Ειδήσεις

Συνεχίζεται η καμπάνια για την προστασία των παιδιών από σεξουαλική κακοποίηση

Συνεχίστηκε και χθες στη Ρόδο η εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» που στηρίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Βουλή των Ελλήνων και περιλαμβάνει δράσεις που στοχεύουν στην προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Χθες η συντονίστρια της εκστρατείας, βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Έλενα Ράπτη, προέβη σε ενημέρωση μαθητών και γονέων, από υπαίθριο περίπτερο, που στήθηκε στην Πλατεία Ακαδημίας.
«Σήμερα είναι η δεύτερη ημέρα της παρουσίας μας στη Ρόδο. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για την καμπάνια «Ένα στα Πέντε». Θελήσαμε να ενημερώσουμε γονείς και μαθητές. Για το λόγο αυτό έχουμε μαζί μας και έντυπο ενημερωτικό υλικό», δήλωσε η κ. ΄Ελενα Ράπτη, που επανέλαβε πως είναι σημαντικός ο «κανόνας του Εσώρουχου», τον οποίο κανένα παιδί δεν θα πρέπει να παραβαίνει.

«Μέσα από τα έντυπά μας και οι γονείς μπορούν να επικοινωνήσουν, όπως πρέπει με τα παιδιά τους και να περάσουν σε αυτά τα αναγκαία μηνύματα», δήλωσε η κ. Ράπτη.
Σε ερώτηση αν οι γονείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, η κ. Ράπτη δήλωσε:

«Οι γονείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Ζητούν περισσότερη ενημέρωση από μας προκειμένου να είναι θέση να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά τους ώστε να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις. Θέλουν να γνωρίζουν τι θα κάνουν αν προκύψουν άσχημα περιστατικά. Έτσι θα είναι σε θέση να συζητήσουν με τα παιδιά και να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε».
Στη διάθεση των γονιών, όπως δήλωσε η κ. Ράπτη, είναι επτά τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν για να τους δοθεί βοήθεια και στήριξη.

Οι γραμμές αυτές είναι η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά ΣΟΣ 1056, η Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας 1107, η Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116-111, η Γραμμή Βοήθειας Υποστηρίζω 80011-80015, η Γραμμή «Μαζί με το Παιδί» 11525, η Γραμμή του Συνηγόρου του Πολίτη για Παιδιά 800-11-32000 και η υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος 11012.

Σε ερώτηση αν υπήρξαν και Ροδίτες, που θέλησαν να ζητήσουν τη βοήθεια της για να αντιμετωπίσουν περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, η κ. Ράπτη δήλωσε:
«Όχι, ακόμη δεν έγινε κάτι τέτοιο. Σκεφθείτε πως δεν είναι εύκολο να αποκαλύψει κανείς ένα τέτοιο περιστατικό. Οι υποθέσεις αυτές καλύπτονται από σιωπή. Οι γονείς θα ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφέρονται στα παιδιά τους».

Η κ. Έλενα Ράπτη είχε συνεργασία και με εκπαιδευτικούς για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση.
«Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο κτηριακό συγκρότημα της Ακαδημίας, ενημερώσαμε τους εκπαιδευτικούς για τον τρόπο με τον οποίο θα πλησιάσουν τα παιδιά και θα τους μιλήσουν για αυτό το ευαίσθητο θέμα», δήλωσε η κ. Έλενα Ράπτη και πρόσθεσε πως είναι σημαντική η συμβολή των εκπαιδευτικών στην προσέγγιση των παιδιών.

«Είναι σημαντική η συμβολή των εκπαιδευτικών στην ενημέρωση μικρών και μεγάλων για το σημαντικό αυτό θέμα», τόνισε η κ. Ράπτη.
Σε ερώτηση για τη διάρκεια της εκστρατείας, η κ. Ράπτη δήλωσε:
«Θα συνεχιστεί η καμπάνια μέχρι να φθάσουμε σε κάθε γειτονιά και σε κάθε σπίτι της χώρας μας».
Την εκστρατεία που ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο, 31 Μαΐου, στηρίζουν η Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και η Διεθνής Οργάνωση «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου