Πολιτιστικά

Η Ίρις Μαυράκη στην Μερσίνα της Τουρκίας με τραγούδια Ελλήνων και Τούρκων συνθετών για την “Μεσογειακή Γέφυρα Φιλίας των Λαών”

Στις 27 Μαρτίου 2015 στην Μερσίνα της Νοτιοανατολικής Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί συναυλία για την ‘’ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΦΙΛΙΑΣ των ΛΑΩΝ’’ και τα “91 Χρόνια από την ανταλλαγή και τον ξεριζωμό.’’ “Οι δύο όψεις της προσφυγιάς”.
Δύο Ρόδιοι η Ίρις Μαυράκη Σολίστ και ο Κώτας Τσέκκας μπουζούκι
θα ερμηνεύσυν με την Ακαδημαϊκή – Συμφωνική Ορχήστρα MEÜ του Πανεπιστημίου της ΜΕΡΣΙΝΑΣ τραγούδια Ελλήνων και Τούρκων Συνθετών υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου Munif Akalin.
Η συναυλία διοργανώνεται από τον ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ για την ΟΠΕΡΑ και το ΜΠΑΛΛΕΤΟ της ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΑΚΟΒ (Akdeniz Opera ve Bale Kulübü, AKOB) που εδρεύει στην Μερσίνα της Τουρκίας καθώς και με την στήριξη του Δημάρχου İbrahim Genç
του Yenisehir Belediyesi Δήμου της Μερσίνας στο Θέατρο Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Μerkezi (το μεγαλύτερο σύγχρονο συναυλιακό χώρο στην Τουρκία με πλήρη ακουστική κάλυψη και χωρητικότητα 1461 ατόμων ).
Ο Πρόεδρος του ΑΚΟΒ κ. İhsan Toksöz o οποίος υπήρξε η ψυχή της όλης διοργάνωσης προσκάλεσε την Ίριδα Μαυράκη να επισκεφθούν μαζί με την Πρόεδρο του Οργανισμού για την Σύσφιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων ‘ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ’ κ. Έλλη Σεμοίλογλου το Τουρκοκρητικό χωριό “İHSANİYE KÖYÜ” ή αλλιώς MELEMEZ όπου μέχρι σήμερα τραγουδούν και μιλούν Ελληνικά με Κρητική προφορά.
Στην συναυλία έχουν δηλώσει πως θα παρευρεθούν μέχρι στιγμής 300 Τουρκοκρητικοί που μένουν στην Μερσίνα στα Άδανα το χωριό Melemez και τις γύρω περιοχές.
Σε μία από τις πολλές συναυλίες τις οποίες στην ουσία εμπνευστής και σκαπανέας εκτός από ερμηνεύτρια και συντονίστρια υπήρξε η Ίρις, γνώρισε στην τελευταία ελληνοτουρκική συναυλία στην Ρόδο το 2012 για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με την Ορχήστρα Δωματίου του Μαρμαρίς, τον Μαέστρο Munif Akalin και την σύζυγό του Ayse Pelin Coskun πρώτο cello της ορχήστρας και Καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Μερσίνας. Μαζί τους διατήρησε μια στενή επαφή και ιδιαίτερα ζεστή φιλία και το 2014 προσκλήθηκε η Ίρις στην Μερσίνα για συναυλία με την Ακαδημαϊκή Ορχήστρα του Πανεπστημίου
Η Δωδεκανήσια ερμηνεύτρια Ίρις Μαυράκη και από την βορειοδυτική Αγγλία που μένει πλέον συνεχίζει την ιδεολογική και μουσική της διαδρομή για εναν καλύτερο κόσμο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου