ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πληθωρισμός: Νέα δεδομένα και φόβοι για κύμα αυξήσεων στα τρόφιμα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
σούπερ μαρκετ
Μέγεθος γραμμάτων

Πλη­θω­ρι­σμό σε δι­ψή­φια επί­πε­δα και τον Οκτώ­βριο δεί­χνουν τα προ­μη­νύ­μα­τα σε Ελ­λά­δα και Ευ­ρώ­πη. Η Eurostat δίνει σή­με­ρα στη δη­μο­σιό­τη­τα τις πρώ­τες εκτι­μή­σεις (flash estimates) για την πο­ρεία των τιμών και οι ανα­κοι­νώ­σεις της θα απο­τε­λέ­σουν κα­τα­λύ­τη και για τις απο­φά­σεις της κυ­βέρ­νη­σης τις επό­με­νες μέρες και εβδο­μά­δες, για τα όποια νέα μέτρα κατά της ακρί­βειας ανα­κοι­νώ­σει.

Στο οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο βά­ζουν στο «ζύγι» την πτώση των τιμών πε­τρε­λαί­ου και κί­νη­σης, με τα νέα δη­μο­σιο­νο­μι­κά πε­ρι­θώ­ρια και δε­δο­μέ­να που δη­μιουρ­γεί η πτώση τιμών του φυ­σι­κού αε­ρί­ου (τόσο άμεσα για το δη­μό­σιο ως κα­τα­να­λω­τή ρεύ­μα­τος και αε­ρί­ου, όσο και έμ­με­σα για επι­δο­τή­σεις λο­γα­ρια­σμών νοι­κο­κυ­ριών και επι­χει­ρή­σε­ων).

Κα­θο­ρι­στι­κό ρόλο θα παί­ξουν όμως κυ­ρί­ως οι τε­λι­κές εκτι­μή­σεις για την Ανά­πτυ­ξη φέτος, στην τε­λι­κή ευ­θεία (μόλις 50 μέρες) πριν λήξει ο χρό­νος.

Ανα­τρέ­πο­νται όλα κάθε μήνα

Προς το παρόν όμως, τα πάντα φα­ντά­ζουν εύ­θραυ­στα και αβέ­βαια, τόσο για τις τιμές στα καύ­σι­μα, ιδιαί­τε­ρα όμως τώρα και στα τρό­φι­μα. Η από­φα­ση του ΟΠΕΚ για συ­γκρά­τη­ση της πα­ρα­γω­γής πε­τρε­λαί­ου ανέ­τρε­ψε εν μέρει τις προ­βλέ­ψεις του οι­κο­νο­μι­κού επι­τε­λεί­ου για τα­χύ­τε­ρη απο­κλι­μά­κω­ση των τιμών Ενέρ­γειας μέσα στον Οκτώ­βριο. Ο φόβος της ύφε­σης φαί­νε­ται όμως πως οδη­γεί έστω και αργά σε πτώση τις τιμές –κάτι που φαί­νε­ται στα­δια­κά και στις τιμές των πρα­τη­ρί­ων υγρών καυ­σί­μων.

Μπρο­στά της, όμως, τώρα η κυ­βέρ­νη­ση έχει νέους κιν­δύ­νους για αυ­ξή­σεις, στις τιμές των τρο­φί­μων τη φορά αυτή, λόγω της απο­χώ­ρη­σης της Ρω­σί­ας από τη συμ­φω­νία για απρό­σκο­πτη δια­κί­νη­ση σι­τη­ρών και τρο­φο­δο­σία της Ευ­ρώ­πης από τα λι­μά­νια της Μαύ­ρης Θά­λασ­σας.

Την ίδια στιγ­μή, όλοι οι πρό­δρο­μοι δεί­κτες τιμών συ­νε­χί­ζουν να κι­νού­νται ανο­δι­κά, δια­ψεύ­δο­ντας τις προσ­δο­κί­ες και επί­ση­μες προ­βλέ­ψεις διε­θνών ορ­γα­νι­σμών, ότι οι τιμές μπο­ρεί να απο­κλι­μα­κώ­νο­νταν 2 ή 4 ή 6 μήνες μετά την ει­σβο­λή της Ρω­σί­ας στην Ου­κρα­νία.

Αντι­θέ­τως, ακόμα και 8 μήνες μετά, τα προ­κα­ταρ­κτι­κά στοι­χεία της Eurostat έδει­ξαν πε­ραι­τέ­ρω αύ­ξη­ση του πλη­θω­ρι­σμού τον Οκτώ­βριο, σε Ιτα­λία και στη Γερ­μα­νία και τις ανα­το­λι­κές χώρες της ΕΕ.

Αλλά και στην Ελ­λά­δα, ιλιγ­γιώ­δη αύ­ξη­ση της τάξης του 29,4% (ένα­ντι 19,9% πέ­ρυ­σι) ση­μεί­ω­σε τον Σε­πτέμ­βριο φέτος ο γε­νι­κός δεί­κτης τιμών πα­ρα­γω­γού στη βιο­μη­χα­νία -ή λε­γό­με­νος και «τι­μά­ριθ­μος χον­δρι­κής», καθώς δεί­χνει πλη­θω­ρι­στι­κές πιέ­σεις που θα με­τα­κυ­λι­στούν στον τε­λι­κό κα­τα­να­λω­τή 2-3 μήνες αρ­γό­τε­ρα, όταν τα προ­ϊ­ό­ντα φτά­σουν από το ερ­γο­στά­σιο στο ράφι.

Τα στοι­χεία δεί­χνουν πως όλη αυτή η πίεση είναι ει­σα­γό­με­νη, καθώς ο δεί­κτης τιμών πα­ρα­γω­γού εξω­τε­ρι­κής αγο­ράς αυ­ξή­θη­κε κατά 36,4% εν σχέ­σει με πέ­ρυ­σι! Ωστό­σο, και οι ως τώρα διε­θνείς ανα­τι­μή­σεις έχουν πια απλω­θεί και ρι­ζώ­σει, προ­κα­λώ­ντας αύ­ξη­ση και του δεί­κτη τιμών πα­ρα­γω­γού εγ­χώ­ριας αγο­ράς, κατά 27,2%.

Ει­δι­κά στα τρό­φι­μα όμως, ο πλη­θω­ρι­σμός έτρε­χε ήδη με 13,5% από τον Σε­πτέμ­βριο, δη­λα­δή 1,5 πο­σο­στιαία μο­νά­δα πα­ρα­πά­νω από τον μέσο όρο του Δεί­κτη Τιμών Κα­τα­να­λω­τή, με αυ­ξή­σεις σε όλες τις κα­τη­γο­ρί­ες του κλά­δου «Δια­τρο­φή» (έως 18,4% σε ψωμί και δη­μη­τρια­κά, 17,6% στα κρέ­α­τα, 23,3% σε γα­λα­κτο­κο­μι­κά και αυγά, 17% σε έλαια και λίπη, 8,7% σε λα­χα­νι­κά (γε­νι­κά), 6,2% σε ζά­χα­ρη – σο­κο­λά­τες – γλυκά – πα­γω­τά, 12,6% σε λοιπά τρό­φι­μα, 14,3% σε καφέ – κακάο – τσάι κτλ).

Στην κυ­βέρ­νη­ση πο­ντά­ρουν πολλά για συ­γκρά­τη­ση των αυ­ξή­σε­ων στο «κα­λά­θι του νοιο­κυ­ριού», που πά­ντως δεν ανα­μέ­νε­ται να ρίξει τις τιμές, παρά μόνο να συ­γκρα­τή­σει ένα μέρος των μελ­λο­ντι­κών αυ­ξή­σε­ων -ει­δι­κά για τα φτωχά και πιο ευά­λω­τα νοι­κο­κυ­ριά.

Ελα­φρά εν­θαρ­ρυ­ντι­κό είναι πά­ντως και ότι, παρά την αλ­μα­τώ­δη ετή­σια αύ­ξη­ση τον Σε­πτέμ­βριο, σε σύ­γκρι­ση με τον Αύ­γου­στο, ο τι­μά­ριθ­μος χον­δρι­κής πα­ρου­σί­α­σε μεί­ω­ση 2,4% εν σχέ­σει με του προη­γού­με­νου μήνα, αντί μη­νιαί­ας αύ­ξη­σης 5,2% που ση­μεί­ω­νε ο δεί­κτης την αντί­στοι­χη πε­ρί­ο­δο πέ­ρυ­σι.

Πηγή newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.