Ειδήσεις

Προσπάθειες για τη μεταστέγαση του Δικαστικού Μεγάρου

Προσπάθειες για την οριστική διευθέτηση του θέματος που προέκυψε με τη μεταστέγαση υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης από το Δικαστικό Μέγαρο Ρόδου σε χώρους του παλαιού νοσοκομείου, καταβάλλει η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών – Τμήμα Περιουσίας του Υπουργείου Εσωτερικών μετά και από παρέμβαση του γραφείου του Πρωθυπουργού.
Η διαδικασία κινήθηκε μετά από έγγραφο σχετικό αίτημα του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κ. Σαρρή προς τον Πρωθυπουργό και όπως όλα δείχνουν, υπάρχει γραφειοκρατικής φύσεως εμπλοκή με το Υπουργείο Υγείας.
Σε έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, που διαβιβάστηκε για ενημέρωση στο Δήμο Ρόδου, αναφέρονται τα εξής:
«Θέμα: Παραχώρηση κατά χρήση τμήματος του ακινήτου και των εγκαταστάσεων του παλιού Νοσοκομείου Ρόδου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Σχετ.: α) Το υπ’ αριθ. Δ/3502/4.6.2014 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού
β) Η υπ’ αριθ. ΔΥ8γ/ΓΠ/ 143643/23.12.2008 κ.υ.α. των Υπουργών Εσωτερικών,
Οικονομίας & Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
γ) Η υπ’ αριθ. 211/ 19.4.2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου.
Σε συνέχεια του ανωτέρω α) σχετικού, με το οποίο μας διαβιβάστηκε αίτημα του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου προς τον κ. Πρωθυπουργό, αναφορικά με την κατά χρήση παραχώρηση τμήματος του παλιού Νοσοκομείου Ρόδου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη στέγασης των Δικαστηρίων Ρόδου, σας διαβιβάζουμε φωτοαντίγραφα των β) και γ) σχετικών, γνωρίζοντας σας τα ακόλουθα:
Με την υπ’ αριθ. ΔΥ8γ/ΓΠ/ 143643/23.12.2008 κ.υ.α. των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας & Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παραχωρήθηκε δωρεάν κατά χρήση, το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων του παλιού Νοσοκομείου Ρόδου (ιδιοκτησίας της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου) στο Δήμο Ρόδου, εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων που είχαν παραχωρηθεί κατά χρήση ή κατά κυριότητα σε άλλους φορείς, για χρονικό διάστημα 30 ετών, υπό τον όρο της αυτοδίκαιης ανάκλησης της ανωτέρω απόφασης παραχώρησης για όσες κτιριακές εγκαταστάσεις μείνουν αχρησιμοποίητες μετά την παρέλευση πέντε ετών από την υπογραφή της.
Η ανωτέρω κοινή απόφαση υπεγράφη σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 200 του ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων).
Με την υπ’ αριθ. 519/ 3.9.2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου συμπληρώθηκαν και ολοκληρώθηκαν προηγούμενες αποφάσεις του, με τις οποίες είχε γίνει δεκτή η ανωτέρω κ.υ.α. και εγκρίθηκε το από 22.6.2010 τοπογραφικό διάγραμμα όπου φαίνονται οι εκτάσεις του Παλιού Νοσοκομείου που παραχωρούνται στο Δήμο, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικακυμάτων και οι εκτάσεις που παραχωρούνται σε λοιπούς φορείς και δομές Υγείας και Πρόνοιας.
Η ανωτέρω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, τροποποιήθηκε με την υπ’.αριθ 211/19.4.2011 νεότερη απόφαση του, σύμφωνα και με το από 12.4.2011 τοπογραφικό διάγραμμα που συντάχθηκε από τη Δ/νση Πολεοδομίας Ρόδου, ως προς τις εκτάσεις και τα κτήρια που θα χρησιμοποιηθούν από το Δήμο και από τους λοιπούς φορείς και δομές Υγείας και Προνοίας και ως προς την έκταση των κτηρίων που προτείνονται από το Δήμο να παραχωρηθούν από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τη στέγαση του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου υπό τους περιορισμούς όμως, που θα προκύψουν κατά την εκπόνηση της κτιριακής μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ανωτέρω Υπουργείου.
Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή η εν λόγω κ.υ.α. έχει ανακληθεί αυτοδίκαια για όσες κτιριακές εγκαταστάσεις δεν χρησιμοποιούνται από το Δήμο, αφού έχει ήδη παρέλθει πενταετία από την υπογραφή της, θεωρούμε ότι το Υπουργείο Υγείας ως επισπεύδον, πρέπει να εξετάσει την τροποποίηση της ανωτέρω κ.υ.α. λαμβάνοντας υπόψη και την υπ’ αριθ. 211/19.4.2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου.
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ν. Χατζήεργάτης».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου