Ειδήσεις

«Μεθοδευμένη η ακύρωση της προοπτικής ίδρυσης τμήματος διοίκησης τουρισμού και αγγλόφωνων τμημάτων τουριστικών σπουδών στη Ρόδο»

Ιδιαίτερα αιχμηρός για τη μεθόδευση που επιχειρήθηκε ώστε να ακυρωθεί η προοπτική ίδρυσης και λειτουργίας τμήματος διοίκησης τουρισμού και αγγλόφωνων τμημάτων τουριστικών σπουδών με έδρα τη Ρόδο, ήταν ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην κοινή σύσκεψη των φορέων του νησιού στο Δήμο Ρόδου.
Ο Μάνος Κόνσολας στάθηκε ιδιαίτερα στο ενιαίο τοπικό μέτωπο διαμαρτυρίας και διεκδίκησης που έχει συσταθεί και εκφράζει το καθολικό αίσθημα των πολιτών, αλλά και το διαχρονικό στόχο να καταστεί η Ρόδος κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ομόφωνη ήταν και η απόφαση που έλαβαν οι φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και οι παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς να καταθέσουν κοινό υπόμνημα διαμαρτυρίας με το Βουλευτή Δωδεκανήσου, Μάνο Κόνσολα.
Ο Βουλευτής τόνισε ότι το Νοέμβριο του 2014, το Υπουργείο Παιδείας και η τότε κυβέρνηση, ανταποκρίθηκαν στο καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Ρόδου για την ίδρυση τμήματος διοίκησης τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο. Με τροπολογία, μάλιστα, που κατατέθηκε από τον Υπουργό Παιδείας, λίγες μέρες μετά, ψηφίστηκε και η ίδρυση αγγλόφωνου τμήματος τουριστικών σπουδών με έδρα τη Ρόδο, το οποίο θα απευθυνόταν σε αλλοδαπούς φοιτητές με καταβολή διδάκτρων, ενώ υπήρξε και ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου που συναινούσε σε αυτή την προοπτική.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεθοδευμένα επιχείρησε να ακυρώσει αυτή την προοπτική.
«Επί  20 μήνες, δεν έγινε τίποτα. Υπήρξε κωλυσιεργία, δεν εκδόθηκαν τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα και δεν υπήρξαν οι αντίστοιχες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη διάθεση των πόρων και την προκήρυξη θέσεων ΔΕΠ για να λειτουργήσει το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στη Ρόδο αλλά και το αγγλόφωνο τμήμα τουριστικών σπουδών.
Έθετα συνεχώς το ζήτημα στους δύο Υπουργούς Παιδείας, Μπαλτά και Φίλη. Απάντηση δεν έπαιρνα. Το είχα θέσει και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Είναι φανερό ότι υπήρξε μια σκόπιμη μεθόδευση. Ο στόχος ήταν να ακυρωθεί αυτή η προοπτική, να μη δημιουργηθούν το τμήμα διοίκησης τουρισμού με έδρα τη Ρόδο αλλά και τα αγγλόφωνα τμήματα», ανέφερε  ο Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισήμανε επίσης :
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την πρόσφατη αυτή απόφαση. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν μπορεί να λαμβάνει δύο διαφορετικές αποφάσεις μέσα σε 21 μήνες, γιατί πλέον υπάρχει και ζήτημα αξιοπιστίας.
Η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και το αναπτυξιακό πρότυπο κάθε τόπου. Αν υπάρχει ένα νησί, ταυτισμένο απόλυτα με την έννοια της τουριστικής ανάπτυξης, αυτό είναι η Ρόδος.
Θλίβομαι γιατί δεν έχουμε αντιληφθεί που βρισκόμαστε. Δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να παραμένουν στον αστερισμό της δεκαετίας του ’80.
Θλίβομαι γιατί κάποιοι δεν βλέπουν τι συμβαίνει δίπλα μας στην Κύπρο, που μεθοδικά μετατρέπεται σε κέντρο της ανώτατης εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου προσελκύοντας ξένους φοιτητές, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της αλλά και για την διεθνή εικόνα της».
Ο Μάνος Κόνσολας επισήμανε ότι αν δεν προχωρήσει η ίδρυση τμήματος διοίκησης τουρισμού και των αγγλόφωνων τμημάτων τουριστικών σπουδών στη Ρόδο αυτό θα σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποξενώνεται και αποκόπτεται από τα Δωδεκάνησα και αντί για την ανάπτυξη επιλέγει τη συρρίκνωσή του.
«Η φύση απεχθάνεται τα κενά. Αυτό το κενό που αφήνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα το καλύψουν άλλοι. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι νομοτελειακή ανάγκη και εξέλιξη, όποιοι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, θα το συνειδητοποιήσουν.
Είτε μέσα από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος είτε μέσα από ένα δημοψήφισμα. Γιατί είναι καιρός σε αυτή τη χώρα να γίνει και ένα δημοψήφισμα για σοβαρά θέματα και όχι όπως αυτή η παρωδία δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουλίου.
Η Ρόδος έχει όλες τις δυνατότητες για να αποτελέσει την έδρα ενός μη κρατικού πανεπιστημίου. Εάν δεν το αντιληφθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τότε θα συρρικνωθεί.
Αντίθετα, αν κινηθεί πρώτο και στηρίξει την ίδρυση τμήματος διοίκησης τουρισμού και των αγγλόφωνων τμημάτων, θα έχει συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, θα επανασυνδεθεί με την τοπική κοινωνία, το αναπτυξιακό πρότυπο της ευρύτερης περιοχής που είναι προσανατολισμένο στον τουρισμό αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες της ανώτατης εκπαίδευσης», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Ρόδος, 21 Οκτωβρίου 2016
Προς:
Αξιότιμο Κύριο
Νικόλαο Φίλη,
Υπουργό Παιδείας,
Έρευνας και Θρησκευμάτων

Κύριε Υπουργέ,

Το Νοέμβριο του 2014, το Υπουργείο Παιδείας και η τότε κυβέρνηση, ανταποκρίθηκαν στο καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Ρόδου για την ίδρυση τμήματος διοίκησης τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο.
Μάλιστα, λίγο μετά, με τροπολογία που κατατέθηκε από τον Υπουργό Παιδείας, ψηφίστηκε και η ίδρυση αγγλόφωνου τμήματος τουριστικών σπουδών με έδρα τη Ρόδο, το οποίο θα απευθυνόταν σε αλλοδαπούς φοιτητές με καταβολή διδάκτρων.
Η τοπική κοινωνία και οι φορείς ήταν έτοιμοι να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν αυτή την προοπτική, να καλύψουν ακόμα και τις ανάγκες στέγασης των νέων σχολών.
Για εμάς, ένα νησί άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό, η μετατροπή της Ρόδου σε κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελεί διαχρονικό στόχο.
Επισημαίνουμε ότι με ομόφωνη απόφασή του, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε συναινέσει σε αυτή την προοπτική.

Κύριε Υπουργέ,

Πιστεύουμε ότι η Πολιτεία έχει συνέχεια, η εναλλαγή των κυβερνήσεων δεν μπορεί να ακυρώνει κορυφαίες και ουσιαστικές επιλογές στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Εδώ και 20 μήνες, δεν έγινε τίποτα. Υπήρξε κωλυσιεργία, δεν εκδόθηκαν τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα και δεν υπήρξαν οι αντίστοιχες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη διάθεση των πόρων και την προκήρυξη θέσεων ΔΕΠ προκειμένου να λειτουργήσει το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στη Ρόδο αλλά και το αγγλόφωνο τμήμα τουριστικών σπουδών.
Αιφνιδιαστικά, πριν από λίγες ημέρες, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ζήτησε την ίδρυση του τμήματος στη Χίο, αντί για τη Ρόδο. Μια απόφαση που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση που είχε πάρει το Νοέμβριο του 2014.
Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία μας.
Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπήρξε μεθόδευση και σκόπιμη κωλυσιεργία για να οδηγηθούμε στην ακύρωση της προοπτικής λειτουργίας τμήματος Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Ρόδο.
Η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και το αναπτυξιακό πρότυπο κάθε τόπου. Αν υπάρχει ένα νησί, ταυτισμένο απόλυτα με την έννοια της τουριστικής ανάπτυξης, αυτό είναι η Ρόδος.
Εμείς δεν ζητούμε ειδική μεταχείριση. Η Ρόδος δεν επαιτεί.
Ζητά τα αυτονόητα, αυτά που της έχουν στερήσει.
Σας ζητούμε να αναλάβετε άμεση πρωτοβουλία, να σηματοδοτήσετε με τη στάση και τις επιλογές σας τη συνέχεια του Κράτους.
Να προχωρήσετε στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων και των άλλων κανονιστικών πράξεων για τη λειτουργία τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο αλλά και των αγγλόφωνων τμημάτων.

ΟΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ

Κόνσολας Εμμανουήλ  Βουλευτής Δωδεκανήσου

•        Χατζημάρκος Γιώργος    Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

•           Χατζηδιάκος Φώτης    Δήμαρχος Ρόδου

Καρίκης Ευστράτιος
Επικεφαλής Παράταξης «Ροδίων Όραμα»


Χατζηευθυμίου Χατζής
Επικεφαλής Παράταξης «Ροδιακή Δημιουργία»


Υψηλάντης Γεώργιος
Επικεφαλής Παράταξης «Ρόδος, Πορεία Ανατροπής»

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ


Ιωάννης Πάππου
Πρόεδρος ΕΒΕΔ


Μιχαήλ Μιχαήλ
Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου

Ιάκωβος Γρύλλης
Πρόεδρος ΤΕΕ

•        Αντώνης Καμπουράκης    Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου


Παναγιώτης Τοκούζης
Πρόεδρος Ενοικιαζομένων Δωματίων

•        Γιώργος Ματσίγκος     Πρόεδρος Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου


Κωνσταντίνος Κατσίβας
Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων


Αθανάσιος Σταμούλης
Πρόεδρος Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Κωνσταντίνος Σαρρής
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου

•        Χρήστος Μαντάς        Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου

•        Νικόλαος Φουτούλης    Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου


Νίκος Διακογεωργίου
Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου


Μανώλης Στελλάς
Πρόεδρος ΕΕΤΕΜ
Τμήμα Δωδεκανήσου


Ιωάννης Παπαϊωάννου
Πρόεδρος ΣΥ.ΜΗ.Δ.Υ.Δ


Παναγιώτης Καραγιάννης
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου


Νικόλαος Μπόνης
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου


Αναστάσιος Μελετίου
Πρόεδρος Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης


Ιωάννης Κλούβας
•    Πρόεδρος Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου