Αυξημένος κατά 4,5% ήταν ο αριθμός των εξερχόμενων ταξιδίων στον παγκόσμιο τουρισμό κατά το πρώτο 8μηνο του 2015, με τα σύντομα ταξίδια έως 7 διανυκτερεύσεις να αποτελούν το βασικό παράγοντα ανάπτυξης, και εκείνα μεγάλης διάρκειας να παρουσιάζουν κάμψη.

Αυτό ήταν ένα από τα αποτελέσματα του 23ου Φόρουμ για το Παρατηρητήριο του Παγκόσμιου Τουρισμού (World Travel Monitor) που πραγματοποιήθηκε στην Πίζα της Ιταλίας από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου, όπου παρουσιάστηκε η τελευταία έρευνα της IPK World Travel Monitor®, που εκδίδεται αποκλειστικά για την έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου.

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις για το σύνολο του 2015 κάνουν λόγο για 6,75 δισ. ταξίδια εσωτερικού και 1,2 δισ. διεθνείς αφίξεις.

Η γενική τάση στα παγκόσμια ταξίδια, επισημαίνουν τα στοιχεία του Φόρουμ, παραμένει ικανοποιητική για το 2015, παρά τις εξελίξεις στις εθνικές οικονομίες και την κρίση στο μεταναστευτικό στην Ευρώπη.

Τα πολυτελή ξενοδοχεία και η φιλοξενία σε εναλλακτικά καταλύματα συνεχίζουν να καταγράφουν ανάπτυξη, ενώ άλλες κατηγορίες ξενδοχείων χάνουν έδαφος στο μερίδιο αοράς που καταλαμβάνουν σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Γερμανία παραμένει ο παγκόσμιος πρωταθλητής καθώς είναι η πρώτη αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον παγκόσμιο τουρισμό, και ακολουθούν οι ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο.

Εξαιρώντας όλα τα ταξίδια στο Χονγκ Κονγκ, το Μακάο της Κίνας είναι στην τέταρτη θέση της κατάταξης, ενώ ανάμεσα στις πόλεις-προορισμούς, το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται ξανά στην πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω το Παρίσι και το Λονδίνο.

Το προφίλ του παγκόσμιου τουρισμού το 2016 προδιαγράφεται επίσης θετικό. Τον Οκτώβριο του 2015, στο πλαίσιο του World Travel Monitor, η IPK International διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα σε δείγμα ατόμων από τις σημαντικότερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού σχετικά με τον προγραμματισμό διακοπών για το 2016.

Η έρευνα οδήγησε στην κατάρτιση του Παγκόσμιου Δείκτη Εμπιστοσύνης στα Ταξίδια, ο οποίος στο παρελθόν έχει αποτυπώσει τις τάσεις της παγκόσκιας τουριστικής βιομηχανίας με μεγάλη αξιοπιστία.

Έτσι, για το 2016, η IPK προβλέπει ανάπτυξη 4,3% στον παγκόσμιο τουρισμό, με την ισχυρότερη να προέρχεται από την Ασία (+6,1%) και τη Β. Αμερική (+5,1% συνολικά, και +5,9% από τις ΗΠΑ). Οι Ευρωπαίοι αναμένεται επίσης ότι θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού, με αύξηση 2,8% στα ταξίδια εξερχόμενου τουρισμού.

Η επιθυμία για ταξίδια στη Λατινική Αμερική εμφανίζεται ως σχετικά υποτονική, με προσδοκίες για μόνο 1,9% περισσότερα ταξίδια σε σχέση με το 2015.

Περισσότεροι από 50 ειδικοί στον τουρισμό και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας από όλο τον κόσμο παρουσίασαν τα τελευταία δεδομένα και τις τρέχουσες τάσεις στον παγκόσμιο τουρισμό, κατά τη διάρκεια του ετήσιου Φόρουμ στην Πίζα.

Πηγή: tornosnews.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ