ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα 4 δισ. ευρώ αγγίζει η υστέρηση εσόδων το 2014

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Χαρδούβελης

Στα 1,929 δισ. ευρώ δια­μορ­φώ­θηκε το πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού το 2014, με τα στοι­χεία που δημο­σιο­ποί­ησε σήμερα Τετάρτη το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών να δεί­χνουν σημα­ντι­κές απο­κλί­σεις ειδικά στο σκέλος των εσόδων.

Σύμφωνα με τα προ­σω­ρινά στοι­χεία εκτέ­λε­σης του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, σε τρο­πο­ποι­η­μένη ταμειακή βάση για το 12μηνο Ιανουα­ρίου – Δεκεμ­βρίου 2014, το πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού δια­μορ­φώ­θηκε στα 1,929 δισ. ευρώ, έναντι πρω­το­γε­νούς πλε­ο­νά­σμα­τος 603 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2015 για πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα 4,93 δισ. ευρώ.

Το δημο­σιο­νο­μικό έλλειμμα του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ανήλθε σε 3,64 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμ­μα­τος 5,44 δισ. ευρώ στο αντί­στοιχο διά­στημα του 2013. Πρέπει να σημειω­θεί πως είναι αισθητά υψη­λό­τερο από τον επι­και­ρο­ποι­η­μένο στόχο που είχε περι­λη­φθεί στην ειση­γη­τική έκθεση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2015 για έλλειμμα 761 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ανήλθε σε 51,32 δισ. ευρώ παρου­σιά­ζο­ντας υστέ­ρηση κατά 3,95 δισ. ευρώ ή 7,2 % έναντι του στόχου του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2015, εκ των οποίων ποσό ύψους 1,9 δις ευρώ αφορά στα έσοδα από τα ομόλογα SMP’s που δια­κρα­τούν οι κεντρι­κές τρά­πε­ζες του Ευρω­συ­στή­μα­τος και τα οποία δεν εισπρά­χθη­καν στο 2014.

Τα καθαρά έσοδα του τακτι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ανήλθαν σε 46,62 δισ. ευρώ, μειω­μένα κατά 3,52 δισ. ευρώ ή 7% χαμη­λό­τερα έναντι του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2015. Οι επι­στρο­φές εσόδων ανήλθαν σε 3,37 δισ. ευρώ, σημειώ­νο­ντας αύξηση κατά 234 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3,13 δισ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ανήλθαν στα 54,967 δισ. ευρώ και παρου­σιά­ζο­νται μειω­μέ­νες κατά 1,07 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2015 (56,04 δισ. ευρώ).

Ειδι­κό­τερα, οι δαπάνες του τακτι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ανήλθαν σε 48,37 δισ. ευρώ και είναι μειω­μέ­νες έναντι του στόχου του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2015 κατά 866 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρω­το­γε­νών δαπανών κατά 584 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2015 (42,41 δισ. ευρώ), των ταμεια­κών δαπανών για εξο­πλι­στικά προ­γράμ­ματα κατά 104 εκατ. ευρώ και των δαπανών τόκων σε καθαρή βάση κατά 131 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού παρου­σιά­ζο­νται μειω­μέ­νες σε σχέση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2013 κατά 3,43 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 6,6%. Η μείωση αυτή οφεί­λε­ται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρω­το­γε­νών δαπανών κατά 2,39 δισ. ευρώ ή ποσοστό 5,4% σε σχέση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2013, παρά το γεγονός ότι πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν αυξη­μέ­νες δαπάνες ύψους 506 εκατ. ευρώ για τη διάθεση κοι­νω­νι­κού μερί­σμα­τος, 67 εκατ. ευρώ για τη χορή­γηση επι­δό­μα­τος θέρ­μαν­σης και 71 εκατ. ευρώ για δαπάνες διε­νέρ­γειας εκλογών.

Η τακτο­ποί­ηση υπο­χρε­ώ­σεων παρελ­θό­ντων ετών φορέων Γενικής Κυβέρ­νη­σης από την ειδική πίστωση ανήλθε σε 1,152 δισ. ευρώ για το 12μηνο Ιανουα­ρίου – Δεκεμ­βρίου 2014 έναντι 336 εκατ. ευρώ για το 10μηνο Ιανουα­ρίου – Οκτω­βρίου 2014, ήτοι για τους μήνες Νοέμ­βριο και Δεκέμ­βριο η τακτο­ποί­ηση υπο­χρε­ώ­σεων παρελ­θό­ντων ετών ανήλθε σε 816 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού Δημο­σίων Επεν­δύ­σεων (ΠΔΕ) δια­μορ­φώ­θη­καν σε 6,59 δισ. ευρώ, μειω­μέ­νες κατά 209 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (6,8 δισ. ευρώ) και μειω­μέ­νες κατά 58 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντί­στοιχη περσινή περίοδο. Τα έσοδα του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού Δημο­σίων Επεν­δύ­σεων ανήλθαν σε 4,70 δισ. ευρώ, μειω­μένα κατά 424 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Τσα­κα­λώ­τος: Απο­τυ­χία της κυβέρ­νη­σης

Οι απο­κλί­σεις που παρου­σιά­στη­καν στην εκτέ­λεση του Κρα­τι­κού Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού το 2014, απο­τε­λούν το τελευ­ταίο δείγμα γραφής μιας απο­τυ­χη­μέ­νης κυβέρ­νη­σης, ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νωσή του ο υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλεί­δης Τσα­κα­λώ­τος.

Όπως ο ίδιος υπο­στη­ρί­ζει, η επιμονή της Κυβέρ­νη­σης σε μια αδιέ­ξοδη πολι­τική, που έθετε τους στόχους του μνη­μο­νίου πάνω από τις ανάγκες και τις αντοχές της κοι­νω­νίας, είναι ο βασικός λόγος για αυτή την κατά­σταση.

Ο κ. Τσα­κα­λώ­τος ανα­φέ­ρει ότι η κυβέρ­νηση επέβαλε σειρά άδικων φόρων, αδια­φο­ρώ­ντας για το γεγονός ότι οι πολίτες δεν μπορούν να πλη­ρώ­σουν, με απο­τέ­λε­σμα αντί να αυξά­νο­νται τα έσοδα, να αυξά­νο­νται οι ληξι­πρό­θε­σμες οφειλές.

«Για να καλύψει την υστέ­ρηση εσόδων προ­χώ­ρησε σε ακόμα μεγα­λύ­τερη περι­κοπή δαπανών, με δρα­μα­τι­κές συνέ­πειες στις παροχές του κοι­νω­νι­κού κράτους αλλά και στην ανά­πτυξη, λόγω της μείωσης των δημο­σίων επεν­δύ­σεων» ανα­φέ­ρει ο κ. Τσα­κα­λώ­τος και κατα­λή­γει: «Όπως είχα πει πριν από δύο χρόνια, η ελλη­νική οικο­νο­μία μοιάζει σαν το “χαμ­στε­ράκι” που συνεχώς τρέχει πάνω στη ρόδα, αλλά μένει πάντα στο ίδιο σημείο. Η ΝΔ πήγε στις εκλογές για να μπο­ρέ­σει να εφαρ­μό­σει το e-mail Χαρ­δού­βελη και να συνε­χί­σει το “χαμ­στε­ράκι” την ένδοξη πορεία του. Ευτυχώς, αυτή η πορεία τελειώ­νει στις 26 Γενάρη».

in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.