Ειδήσεις

ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ από ατύχημα

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να σκοντάψει από το ευρώ από ατύχημα, εάν η νέα κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές αμέσως μετά τις εκλογές αυτού του μήνα» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Εκτίμησε ότι λόγω εκλογών μειώνεται στο 1,5% του ΑΕΠ ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος του 2014 και ήταν καθησυχαστικός για τις εκροές κεφαλαίων.

Η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι να κλείσει την επικαιροποίηση της αξιολόγησης για το κατά πόσο εκπληρώνει τους όρους στήριξής της από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε ο ΥΠΟΙΚ. Αν η κυβέρνηση αυτή τελεί υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν “συνετό” να αντιστρέψει τη στάση της και να διαπραγματευτεί μία παράταση του μνημονίου πριν λήξει η ισχύς του στις 28 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε.

Ο ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με το Bloomberg είπε ότι η προοπτική του “να αφήσουμε τη ζώνη του ευρώ δεν είναι κατ΄ ΄ανάγκη μια μπλόφα”, “ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί, και η όλη ιδέα είναι να το αποφύγουμε». Είναι δύσκολο να πούμε πότε ακριβώς θα είναι η κρίσιμη στιγμή (crunch time) για την Ελλάδα, εάν η επόμενη δόση συνεχίζει να καθυστερεί, επισήμανε ο Γκ. Χαρδούβελης.

Από τις βουλευτικές εκλογές του 2012, είπε, η ζώνη του ευρώ έχει δημιουργήσει θέσεις άμυνας, έναντι μιας χώρας που πιθανόν να εξέλθει από το ενιαίο νόμισμα που σήμερα έχουν 19 κράτη – μέλη, επισήμανε, λέγοντας ότι η προοπτική της εξόδου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί από οποιαδήποτε κυβέρνηση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα», είπε. «Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κρατήσουν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ, οπότε υποθέτω ότι οι πολιτικές τους θα γίνουν συνεπείς με το στόχο αυτό. Το πόσο σύντομα θα γίνουν συνεπείς, είναι ένα άλλο ζήτημα» πρόσθεσε.

Στο 1,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

Επιπλέον, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι η είσπραξη των εσόδων έχει επιβραδυνθεί ως αποτέλεσμα της εκλογικής αβεβαιότητας. Εκτίμησε ότι το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι περίπου 1,5% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι μεν –είπε– σύμφωνο με το μνημόνιο λόγω των “μαξιλαριών” που είναι ενσωματωμένα στο πρόγραμμα, αλλά είναι κατώτερο από την προηγούμενη πρόβλεψη της κυβέρνησης για υπεραπόδοση στο 1,8% του ΑΕΠ.

Η παρούσα κατάσταση είπε «έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία, και αυτό μπορεί να επηρεάσει τα έσοδα». Κατά συνέπεια «όσο ταχύτερα αρθεί η αβεβαιότητα, τόσο το καλύτερο για όλους», πρόσθεσε. Ερωτηθείς για εκροή καταθέσεων ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι «όλα είναι υπό έλεγχο».

ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε ότι το κούρεμα (writedown) χρέους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά απαράδεκτο για τους πιστωτές της Ελλάδας και είπε ότι αντ΄ αυτού, «ανάσα» θα μπορούσε να προέλθει από την περαιτέρω επέκταση της διάρκειας των δανείων, ενώ παράλληλα η χώρα μας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί και τις συνθήκες ρευστότητας, από τη μετατροπή των δανείων από κυμαινόμενου σε σταθερού επιτοκίου.

“Η ευθύνη μετασχηματίζει όποιον διοικεί τη χώρα και υποθέτω ότι η λογική τελικά θα επικρατήσει», είπε για τις εκλογές σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. «Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο» πρόσθεσε».

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου