ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαξίμου: Σημείο καμπής η συμφωνία, αλλά υπάρχουν και θέσεις που δεν συμφωνούμε

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μαξίμου

Για ση­μείο κα­μπής, τόσο για την Ελ­λά­δα, όσο και για την Ευ­ρώ­πη, κάνει λόγο το Μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου, σχο­λιά­ζο­ντας την τε­τρά­μη­νη πα­ρά­τα­ση και τη λίστα με τις με­ταρ­ρυθ­μί­σεις που συ­νο­δεύ­ει τη συμ­φω­νία και η οποία εγκρί­θη­κε την Τρίτη από το Eurogroup. “Υπάρ­χουν και θέ­σεις με τις οποί­ες η κυ­βέρ­νη­ση δεν συμ­φω­νεί”, ση­μειώ­νουν για τη συμ­φω­νία, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι σε μια δια­πραγ­μά­τευ­ση “πόσο μάλ­λον όταν δυ­νά­μεις που έπρε­πε να τη στη­ρί­ζουν, στά­θη­καν με την απέ­να­ντι πλευ­ρά, δεν μπο­ρεί η μια πλευ­ρά δεν μπο­ρεί να επι­βά­λει το 100% των θέ­σε­ων της”.

Κυ­βερ­νη­τι­κές πηγές ση­μειώ­νουν πως “για πρώτη φορά από την έναρ­ξη της κρί­σης σε επί­ση­μα κεί­με­να κα­τα­γρά­φο­νται μια οι­κο­νο­μι­κή λο­γι­κή μα­κριά από τη μο­νο­λι­θι­κή λι­τό­τη­τα, καθώς και η ανά­γκη για αντι­με­τώ­πι­ση των κα­τα­στρο­φι­κών συ­νε­πειών της μνη­μο­νια­κής πο­λι­τι­κής”. “Η μεί­ω­ση του απαι­τού­με­νου πλε­ο­νά­σμα­τος του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού δίνει ανάσα στην κοι­νω­νία και μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει εφαλ­τή­ριο για την επα­νεκ­κί­νη­ση της οι­κο­νο­μί­ας. Μπο­ρεί το βήμα που έγινε να είναι μικρό, αλλά είναι το πρώτο στην αντί­θε­τη κα­τεύ­θυν­ση από αυτήν που πή­γαι­ναν τα πράγ­μα­τα μέχρι σή­με­ρα”.

Όπως υπο­γραμ­μί­ζουν από το Μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου, η κυ­βέρ­νη­ση κα­τά­φε­ρε να ξε­φύ­γει από την “πα­γί­δα θα­νά­του” που είχαν στή­σει διε­θνείς και εγ­χώ­ριες δυ­νά­μεις της ακραί­ας λι­τό­τη­τας, που είχαν ως στόχο την πο­λι­τι­κή εξό­ντω­ση εν τη γε­νέ­σει του ελ­λη­νι­κού αρι­στε­ρού πα­ρα­δείγ­μα­τος, που δεί­χνει έναν εναλ­λα­κτι­κό δρόμο για όλη την Ευ­ρώ­πη. Επι­πλέ­ον, συ­νε­χί­ζουν, “η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση δεν απο­δέ­χτη­κε το βα­σι­κό όρο “current program”, να ζη­τή­σει δη­λα­δή πα­ρά­τα­ση του Μνη­μο­νί­ου”.

“Επέ­μει­νε μέχρι τέ­λους στη βα­σι­κή προ­γραμ­μα­τι­κή θέση της ότι δα­νεια­κή σύμ­βα­ση και Μνη­μό­νιο είναι δια­φο­ρε­τι­κά πράγ­μα­τα. Δεν πρό­κει­ται για παι­χνί­δι με τις λέ­ξεις. Πέρα από τον προ­φα­νή πο­λι­τι­κό συμ­βο­λι­σμό που σχε­τί­ζε­ται με την εθνι­κή αξιο­πρέ­πεια, οι δια­τυ­πώ­σεις στα επί­ση­μα κεί­με­να έχουν βα­ρύ­νου­σα ση­μα­σία τόσο για το παρόν, όσο (κυ­ρί­ως) για το μέλ­λον”, προ­σθέ­τουν.

Σχε­τι­κά με τη λίστα με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων από το Μα­ξί­μου υπο­γραμ­μί­ζουν πως “έχει σα θε­μέ­λιο των ατζέ­ντα της κυ­βέρ­νη­σης”. “Οι­κο­δο­μεί­ται δη­λα­δή πάνω στην αντί­λη­ψη ότι το βα­σι­κό πρό­βλη­μα της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας είναι η δια­χρο­νι­κή φο­ρο­δια­φυ­γή των πλου­σί­ων. Γι’ αυτό και κε­ντρι­κά ση­μεία της λί­στας είναι η ενί­σχυ­ση των ελεγ­κτι­κών μη­χα­νι­σμών, η θω­ρά­κι­ση τους απέ­να­ντι σε πο­λι­τι­κές πα­ρεμ­βά­σεις, το κλεί­σι­μο των «πα­ρα­θύ­ρων» της νο­μο­θε­σί­ας που επι­τρέ­πουν τη φο­ρο­α­πο­φυ­γή, το πε­ριου­σιο­λό­γιο, κ.ά”, ανα­φέ­ρουν.

Από την κυ­βέρ­νη­ση ση­μειώ­νουν πως με τη συμ­φω­νία “εντα­φιά­ζε­ται το πε­ρί­φη­μο mail Χαρ­δού­βε­λη-Σα­μα­ρά, το πρό­γραμ­μα δη­λα­δή νέων πε­ρι­κο­πών και σκλη­ρών μέ­τρων που σκό­πευαν να εφαρ­μό­σουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αν κέρ­δι­ζαν τις εκλο­γές. Τώρα δεν θα έχου­με καμία νέα πε­ρι­κο­πή στις συ­ντά­ξεις, καμιά από­λυ­ση στο Δη­μό­σιο, καμία αύ­ξη­ση των φο­ρο­λο­γι­κών βαρών για τους φτω­χούς και τους με­σαί­ους”.

Από το Μα­ξί­μου επι­ση­μαί­νουν πως στη συμ­φω­νία που πέ­τυ­χε η κυ­βέρ­νη­ση πε­ριέ­χε­ται με­γά­λο μέρος του προ­γράμ­μα­τος της Θεσ­σα­λο­νί­κης. “Πέραν από τα μέτρα φο­ρο­λο­γι­κής δι­καιο­σύ­νης, στα οποία ήδη έχου­με ανα­φερ­θεί, θα πρέ­πει να υπο­γραμ­μί­σου­με τη συ­μπε­ρί­λη­ψη στη συμ­φω­νία του προ­γράμ­μα­τος για την αν­θρω­πι­στι­κή κρίση (που μπο­ρεί να εφαρ­μο­στεί χωρίς να ανα­τρα­πεί η δη­μο­σιο­νο­μι­κή ισορ­ρο­πία, χάρη στον «δη­μο­σιο­νο­μι­κό χώρο που ανοί­γει η μεί­ω­ση του ελ­λείμ­μα­τος). Επί­σης, θα πρέ­πει να επι­ση­μαν­θούν τα μέτρα για τις συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις και την αύ­ξη­ση του κα­τώ­τα­του μι­σθού, που ανοί­γουν το δρόμο για την ρύθ­μι­ση της αγο­ράς ερ­γα­σί­ας κατά τα ευ­ρω­παϊ­κά πρό­τυ­πα, μετά από πέντε χρό­νια άγριας, «τρι­το­κο­σμι­κού» χα­ρα­κτή­ρα, απορ­ρύθ­μι­σης”, ανα­φέ­ρουν.

“Είναι προ­φα­νές ότι σε καμία δια­πραγ­μά­τευ­ση η μια πλευ­ρά δεν μπο­ρεί να επι­βά­λει το 100% των θέ­σε­ων της –πόσο μάλ­λον όταν δυ­νά­μεις που έπρε­πε να τη στη­ρί­ζον, στά­θη­καν με την απέ­να­ντι πλευ­ρά… Κατά συ­νέ­πεια, στο κεί­με­νο της συμ­φω­νί­ας έχουν κα­τα­γρα­φεί και θέ­σεις με τις οποί­ες η κυ­βέρ­νη­ση δεν συμ­φω­νεί. Στο δια­πραγ­μά­τευ­ση που θα ακο­λου­θή­σει μέχρι την επί­τευ­ξη της τε­λι­κής συμ­φω­νί­ας για τη δια­μόρ­φω­ση ενός Συμ­βο­λαί­ου για την Ανά­καμ­ψη και την Ανά­πτυ­ξη, θα κα­τα­βλη­θεί κάθε δυ­να­τή προ­σπά­θεια για να ενι­σχυ­θούν οι ελ­λη­νι­κές θέ­σεις. Ο δρό­μος θα είναι μα­κρύς και δύ­σκο­λος, αλλά το πρώτο βήμα έγινε”, κα­τα­λή­γουν.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από in.gr/tvxs.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.