Τοπικές Ειδήσεις

Εντολή για επείγουσα έρευνα για το «έκτρωμα» της Ρόδου έδωσε το ΚΑΣ

Την υπόθεση ανέλαβε να διερευνήσει η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολυξένη Αδάμ- Βελένη και το πρώτο της μέλημα είναι εξακριβώσει ποιος και γιατί αδειοδότησε το κτίριο

Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος», για την ανέγερση μοντέρνας μεζονέτας σε αρχαιολογικό χώρο στην «καρδιά» της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, η Γενική Γραμματέας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη έδωσε εντολή να ξεκινήσει άμεσα έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες αδειοδοτήθηκε η κατασκευή.

Την υπόθεση ανέλαβε να διερευνήσει η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολυξένη Αδάμ- Βελένη και το πρώτο της μέλημα είναι εξακριβώσει ποιος και γιατί αδειοδότησε το κτίριο, το οποίο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, είναι αισθητικά αταίριαστο και καταφανώς ασύμβατο με τον χαρακτήρα της Μεσαιωνικής Πόλης, ενώ έχει χτιστεί πάνω σε ένα απο τα ελάχιστα εναπομείναντα σημεία της Αρχαίας Ρόδου.

mezoneta_rodos
mezoneta_rodos1

Το διώροφο αυτό μοντέρνο κτίσμα με το υπόγειο, απέχει μόλις 20 μέτρα από την πλατεία της Μεσαιωνικής Πόλης και 10 μέτρα απο τον πιο τουριστικό δρόμο, την οδό Σωκράτους.

Στο μεταξύ σε παρέμβαση προέβη για το επίμαχο θέμα και η επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Μαρία Μιχελάκη, η οποία σε σχόλιό της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε τον προβληματισμό της για την μορφή που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το κτίριο, το οποίο, όπως γράφει, δεν συνάδει με τις αρχές της αρχιτεκτονικής των κτιρίων της Μεσαιωνικής Πόλης και ακόμη περισσότερο με τις «αρχές της αισθητικής».

«Βέβαια στο χώρο αυτό σήμερα υπάρχει μια μεγάλη “τρύπα” στον πολεοδομικό ιστό», συνέχισε, με πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τις οχυρώσεις της κλασικής, της ελληνιστικής και της βυζαντινής περιόδου. Κάθε κτίσμα που αναγκαστικά θα εντασσόταν εκεί, σίγουρα θα ήταν παράταιρο. Ζητάμε ΑΜΕΣΑ συνάντηση με τους μελετητές, ώστε να ακούσουμε από τους ίδιους τις απόψεις τους, σε ανοιχτό διάλογο που θα ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του».

Για την ιστορία, να προσθέσουμε και μια άγνωστη πτυχή της υπόθεσης: Η απαλλοτρίωση του όμορου οικοπέδου, του οικοπέδου δηλαδή που βρίσκεται δίπλα απ’ αυτό που χτίστηκε η μεζονέτα και άνηκε στον ίδιο ιδιοκτήτη έγινε το 1992 και ο ίδιος φέρεται να έλαβε για 345 τετραγωνικά μέτρα το ιλιγγιώδες για την εποχή εκείνη χρηματικό ποσό των 350 εκατομμυρίων δραχμών, τότε όπου η παλιά πόλη της Ρόδου θεωρούνταν υποβαθμισμένη και οι τιμές των ακινήτων ήταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου