Ειδήσεις

Συμφωνούν με την παραχώρηση του Γκολφ όλοι πλην ΣΥΡΙΖΑ και Μίκας

Ποικίλα ήταν τα σχόλια που προκάλεσε στην κοινή γνώμη της Ρόδου η παραχώρηση προς αξιοποίηση των δύο τμημάτων της έκτασης του Γκόλφ στ’ Αφάντου.
Στην θετική εξέλιξη της υπόθεσης αναφέρθηκαν χθες με δηλώσεις τους στη «δ» βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων της Δωδεκανήσου.
Κάθετα αντίθετα με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ, δήλωσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η ολοκλήρωση και η επικύρωση του διαγωνισμού για τα δύο τμήματα της έκτασης του Γκολφ στ’ Αφάντου, είναι μια θετική εξέλιξη.
Ήταν μια ανοιχτή και διαφανής διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και κατάθεσης προσφορών, από την οποία έγινε η τελική επιλογή.
Για πολλά χρόνια, ο χώρος του γκολφ παρέμενε αναξιοποίητος, βυθιζόταν στην φθορά και στην παρακμή.Υπενθυμίζω επίσης ότι μια σειρά διαδικασιών και προσπαθειών για την παραχώρηση και αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης απέβησαν άκαρπες», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ κ . Μάνος Κόνσολας.
Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ακόμα πως η επενδυτική πρόταση που προκρίθηκε πρέπει να έχει δύο στόχους:
α. Την συνολική αναβάθμιση της περιοχής και τη μετατροπή της σε πόλο ανάπτυξης.
β. Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που πρέπει να καλυφθούν από το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Ρόδος.
Οφείλουν όλοι να καταλάβουν ότι τις θέσεις εργασίας της δημιουργεί η υγιής επιχειρηματικότητα και ότι η ανάπτυξη έρχεται μέσα από επενδυτικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες.
«Μετά από πολλά χρόνια η υπόθεση της αξιοποίησης του Γκολφ Αφάντου έφθασε στο τέλος της. Οι εταιρείες που απέκτησαν τα δύο ακίνητα ανήκουν σε ανθρώπους που έχουν σχέση με τα Δωδεκάνησα. Πιστεύουμε πως θα λειτουργήσουν για το καλό του τόπου και της ανάπτυξης», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης.
«Θεωρώ πως η δημόσια περιουσία, η γη μας, ανήκουν στις γενιές των Ελλήνων, τόσο τις προηγούμενες όσο και τις επόμενες. Οι τιμές για τα δύο ακίνητα είναι εξαιρετικά χαμηλές. Ερωτώ για μια φορά ακόμη, θα είναι προσβάσιμη η παραλία στους Ροδίτες και στους επισκέπτες του νησιού; Πως ακριβώς θα γίνει η αξιοποίηση και ποιες δεσμεύσεις θα αναλάβουν οι επενδυτές; Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις;»αναρωτήθηκε η ανεξάρτητη βουλευτής κ. Μίκα Ιατρίδη.

«Δεν μπορώ να προβώ σε δηλώσεις γιατί δεν έχω γνώση των όρων του διαγωνισμού και άλλων λεπτομερειών, που σχετίζονται με τον τρόπο αξιοποίησης των δυο εκτάσεων», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κρεμαστινός.
«Διαφωνούμε με τη διαδικασία. Δεν πρόκειται για αξιοποίηση. Είναι φανερό πως πρόκειται για ξεπούλημα, του χειρίστου είδους. Πέρα από την πολιτική διάσταση υπάρχει και η οικονομική, που αποδεικνύει πως οι τιμές στις οποίες πωλήθηκαν τα ακίνητα ήταν εξευτελιστικές. Το θέμα είναι κυρίως πολιτικό. Θεωρούμε ότι οι παραλίες δεν θα πρέπει να δίνονται σε ιδιώτες. Επιβάλλεται να ανήκουν στους πολίτες. Η ανάπτυξη πρέπει να σέβεται τις ανάγκες των πολιτών και το περιβάλλον», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης και κάλεσε τους κατοίκους της Ρόδου να αντιδράσουν για την πώληση των δύο τμημάτων της έκτασης.
«Έχουμε να κάνουμε με μια εξέλιξη πολύ θετική. Οι επενδυτές που απέκτησαν τα δύο ακίνητα στ’ Αφάντου είναι πολύ αξιόλογοι. Το έχουν αποδείξει με όλα όσα έχουν ασχοληθεί μέχρι τώρα», δήλωσε η πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ Νατάσα Βενετοκλή.
Στην αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού και ο πρώην δήμαρχος Αφάντου κ. Σάββας Διακοσταματίου.
«Η αξιοποίηση των δυο εκτάσεων στ’ Αφάντου είναι μια εξέλιξη πολύ θετική. Επιτέλους μετά από 42 χρόνια έχουμε επενδυτές. Έγινε η αρχή για να δημιουργηθεί ανάπτυξη στ’ Αφάντου. Θα είναι χρυσή ευκαιρία για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής. Η τοπική οικονομία θα πρέπει να αναπτυχθεί με γνώμονα την εξωστρέφεια και όχι την εσωστρέφεια», δήλωσε ο κ. Διακοσταματίου.

Σε ερώτηση σχετικά με την απήχηση που είχε στις τάξεις των κατοίκων στ’ Αφάντου η παραχώρηση των δύο ακινήτων, ο κ. Διακοσταματίου δήλωσε :
«Στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι της δημοτικής ενότητας Αφάντου έχουν χαρεί από την εξέλιξη. Αυτός ήταν ο λόγος που αγωνιζόμασταν εδώ και πολλά χρόνια. Τα επί μέρους ζητήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς και τους επενδυτές. Εμείς ζητούμε την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Τόσα χρόνια διαμαρτυρόμασταν γιατί δεν γίνονταν τίποτε. Τώρα η εσωστρέφεια δεν έχει καμία θέση στο νέο τοπίο που δημιουργείται στ’ Αφάντου. Θα αναβαθμιστούν και οι ιδιοκτησίες, που είναι κοντά στο Γκολφ»
Αντίθετος με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, δήλωσε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.
«Έγινε χθες η ανακοίνωση για την πώληση των δύο ακινήτων. Θεωρώ πως τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν πως απευθύνονται σε ιθαγενείς και τους χαρίζουν καθρεφτάκια. Στο ένα ακίνητο η παραλία θα κλείσει. Δεν θα είναι προσβάσιμη για τους πολίτες και θα κατασκευαστούν εκεί 400 τουριστικές κατοικίες κατά το πρότυπο της Ισπανίας. Εκεί οι παραλίες έγιναν φαντάσματα. Επιπλέον θα δημιουργηθούν 4.000 νέες κλίνες στη Ρόδο, που θεωρείται περιοχή κορεσμένη. Όλα αυτά γίνονται γιατί η τοπική κοινωνία δεν μετέχει στις διαδικασίες. Δεν υπάρχει σχεδιασμός, που να οδηγεί σε πραγματική ανάπτυξη τη Ρόδο. Πρέπει να επιλέξουμε ποιό μοντέλο τουρισμού επιθυμούμε να έχουμε. Επιθυμούμε να έχουμε τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου ; Με αυτές τις «επενδύσεις» οδηγούμαστε σε μοντέλα καταστροφής του νησιού. Ο τουρισμός θα γυρίσει την πλάτη στη Ρόδο, που θα έχει κτισθεί από άκρη σε άκρη», δήλωσε ο κ. Σαντορινιός και πρόσθεσε πως η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εφηύρε νέο τρόπο μέτρησης της αξίας των ακινήτων.
«Μετρούν την αξία των ακινήτων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που θα κτισθούν. Με τη λογική που ακολουθεί το ΤΑΙΠΕΔ το κάθε τετραγωνικό μέτρο δόμησης κοστίζει 500 ευρώ. Μας κοροϊδεύουν και εμείς το δεχόμαστε. Προσπαθούν να πουν ψέματα γιατί επιθυμούν να καλύψουν το έγκλημα που διαπράττουν. Λυπάμαι αλλά θα πρέπει να αντιδράσουμε. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ταμείο υπήρξαν και άλλες ασάφειες. Χάνουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραλίας και αυτό είναι μόνο η αρχή. Το σύνολο των ακτών της ανατολικής πλευράς της Ρόδου παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ και θα έχουν την ίδια μοίρα. Αν νομίζουν οι Ροδίτες πως αυτή η μοίρα αξίζει στον τόπο, ας μην αντιδράσουν. Διαφορετικά πρέπει να κινητοποιηθούν», δήλωσε ο κ. Σαντορινιός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου