Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, στην οποία αναφέρθηκε στο θέμα της αναδιάρθρωσης SL2-FL και στις εκλογές της ΕΠΟ, παραχώρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης στο iEidiseis..gr και τον Β. Σκουρή.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης:
-Για τις αρχαιρεσίες αθλητικών φορέων:
«Στις εκλογές Σωματείων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών απαγορεύεται η δια πληρεξουσίου συμμετοχή. Της Εφορευτικής Επιτροπής προΐσταται δικηγόρος ως δικαστικός αντιπρόσωπος. Ο εκλογικός κατάλογος για Ενώσεις και Ομοσπονδίες περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο Σωματεία με ενεργή συμμετοχή στις επίσημες διοργανώσεις την τελευταία χρόνια, με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και εγγεγραμμένα στο Μητρώο της Γ.Γ.Α.Ο εκλογικός κατάλογος υποβάλλεται προς επικύρωση στη Γ.Γ.Α. και αναμορφώνεται στο μέτρο που δεν συμφωνεί με το τηρούμενο Μητρώο Αθλητικών Φορέων. Οι εκλογές για Δ.Σ. διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από δύο επιμέρους τμήματα: Στο πρώτο τμήμα οι υποψήφιοι πρόεδροι και στο δεύτερο τμήμα τα υποψήφια μέλη. Ο εκλογέας σταυροδοτεί τον υποψήφιο πρόεδρο της προτίμησής του και δικαιούται να σταυροδοτήσει υποψήφια μέλη μέχρι τα δύο τρίτα (2/3) του συνόλου των προς εκλογή θέσεων».
-Σας καταλογίζουν ότι επιθυμείτε να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και τον τρόπο ανάδειξης προέδρου και Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, πέραν των άλλων 48 Ομοσπονδιών που «πιάνει» το αθλητικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο σχέδιο νόμου. Κι εδώ βήμα βήμα ή λόγω «αυτοδιοίκητου» και FIFA/UEFA δεν θα πράξετε κάτι;
«Μα, δεν έχω κρυφτεί, το ακριβώς αντίθετο. Τον περασμένο Ιανουάριο, στη συνάντηση των λεγόμενων Big-4, των ιδιοκτητών των ΠΑΕ ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ, που συνδιοργανώσαμε με την UEFA, ανέφερα ότι είναι προβληματική η εκλογική διαδικασία που ακολουθείται μέχρι σήμερα για την ανάδειξη του προέδρου και των μελών της Ε.Ε. της ΕΠΟ, με τους μόλις 69 εκλέκτορες. Το επανέλαβα δημοσίως και την επομένη ημέρα, στη συνεδρίαση της Steering Committee, της Επιτροπής για την ακεραιότητα των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, την αντιμετώπιση της βίας και την ασφάλεια στα γήπεδα, παρουσία των 14 ΠΑΕ, των εκπροσώπων FIFA/UEFA και των λοιπών συμμετεχόντων. Είπα και επαναλαμβάνω ότι βούληση και θέση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι η ανάγκη διεύρυνσης του εκλογικού σώματος και εξάλειψης των περιστατικών διαφθοράς, εντάσεων και χειραγώγησης του ολιγομελούς εκλογικού σώματος, τα οποία επί 25 χρόνια γνωρίζουμε καλά κυρίως ότι συνέβαιναν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν αν δεν προβούμε σε αλλαγές. Επ’ αυτού –και για τα υπόλοιπα ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου- αναμέναμε μέχρι το τέλος Μαΐου την ‘’Ολιστική Μελέτη’’ της UEFA. Δηλαδή τις προτάσεις της βασισμένες σε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, όπως συμφώνησε ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρό της, τον κ. Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA, κ. Κλαρκ, συνυπογράφοντας την ‘’Δήλωση Προθέσεων’’ στις 25 Φεβρουαρίου. Λόγω της πανδημίας που ενέσκηψε, καθυστέρησε η ‘’Ολιστική Μελέτη’’. Μόλις ενημερώθηκα επισήμως από τον Διευθυντή Εθνικών Ομοσπονδιών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, ότι θα είναι έτοιμη και θα παραδοθεί από FIFA/UEFA στην ελληνική Κυβέρνηση στα τέλη Σεπτεμβρίου. Συζητήσαμε εκτενώς με τον κ. Λάκοβιτς και με άλλους αξιωματούχους της UEFA για το περιεχόμενό της. Αντίστοιχες συνεργασίες θα επαναληφθούν για την ολοκλήρωσή της ‘’Ολιστικής Μελέτης’’. Και κατόπιν θα νομοθετήσουμε όσα θα εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μας από τις προτάσεις της, ενώ τα υπόλοιπα που θα αφορούν σε αποφάσεις της ΕΠΟ, θα πρέπει να ενσωματωθούν στο καταστατικό και τους κανονισμούς της».
-Έγινε και συνεχίζει να γίνεται μεγάλος θόρυβος για την αναδιάρθρωση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δεν προχώρησε η αύξηση των ομάδων στην Super League 1, αλλά η ΕΠΟ σας πρότεινε την κατάργηση της 3ης επαγγελματικής κατηγορίας, που είχε συστήσει πέρσι ο προκάτοχός σας, ο κ. Βασιλειάδης. Τι θα κάνετε;
«Πανθομολογούμενα, το σχέδιο πέρσι του κ. Βασιλειάδη να συντηρηθεί από το κράτος, από την ΕΡΤ, όλο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και να συσταθεί και 3η επαγγελματική κατηγορία, ήταν καταστροφικό. Απέτυχε παταγωδώς! Η ποδοσφαιρική οικονομία μας και η ελληνική αγορά χωράει πολύ λιγότερες ΠΑΕ απ’ όσες καταναλώνει και αυτή την στιγμή φτάνουν στις 48.Επιβάλλεται το όποιο πλάνο, ο όποιος σχεδιασμός να έχει ως βασικό άξονα την βιωσιμότητά τους. Τα κριτήρια εκείνα ώστε να ευνοείται η ανταγωνιστικότητα των πρωταθλημάτων των κατηγοριών, η ανάπτυξή τους, χωρίς οι ΠΑΕ να είναι ‘’κρατικοδίαιτες’’, προβληματικές και να εξυπηρετούν μη αγωνιστικά συμφέροντα. Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν θα λαμβάνουν χρήματα για τα τηλεοπτικά τους από την ΕΡΤ. Ζήτησα, συνεπώς, από την ΕΠΟ διευκρινήσεις γύρω από αυτά τα ζητήματα και το πώς έφτασαν στην απόφαση να μας ζητήσουν να νομοθετήσουμε την κατάργηση της 3ης επαγγελματικής κατηγορίας. Το σχέδιό τους, εν ολίγοις, για την μεταφορά 34 ΠΑΕ στην Super League 2. Ζήτησα να έχουμε την απόφαση της διοργανώτριας αρχής, των ίδιων των ομάδων. Ερήμην τους δεν επιτρέπεται να γίνει οτιδήποτε. Αναμένω τις απαντήσεις και τις προτάσεις όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να διαβουλευτούμε και να προχωρήσουμε».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ