Ρεπορτάζ

Eγκατάσταση E-KEΠ σε διάφορα σημεία της πόλεως από το Δήμο Pόδου

Υπεγράφη χτες από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών και πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου κ. Σάββα Διακοσταματίου, η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για την τοποθέτηση ΑΤΜ (ή αλλιώς, σταθμών αυτόματης εξυπηρέτησης πολιτών) για την έκδοση διαφόρων απαραίτητων πιστοποιητικών από τον Δήμο Ρόδου.
Σε δηλώσεις του χτες στους δημοσιογράφους, ο κ. Διακοσταματίου υπογράμμισε τα εξής:
«Με αυτό τον τρόπο, εισάγονται νέες τεχνολογίες στην εξυπηρέτηση του πολίτη καθώς εξοικονομείται χρόνος και γραφειοκρατία. Σήμερα, υπογράψαμε την σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για την τοποθέτηση ΑΤΜ (ή αλλιώς, σταθμών αυτόματης εξυπηρέτησης πολιτών) για την έκδοση διαφόρων απαραίτητων νόμιμων εγγράφων από τον Δήμο Ρόδου.
Με την τοποθέτηση των Ηλεκτρονικών Σταθμών Αυτόματης Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΑΤΜ), προχωρούμε στην λογική της εισαγωγής των νέων τεχνολογιών που έχουν σκοπό να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση του πολίτη. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ξεκινήσει η εγκατάσταση αυτών των ΑΤΜ σε τρία κεντρικά σημεία της πόλης: 1.στον σταθμό ΡΟΔΑ (κέντρο πόλης), 2.στην Ανάληψη, 3.στο Στάδιο του Διαγόρα.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ο πολίτης θα μπορεί να εξυπηρετείται ανά πάσα στιγμή μέσα στο 24ωρο εφόσον χρειαστεί να πάρει ένα πιστοποιητικό ή έγγραφο από τον Δήμο Ρόδου, τα οποία δεν χρειάζονται ιδιαίτερες διατυπώσεις. Για να εξυπηρετηθούν από το ΑΤΜ οι πολίτες, θα διατεθούν από τον Δήμο Ρόδου, αριθμοί – κωδικοί ή κάρτες (όπως οι χρεωστικές) τα οποία, μελλοντικά θα χρησιμοποιούνται και για άλλες συναλλαγές ή πληρωμές οφειλών κ.λπ. προς τις υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου» όπως τόνισε.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα τρία ΑΤΜ που θα εγκατασταθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης έχουν ως στόχο την εύκολη πρόσβαση στον πολίτη.
Μέσω των ΑΤΜ ο πολίτης θα μπορεί να εκδίδει μια σειρά από πιστοποιητικά, χωρίς να περιμένει στις ουρές και χωρίς να περιορίζεται στο ωράριο. Το μηχάνημα θα έχει μεγάλη οθόνη, που είτε με την αφή είτε με τη φωνή, ο δημότης θα μπορεί να ζητήσει ένα πιστοποιητικό, το οποίο θα έχει και υπογραφή, καθώς το μηχάνημα μπορεί να… υπογράφει κιόλας.
Να σημειωθεί ότι ο πολίτης θα έχει την δυνατότητα μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος αυτό-εξυπηρέτησης πολιτών (e ΚΕΠ), να διεκπεραιώνει μια σειρά από συναλλαγές, χωρίς να στέκεται στην ουρά και χωρίς να περιορίζεται στο ωράριο.
Η δημοτική αρχή προσανατολίζεται στην ανάπτυξη ψηφιακών ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες πόλεις της χώρας με μεγάλη επιτυχία.
Στα ΑΤΜ, ο δημότης της Ρόδου, θα έχει την δυνατότητα να αποκτά όλα τα πιστοποιητικά που εκδίδει ο Δήμος Ρόδου όπως, ληξιαρχική πράξη γάμου, ληξιαρχική πράξη γέννησης, ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό ιθαγένειας, πιστοποιητικό γέννησης, βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης κ.ά.
Τέλος να σημειωθεί ότι το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους και ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 150.000 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου