Τοπικές Ειδήσεις

Ως νόμιμη έχει εγκριθεί η δαπάνη για τον βοσκό των Ιμίων – Διαψεύδεται ο δήμαρχος Kαλυμνίων

Ως νόμιμη έχει κριθεί και μάλιστα από το έτος 2014 με την υπ’ αρίθμ. 39/2014 απόφαση του Β’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η δαπάνη ενίσχυσης του βοσκού των Ιμίων από τον Δήμο Καλυμνίων.
Το θέμα που είχε δημοσιευθεί αρχικά το έτος 2017 είχε διαψευστεί σε όλους τους τόνους για να επανέλθει στην επικαιρότητα και μάλιστα δια στόματος και δύο κυβερνητικών στελεχών, λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Αντώνη Βεζυρόπουλου.
Οι δηλώσεις του δημάρχου Καλυμνίων κ. Δημητρίου Διακομιχάλη, ότι του καταλογίστηκε πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ από το Ελεγκτικό Συνέδριο γιατί δήθεν παρανόμως ενίσχυε οικονομικά επί επτά χρόνια τον βοσκό, που πήγαινε στα Ίμια για να φροντίσει τα κατσίκια του, έχουν διαψευστεί.
Πώς έχει όμως η όλη υπόθεση;
Στο πλαίσιο κατασταλτικού ελέγχου που διενεργήθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο στον Δήμο Καλυμνίων εκδόθηκαν φύλλα μεταβολών και ελλείψεων από τον Επίτροπο ο οποίος συμπεριέλαβε σ’ αυτά όλες τις δαπάνες που ήταν ανοίκειες.
Κατόπιν υπομνημάτων των υπόλογων το Β’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξέτασε συνολικά την υπόθεση και προχώρησε σε καταλογισμούς σε 20 υπόλογους, ενώ έκρινε ότι η συγκεκριμένη δαπάνη νομιμοποιήθηκε.
Σε ό,τι αφορά τους καταλογισμούς, που έχουν γίνει για άλλες δαπάνες οι υπόλογοι έχουν ασκήσει έφεση ενώπιον του VII Τμήματος, η εξέταση της οποίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.
Στο επίμαχο κεφάλαιο της υπ’ αρίθμ. 39/2014 απόφασης του Β’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Περαιτέρω, στην παράγραφο 1 του άρθρου 24 του π.δ/τος 410/1995 (Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας, Φ.Ε.Κ. Α’ 231) ορίζεται ότι:
«1. Η διοίκηση όλων των τοπικών υποθέσεων ανήκει στην αρμοδιότητα των δήμων και των κοινοτήτων, κύρια μέριμνα των οποίων αποτελεί η προαγωγή των κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων, καθώς και των πολιτιστικών και πνευματικών ενδιαφερόντων των κατοίκων της. Στην αρμοδιότητα των δήμων και των κοινοτήτων ανήκουν ιδίως: α) η κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία: … ιι) χώρων πρασίνου, βοσκοτόπων, υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων … ιβ) η προστασία, η αξιοποίηση και εκμετάλλευση των τοπικών φυσικών πόρων και περιοχών, των ιαματικών πηγών και των ήπιων μορφών ενέργειας…». Όπως προκύπτει από τις παραπάνω διατάξεις, στο ρυθμιστικό τους πεδίο εντάσσονται και οι ενέργειες του Δήμου για τη φύλαξη και προστασία περιοχών του, ώστε να καθίσταται δυνατή η εκμετάλλευση των τοπικών φυσικών πόρων από την τοπική κοινωνία, καθώς και η προστασία και η συντήρηση των βοσκοτόπων. Με το Χ.Ε. 928, οικονομικού έτους 2002 του Δήμου Καλυμνίων, ποσού 5.870 ευρώ χορηγήθηκε αποζημίωση στον δημότη Αντώνιο Βεζυρόπουλο για τη φύλαξη της νήσου Ίμια για το έτος 2001. Η συγκεκριμένη δαπάνη προτείνεται από τον αναπληρωτή Επίτροπο ως μη νόμιμη για το λόγο ότι δεν συντρέχουν στην προκειμένη περίπτωση οι προϋποθέσεις, που ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 262 παρ. 2 του π.δ. 410/1995, ενώ δεν επισυνάπτεται σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ενόψει, όμως, των προαναφερθέντων, η ανωτέρω δαπάνη εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 24 παρ. 1 εδ. α’ περ. ι) και ιβ) του π.δ. 410/1995, αφορώσα στην φύλαξη και προστασία περιοχής του Δήμου, ώστε να καθίσταται δυνατή η αξιοποίηση και εκμετάλλευση των τοπικών φυσικών πόρων αυτής (ανάπτυξη της κτηνοτροφίας) από την τοπική κοινωνία. Περαιτέρω, εγκρίθηκε και βεβαιώθηκε από τα αρμόδια όργανα του Δήμου (βλ. την 30/20.3.2002 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλυμνίων, με την οποία ψηφίστηκε ισόποση πίστωση για τη διενέργεια της ως άνω δαπάνης). Ενόψει των ανωτέρω, η δαπάνη, που εντέλλεται με το προαναφερθέν χρηματικό ένταλμα, παρίσταται νόμιμη».

Ο κ. Διακομιχάλης χθες προέβη σε δηλώσεις στο Πρώτο Θέμα: «Θα μιλήσω για το θέμα μόλις οριστεί δικάσιμος», λέει ο δήμαρχος Καλύμνου!
Οπως αναφέρεται, ο κτηνοτρόφος σταμάτησε μετά το 2004 να πηγαίνει στα Ίμια, αφού πλέον δεν είχε την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Καλύμνου και ο ίδιος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα έξοδα που δεν ήταν μόνο τα καύσιμα, αλλά επίσης η αγορά και μεταφορά τροφής και νερού για τις ανάγκες των ζώων που έβοσκαν στις βραχονησίδες.
«Μου καταλόγισαν ως μη νόμιμες δαπάνες 50.000 ευρώ. Απαίτηση και μάλιστα εντόκως. Εγώ του πλήρωνα τα έξοδα. Αυτές τώρα οι δαπάνες είναι καταλογιστέες σε μένα. Με το σκεπτικό ότι δεν ήταν νόμιμα υλοποιημένες αυτές οι δαπάνες» είχε δηλώσει ο δήμαρχος Καλύμνου παλαιότερα, σχολιάζοντας καυστικά πως ο βοσκός των Ιμίων φταίει για την…χρεοκοπία της Ελλάδας που ακολούθησε.
Μ΄ αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του 94χρονου βοσκού των Ιμίων, ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης έφερε στη βουλή το θέμα του προστίμου που έχει επιβάλει το Ελεγκτικό Συνέδριο στον δήμαρχο Καλυμνίων, ζητώντας την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα. Ο κ. Κακλαμάνης μάλιστα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στη γραφειοκρατία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Έρχεται το Ελεγκτικό Συνέδριο και βγάζει απόφαση ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και ζητάει από τους κληρονόμους του και από τον δήμο Καλύμνου να επιστρέψουν τα λεφτά. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Πέτσας θα μας ακούσει και αμέσως θα τακτοποιήσει το θέμα. Για το Ελεγκτικό Συνέδριο, παρότι σέβομαι τους θεσμούς, δεν θέλω να πω τη λέξη που ταιριάζει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Ν.Δ..

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου