Ειδήσεις

Ηλίας Τσέρκης, πρόεδρος ΙΣΡ: «Εμβολιαζόμαστε ή χανόμαστε»

Προβληματισμό έχει προκαλέσει και στο νησί της Ρόδου η επιλογή αρκετών γονέων που έχουν μικρά παιδιά στο δημοτικό, να αρνούνται συστηματικά να τα εμβολιάσουν.
Το ‘κίνημα’ που παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια, έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο ενώ μόνο στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους, σημειώθηκαν πάνω από 145 θάνατοι από γρίπη και πάνω από 3.330 κρούσματα ιλαράς από την οποία έχασαν την ζωή τους 4 άτομα! Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, προειδοποιούν ότι πρόκειται για μια τάση που είναι πολύ επικίνδυνη για την δημόσια υγεία και προσβάλλει κυρίως παιδιά. Γι αυτό τον λόγο, τόσο οι γιατροί όσο και οι κατά τόπους φορείς, βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς η περίοδος που διανύουμε είναι καθοριστική για τις επιδημίες, για την γρίπη αλλά και για τις ιώσεις.

ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΙΛΑΡΑΣ
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Tην ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι υπήρξε μια «δραματική αναβίωση» της ιλαράς στην Ευρώπη, εν μέρει λόγω της άρνησης εμβολιασμού, με περίπου 90.000 άτομα να αρρώστησαν από τον ιό το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους είναι διπλάσιος από τον αριθμό που αναφέρθηκε για την ίδια περίοδο το 2018.
Η ιλαρά είναι μία από τις πιο μολυσματικές ασθένειες στον κόσμο και εξαπλώνεται κυρίως με το βήξιμο, και στενή προσωπική επαφή.
Παρόλο που πολλές ευρωπαϊκές χώρες εισήγαγαν ισχυρότερες πολιτικές εμβολιασμού, οι επίμονοι αρνητές των εμβολιασμών, πυροδότησαν επιδημίες σε ολόκληρη την ήπειρο.
Τον περασμένο μήνα, η γερμανική κυβέρνηση πρότεινε τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για την ιλαρά για παιδιά και εργαζόμενους σε νηπιαγωγεία και σχολεία καθώς καταγράφτηκαν περισσότερα από 400 κρούσματα στη Γερμανία φέτος.
Με περισσότερες από 84.000 περιπτώσεις, η Ουκρανία αντιπροσώπευε τη μεγάλη πλειοψηφία της εξάπλωσης ιλαράς στην Ευρώπη, ακολουθούμενη από το Καζακστάν και τη Γεωργία.
Τον Φεβρουάριο, το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας δήλωσε ότι 8 άνθρωποι πέθαναν από ιλαρά.
Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ
«Εμβολιαζόμαστε ή χανόμαστε!» δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλία Τσέρκης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τα εξής:
«Με σχετικό ΦΕΚ ορίζεται ανά έτος ή διετία, ποιος είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Ελλάδα. Αυτό αφορά και τα παιδιά και τους ενήλικες. Εδώ τίθεται ένα θέμα, ότι ενώ υπάρχει η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται σε όλο τον πληθυσμό. Και δεν εφαρμόζεται με ευθύνη –πρωτίστως- των πολιτών και δευτερευόντως των γιατρών. Η Ιταλία και η Αμερική, έχουν λύσει το πρόβλημα, αφού υπάρχουν ποινές σε όσους δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία. Για τους μεν γιατρούς είναι συγκεκριμένες οι ποινές ενώ πιο αυστηρές είναι οι ποινές για τους ίδιους τους ασθενείς (πολίτες ή γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους). Στην χώρα μας, υπάρχει ένα νομοθετικό κενό, που πρέπει να το σκεφτεί η Πολιτεία. Το ‘αντι-εμβολιαστικό’ κίνημα ανθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα έχουμε πετύχει πολλά από τον εμβολιασμό, προκειμένου να θωρακίσουμε τον πληθυσμό από διάφορες ασθένειες που παλαιότερα ήταν μάστιγα για την χώρα, όπως π.χ. η πολυομελίτιδα, η φυματίωση κ.λπ. Με την πάροδο των ετών, επανέρχονται κάποιες παθήσεις που τις είχαμε απομονώσει, λόγω αυτής της ανεύθυνης στάσης, η οποία υποκινείται από άτομα που δηλώνουν ότι είναι ομοιοπαθητικοί, εναλλακτικοί κ.λπ. προβάλλοντας το επιχείρημα ‘πώς ζούσαμε στα παλιά χρόνια χωρίς εμβόλια’. Όμως δεν σκέφτονται ότι τα παλιά χρόνια, ο μέσος όρος ζωής ήταν από 35 – 45 έτη. Τώρα βρισκόμαστε στον μέσο όρο ζωής 67 – 84 έτη. Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου ζητά αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας και για το κομμάτι του αντιγριπικού εμβολιασμού. Για τα άτομα 60 ετών και άνω ανήκοντα σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού με κάποιες παθήσεις (νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, αναπνευστικά προβλήματα, μικρά παιδιά, διαβητικοί κ.λπ.) –είναι υποχρεωτικό».
Επιπροσθέτως, τα άτομα που ανήκουν σε τέτοιες ευαίσθητες ομάδες και δεν μπορούν να εμβολιαστούν επειδή δεν τους καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, πρέπει να το κάνουν.
«Εάν η Ελλάδα έχει πολλά κρούσματα κατά την διάρκεια της έξαρσης της γρίπης, οφείλεται στην περιορισμένη εμβολιαστική κάλυψη. Οι ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, μόνιμη αναπηρία ή ακόμη και θάνατο σε κάποια στιγμή της ζωής ενός ανθρώπου, που αποφεύγει τον εμβολιασμό. Τα εμβόλια, κάνουν μια σοβαρή πρόληψη για να εξασφαλίσουμε μια καλή και ποιοτική ζωή στα άτομα. Το μήνυμα που πρέπει να περάσει στον κόσμο είναι ένα: Εμβολιαζόμαστε, γιατί είναι το κυριότερο μέτρο πρόληψης των νοσημάτων. Εάν έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής και έχει μειωθεί η θνητότητα, το επίτευγμα οφείλεται στον έγκαιρο εμβολιασμό» τόνισε ο κ. Τσέρκης.

Γ.ΤΡΙΑΝΤΟΣ: «ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ»
Μιλώντας στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Υγείας κ. Γιώργος Τριάντος επισήμανε τα εξής: «Στα σχολεία ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός. Εάν δεν είναι συμπληρωμένα τα εμβόλιά τους, θα κάνουμε μια κατάσταση για να δούμε ποια παιδιά δεν εμβολιάστηκαν. Σε περίπτωση αντιρρήσεων από τους γονείς, οφείλουν να καταθέσουν μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον μη εμβολιασμό του παιδιού. Αυτό είναι υποχρεωμένοι να το ελέγχουν οι εκπαιδευτικοί. Ο Δήμος Ρόδου, θα εκδώσει σύντομα μια σχετική ανακοίνωση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα σχολεία της Ρόδου».

Θ.ΣΩΤΡΙΛΛΗΣ:
«ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΙΑ»
Κληθείς να σχολιάσει στην «δημοκρατική» το ζήτημα με τους εμβολιασμούς, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Θωμάς Σωτρίλλης, είπε τα εξής: «Το κίνημα ‘Μην Εμβολιάζεστε’ είναι πολλά χρόνια. Όσοι ανήκουν σε αυτό το κίνημα επικαλούνται επιπλοκές από τους εμβολιασμούς που εμφανίζονται στην διάρκεια της ζωής του ατόμου. Τα ποσοστά είναι ελάχιστα, σε σχέση με τις επιπλοκές των ασθενειών σε άτομα που δεν εμβολιάζονται και είναι πολύ σοβαρά. Καλό είναι οι γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους και τον παθολόγο τους. Αυτή είναι η πιο έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπλοκές σε κάθε περίπτωση. Είναι θέμα ότι ο μη εμβολιασμός, προκαλεί πολύ σοβαρότερες επιπλοκές στην υγεία, διά βίου. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διενεργεί ελέγχους σε σχολεία και σε ευπαθείς ομάδες. Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε με κλιμάκια αποτελούμενα από γιατρούς, μια σειρά ελέγχων σε όλα τα χωριά και σε απομακρυσμένες περιοχές –ακόμη και όπου δεν υπάρχουν σχολεία- για να κάνουμε ελέγχους σε παιδιά και να δώσουμε οδηγίες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου