λο­γα­ρια­σμούς στο Λας Bέγκας στο όνομά τους και στο όνομα εται­ρειών με τις οποί­ες συ­νερ­γά­ζε­ται όπως οι Cordeck International Inc., Cordeck Management Company, #8 Investments Inc., Invest in a Dream Inc., Lion X International Inc., Royal Desert International Inc., Boulders Apartments LLC και Nevada Studio Centre LLC και είχε έρθει σε δια­κα­νο­νι­σμούς με διά­φο­ρα κα­ζί­να για να του επι­τρέ­πουν να παί­ζει με­γά­λα ποσά.

Tα στοι­χεία και οι κλη­τεύ­σεις που εκ­δό­θη­καν από τις HΠA, στο πλαί­σιο της ίδιας έρευ­νας έδει­ξαν, ότι με­τα­φέρ­θη­καν κε­φά­λαια στους λο­γα­ρια­σμούς αυ­τούς από την Travelex Limited μέσω του υπο­κα­τα­στή­μα­τος που τη­ρού­σε η Alpha Bank στον Αγιο Νι­κό­λαο Pόδου.

Οι κα­τη­γο­ρού­με­νοι φέ­ρο­νται στο διά­στη­μα από την 1η Ιου­λί­ου 1993 μέχρι την 29 Ια­νουα­ρί­ου 2007 να ορ­γά­νω­σαν και να εκτέ­λε­σαν σχέ­διο για να απο­φύ­γουν την κα­τα­βο­λή φόρου ει­σο­δή­μα­τος, για την από­κρυ­ψη εσό­δων που προ­έρ­χο­νταν από εγκλη­μα­τι­κή συ­μπε­ρι­φο­ρά της Q Tech Distribution Limited και ότι δια­κι­νού­σαν μαύρο χρήμα σε Κυ­πρια­κές και Ελ­λη­νι­κές τρά­πε­ζες ενώ δη­μιούρ­γη­σαν τις πα­ρά­κτιες εται­ρεί­ες Traveiex Limited, Mira Intertrade Limited και Astair Intertrade Limited, Alphascot, Trustunion LLC, Labarito Limited, Sathington Limited κ.α. για τον ίδιο σκοπό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.