ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Προβλήματα με τους δασικούς χάρτες και το Κτηματολόγιο στα Δωδεκάνησα”- Κατάθεση ερώτησης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ
Μέγεθος γραμμάτων

«Θε­τι­κή η πα­ρά­τα­ση για την υπο­βο­λή αντιρ­ρή­σε­ων αλλά υπάρ­χουν πολύ σο­βα­ρά προ­βλή­μα­τα με τους δα­σι­κούς χάρ­τες και το κτη­μα­το­λό­γιο στα Δω­δε­κά­νη­σα που πρέ­πει να λυ­θούν»

Στην τεκ­μη­ρί­ω­ση σο­βα­ρών προ­βλη­μά­των που κα­τα­γρά­φο­νται με τους δα­σι­κούς χάρ­τες και τις κτη­μα­το­λο­γι­κές υπη­ρε­σί­ες στα Δω­δε­κά­νη­σα, προ­χω­ρά ο Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου, κ. Μάνος Κόν­σο­λας, με πα­ρέμ­βα­σή του προς τον Υπουρ­γό Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας.

Ο κ. Κόν­σο­λας το­νί­ζει ότι προ­βλή­μα­τα αυτά πρέ­πει να επι­λυ­θούν άμεσα προ­κει­μέ­νου να μπο­ρούν να ασκή­σουν τα δι­καιώ­μα­τα τους οι πο­λί­τες.

Συ­γκε­κρι­μέ­να, ο Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου επι­κε­ντρώ­νε­ται σε τρία προ­βλή­μα­τα:

1ον: Σε πολ­λές πε­ριο­χές στα Δω­δε­κά­νη­σα, η ανάρ­τη­ση των δα­σι­κών χαρ­τών έχει γίνει με τη μορφή σκί­τσων. Αυτό ση­μαί­νει ότι ιδιο­κτη­σί­ες που έχουν τίτλο και απει­κο­νί­ζο­νται με ακρί­βεια στους χάρ­τες του κτη­μα­το­λο­γί­ου δεν απει­κο­νί­ζο­νται στον δα­σι­κό χάρτη.

Το απο­τέ­λε­σμα είναι, ο πο­λί­της να μην έχει τις πλή­ρεις συ­ντε­ταγ­μέ­νες οι οποί­ες είναι απα­ραί­τη­τες προ­κει­μέ­νου να κα­τα­θέ­σει έν­στα­ση ή αντιρ­ρή­σεις στο σύ­στη­μα.

Το γε­γο­νός αυτό, κα­θι­στά δύ­σκο­λο έως αδύ­να­το, τον εντο­πι­σμό ιδιο­κτη­σιών προ­κει­μέ­νου να υπο­βλη­θούν αντιρ­ρή­σεις.

Ο κ. Κόν­σο­λας επι­ση­μαί­νει ότι δα­σι­κοί χάρ­τες στα Δω­δε­κά­νη­σα πρέ­πει να

στη­ρί­ζο­νται στις με­ρί­δες ιδιο­κτη­σί­ας όπως απει­κο­νί­ζο­νται αριθ­μη­μέ­να στο κτη­μα­το­λό­γιο, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρεί ο πο­λί­της να εντο­πί­ζει την ιδιο­κτη­σία του πάνω στον δα­σι­κό χάρτη.

2ον: Η υπο­στε­λέ­χω­ση σε μη­χα­νι­κούς των κτη­μα­το­λο­γι­κών υπη­ρε­σιών. Ήδη εκ­κρε­μεί ένας με­γά­λος αριθ­μός αι­τη­μά­των που είναι φύσει αδύ­να­τον να εξυ­πη­ρε­τη­θεί όπως και αι­τή­σεις για σχε­δια­γράμ­μα­τα και αντιρ­ρή­σεις. Η προ­σπά­θεια να δια­τε­θούν δι­κη­γό­ροι δεν λύνει το πρό­βλη­μα γιατί χρειά­ζο­νται επι­πλέ­ον και μη­χα­νι­κοί για να κα­λύ­ψουν το τε­χνι­κό μέρος.

3ον: Το γε­γο­νός ότι στα Δω­δε­κά­νη­σα ένας με­γά­λος αριθ­μός πο­λι­τών με ιδιο­κτη­σί­ες είναι από­δη­μοι Έλ­λη­νες που ζουν μο­νί­μως στο εξω­τε­ρι­κό και επι­σκέ­πτο­νται την πα­τρί­δα για λίγες ημέ­ρες κάθε χρόνο ή οι πε­ρισ­σό­τε­ροι με ακόμα πιο αραιή συ­χνό­τη­τα.

Για αυ­τούς τους αν­θρώ­πους δεν πρέ­πει να υπάρ­χει κα­τα­λη­κτι­κή ημε­ρο­μη­νία για την υπο­βο­λή αντιρ­ρή­σε­ων για τους δα­σι­κούς χάρ­τες. Με δε­δο­μέ­να τα προ­βλή­μα­τα που υπάρ­χουν ακόμα και αυτοί που θα έρ­θουν φέτος για λίγες ημέ­ρες στην Ελ­λά­δα δεν θα έχουν το χρόνο αλλά και τη δυ­να­τό­τη­τα να ασκή­σουν τα δι­καιώ­μα­τά τους.

 

Επι­συ­νά­πτε­ται το πλή­ρες κεί­με­νο της πα­ρέμ­βα­σης του κ. Κόν­σο­λα προς τον αρ­μό­διο Υπουρ­γό Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουρ­γό Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας

 

ΘΕΜΑ: «Προ­βλή­μα­τα με τους δα­σι­κούς χάρ­τες και το Κτη­μα­το­λό­γιο στα Δω­δε­κά­νη­σα»

 

Κύριε Υπουρ­γέ,

Η από­φα­ση της πο­λι­τι­κής ηγε­σί­ας του Υπουρ­γεί­ου να χο­ρη­γη­θεί πα­ρά­τα­ση μέχρι 15 Ιου­λί­ου στην προ­θε­σμία για την υπο­βο­λή εν­στά­σε­ων και αντιρ­ρή­σε­ων για τους δα­σι­κούς χάρ­τες από την πλευ­ρά των πο­λι­τών, είναι προς τη σωστή κα­τεύ­θυν­ση.

Δυ­στυ­χώς, όμως, δεν επι­λύ­ει δο­μι­κά και διαρ­θρω­τι­κά προ­βλή­μα­τα που υπάρ­χουν στα Δω­δε­κά­νη­σα με τους δα­σι­κούς χάρ­τες και το Κτη­μα­το­λό­γιο.

Τα προ­βλή­μα­τα αυτά πρέ­πει να επι­λυ­θούν άμεσα προ­κει­μέ­νου να μπο­ρούν να ασκή­σουν τα δι­καιώ­μα­τα τους οι πο­λί­τες.

Τεκ­μη­ριω­μέ­να, θέτω τα εξής ζη­τή­μα­τα που πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στούν άμεσα:

1ον: Σε πολ­λές πε­ριο­χές στα Δω­δε­κά­νη­σα, η ανάρ­τη­ση των δα­σι­κών χαρ­τών έχει γίνει με τη μορφή σκί­τσων.

Αυτό ση­μαί­νει ότι ιδιο­κτη­σί­ες που έχουν τίτλο και απει­κο­νί­ζο­νται με ακρί­βεια στους χάρ­τες του κτη­μα­το­λο­γί­ου δεν απει­κο­νί­ζο­νται στο δα­σι­κό χάρτη.

Το απο­τέ­λε­σμα είναι ο πο­λί­της να μην έχει τις πλή­ρεις συ­ντε­ταγ­μέ­νες οι οποί­ες είναι απα­ραί­τη­τες προ­κει­μέ­νου να κα­τα­θέ­σει έν­στα­ση ή αντιρ­ρή­σεις στο σύ­στη­μα.

Είναι δε­δο­μέ­νο, ότι εφό­σον οι ιδιο­κτη­σί­ες απει­κο­νί­ζο­νται στους χάρ­τες του κτη­μα­το­λο­γί­ου με αριθ­μη­μέ­νες τις με­ρί­δες ιδιο­κτη­σί­ας με βάση τους Ιτα­λι­κούς χάρ­τες, θα έπρε­πε να υπάρ­χει αντι­στοί­χι­ση στους δα­σι­κούς χάρ­τες.

Οι δα­σι­κοί χάρ­τες στα Δω­δε­κά­νη­σα πρέ­πει να στη­ρί­ζο­νται στις με­ρί­δες ιδιο­κτη­σί­ας όπως απει­κο­νί­ζο­νται αριθ­μη­μέ­να στο κτη­μα­το­λό­γιο, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρεί ο πο­λί­της να εντο­πί­ζει την ιδιο­κτη­σία του πάνω στον δα­σι­κό χάρτη.

Στις πε­ρι­πτώ­σεις αυτές, που η ανάρ­τη­ση των δα­σι­κών χαρ­τών έχει γίνει με τη μορφή σκί­τσων, οι το­πο­γρά­φοι αδυ­να­τούν να εντο­πί­σουν τις ιδιο­κτη­σί­ες.

Αυτό είναι ένα δο­μι­κό πρό­βλη­μα που πρέ­πει να λυθεί άμεσα.

2ον: Η με­τά­πτω­ση των Κτη­μα­το­λο­γί­ων Ρόδου και Κω στο Εθνι­κό Κτη­μα­το­λό­γιο, ως δια­δι­κα­σία θα έχει ολο­κλη­ρω­θεί σε δύο ή τρία χρό­νια.

Μέχρι τότε, όμως, η εξυ­πη­ρέ­τη­ση θα γί­νε­ται από τα κτη­μα­το­λο­γι­κά γρα­φεία.

Η έλ­λει­ψη προ­σω­πι­κού είναι το με­γα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα. Ήδη εκ­κρε­μεί ένας με­γά­λος αριθ­μός αι­τη­μά­των που είναι φύσει αδύ­να­τον να εξυ­πη­ρε­τη­θεί όπως και αι­τή­σεις για σχε­δια­γράμ­μα­τα και αντιρ­ρή­σεις.

Η προ­σπά­θεια να δια­τε­θούν δι­κη­γό­ροι δεν λύνει το πρό­βλη­μα γιατί χρειά­ζο­νται επι­πλέ­ον και μη­χα­νι­κοί για να κα­λύ­ψουν το τε­χνι­κό μέρος.

3ον: Στα Δω­δε­κά­νη­σα ένας με­γά­λος αριθ­μός πο­λι­τών με ιδιο­κτη­σί­ες είναι από­δη­μοι Έλ­λη­νες που ζουν μο­νί­μως στο εξω­τε­ρι­κό και επι­σκέ­πτο­νται την πα­τρί­δα για λίγες ημέ­ρες κάθε χρόνο ή οι πε­ρισ­σό­τε­ροι με ακόμα πιο αραιή συ­χνό­τη­τα.

Για αυ­τούς τους αν­θρώ­πους, δεν πρέ­πει να υπάρ­χει κα­τα­λη­κτι­κή ημε­ρο­μη­νία για την υπο­βο­λή αντιρ­ρή­σε­ων για τους δα­σι­κούς χάρ­τες.

Με δε­δο­μέ­να τα προ­βλή­μα­τα που υπάρ­χουν ακόμα και αυτοί που θα έρ­θουν φέτος για λίγες ημέ­ρες στην Ελ­λά­δα δεν θα έχουν το χρόνο αλλά και τη δυ­να­τό­τη­τα να ασκή­σουν τα δι­καιώ­μα­τα τους.

Κα­τό­πιν των ανω­τέ­ρω

Ερω­τά­ται ο Κύ­ριος Υπουρ­γός

1. Τι προ­τί­θε­ται να πρά­ξει προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στεί το πρό­βλη­μα που κα­τα­γρά­φε­ται σε με­ρι­κές πε­ριο­χές της Δω­δε­κα­νή­σου, στις οποί­ες έχουν αναρ­τη­θεί δα­σι­κοί χάρ­τες με τη μορφή σκί­τσων, γε­γο­νός που κα­θι­στά δύ­σκο­λο έως αδύ­να­το τον εντο­πι­σμό ιδιο­κτη­σιών προ­κει­μέ­νου να υπο­βλη­θούν αντιρ­ρή­σεις;

2. Ποιος είναι ο σχε­δια­σμός για την ενί­σχυ­ση των κτη­μα­το­λο­γι­κών υπη­ρε­σιών στα Δω­δε­κά­νη­σα με μη­χα­νι­κούς προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στεί ο με­γά­λος όγκος αι­τη­μά­των που απαι­τούν τε­χνι­κή τεκ­μη­ρί­ω­ση;

3. Με ποιο τρόπο προ­τί­θε­ται να αντι­με­τω­πί­σει το Υπουρ­γείο το πρό­βλη­μα ιδιο­κτη­σιών που οι ιδιο­κτή­τες τους έχουν με­τα­να­στεύ­σει στο εξω­τε­ρι­κό και εν­δέ­χε­ται να μην μπο­ρούν να ασκή­σουν τα δι­καιώ­μα­τά τους;

 

Ο Ερω­τών Βου­λευ­τής

Μάνος Κόν­σο­λας

Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.