Απόψεις

Βασικά προβλήματα καθημερινότητας στ’ Αφάντου Ρόδου

Τα αυτονόητα για τον καθημερινό πολίτη είναι ουτοπία για τους κατοίκους του Αφάντου μιας περιοχής πολλά υποσχόμενης για την τουριστική ανάπτυξη και την ανάπτυξη των μεγάλων επενδύσεων.

Το πρόβλημα του αποχετευτικού που τους θερινούς μήνες επιβαρύνει ιδιαίτερα την περιοχή και κυρίως τον οικισμό με βρώμικα νερά που τρέχουν στους δρόμους και δυσωδία. Οι υποσχέσεις για την επίλυση του προβλήματος θυμίζουν την ολοκλήρωση συγγράμματος με τίτλο «Το αποχετευτικό σύστημα του Βυζαντίου» στην πάλαι ποτέ τηλεοπτική κωμική σειρά που παρακολουθούμε κάθε καλοκαίρι σε επαναλήψεις.

Ο οικισμός Αφάντου βρίσκεται περιτριγυρισμένος από τα βουνά και βράχους το καλοκαίρι αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνας ακόμα κι όταν σε άλλες περιοχές της Ρόδου η κατάσταση είναι υποφερτή στ’ Αφάντου η διαμονή είναι ανυπόφορη.

Παρόλα αυτά, οι Αφαντενοί στηρίζουν τον τόπο τους χωρίς να είναι τοπικιστές και δεν έχουν εγκαταλείψει ποτέ παρά τις δυσκολίες μετακίνησής τους στην πόλη της Ρόδου για τις καθημερινές τους εργασίες.

Αν υπολογίσει κανείς ότι το κόστος διαβίωσης και μετακίνησης είναι υψηλό εξαιτίας των αποστάσεων θα συνειδητοποιήσει ότι η επιβίωση είναι Γολγοθάς σε ένα μέρος που αναπτύσσεται χωρίς την επίλυση των βασικών προβλημάτων της καθημερινότητας .

Όσον αφορά άλλες Υπηρεσίες να πούμε ότι απουσιάζει ταχυδρόμος γιατί εδώ και 40 χρόνια δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις και δεν διακινείται η αλληλογραφία εκτός του βασικού οικισμού. Ο δε οικισμός έχει απλωθεί και «εκτός των τειχών» προς ανατολάς και δυσμάς αλλά με απουσία βασικών υποδομών, πεζοδρομίων, φωτισμού, ταχυδρομικών θυρίδων και άλλων υπηρεσιών. Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ονομασίες δεν έχουν δοθεί σε δρόμους που έχουν παραχωρηθεί χωρίς αποζημίωση από ιδιώτες για διάνοιξη δημοτικών οδών προς κοινή ωφέλεια ούτε υπάρχουν διευθύνσεις για τις κατοικίες τους.

Φυσικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι βασικό μέσα στον οικισμό, η απουσία θέσεων στάθμευσης. Οι παράδρομοι δίπλα ακριβώς στην πλατεία του χωριού είναι γεμάτοι λακκούβες και οι δρόμοι γεμάτοι αυτοκίνητα αφού δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια έγινε το μεγάλο έργο της αποκατάστασης της γέφυρας που συνδέει το χωριό με την παραλία από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και αυτό ήταν άξιο λόγου και χωρίς αμφισβήτηση αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό.

Προβλήματα μικρά και μεγάλα παραμένουν και θα παραμείνουν για χρόνια αν δεν δοθούν άμεσα λύσεις. Η έλλειψη ηλεκτροφωτισμού πχ. στο γήπεδο όπου προπονούνται παιδιά και η ορθή διαχείριση της καθαριότητας είναι κάποια βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο πολίτης.

Τ’ Αφάντου είναι απ’ τα μέρη του νησιού που αναπτύσσεται συνεχώς σε όλα τα επίπεδα και βρίσκεται σε κομβικό σημείο μετακίνησης προς Ανατολική και Νότια πλευρά του νησιού αλλά και εσωτερικά προς τα χωριά της κεντρικής Ρόδου. Παραδόσεις λένε ότι πήρε το όνομά του από τους πειρατές επειδή είχε κτιστεί σκόπιμα μέσα στα βουνά για να μην το λεηλατούν. Άφαντοι και πειρατές λοιπόν όσοι έδωσαν διαχρονικά μεγάλες υποσχέσεις για την επίλυση χρονίων προβλημάτων χωρίς να τις υλοποιήσουν.

Ελένη Ν. Καραγιάννη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου