ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημείο τριβής η σύμβαση αποκομιδής αστικών μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων

Πέγκυ Ντόκου 1 λεπτό ανάγνωση
IMG_5735

Με διά­φο­ρα θέ­μα­τα στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη, συ­νε­δρί­α­σε χτες η Δη­μο­τι­κή Επι­τρο­πή Ρόδου. Ση­μείο τρι­βής απο­τέ­λε­σε το θέμα περί: Τρο­πο­ποί­η­σης σύμ­βα­σης ήσ­σο­νος αξίας της ενερ­γής σύμ­βα­σης με τίτλο «Υπη­ρε­σί­ες Απο­κο­μι­δής Αστι­κών μη Επι­κίν­δυ­νων Στε­ρε­ών Απο­βλή­των και Σά­ρω­σης Κοι­νό­χρη­στων Χώρων» (Ει­σή­γη­ση Διεύ­θυν­σης Κα­θα­ριό­τη­τας και Ανα­κύ­κλω­σης).

Η επι­στο­λή Γε­ρο­νι­κό­λα

Για το θέμα είχε προη­γη­θεί σχε­τι­κή επι­στο­λή του επι­κε­φα­λής της ελάσ­σο­νος μειο­ψη­φί­ας του Δη­μο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου Ρόδου κ. Νίκου Γε­ρο­νι­κό­λα, όπου ανέ­φε­ρε τα εξής:

«Ερω­τή­μα­τα νο­μι­μό­τη­τας για δα­πά­νη 267.542,40€

Εκτέ­λε­ση ερ­γα­σιών πριν από την προ­βλε­πό­με­νη έγκρι­ση;

Η δη­μο­τι­κή πα­ρά­τα­ξη Αρχή Ορ­γά­νω­σης για το Νησί μας, με απο­κλει­στι­κό γνώ­μο­να τη δια­σφά­λι­ση της νο­μι­μό­τη­τας, της δια­φά­νειας και της προ­στα­σί­ας των συμ­φε­ρό­ντων του Δήμου Ρόδου, προ­χώ­ρη­σε σή­με­ρα σε επί­ση­μη έγ­γρα­φη πα­ρέμ­βα­ση προς τις οι­κο­νο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες του Δήμου, ζη­τώ­ντας πλή­ρεις εξη­γή­σεις για τη δια­δι­κα­σία που ακο­λου­θή­θη­κε σχε­τι­κά με τις ερ­γα­σί­ες κα­θα­ρι­σμού και απο­κα­τά­στα­σης του κα­ταυ­λι­σμού ΡΟΜΑ.

Με αφορ­μή το 8ο θέμα της 15ης τα­κτι­κής συ­νε­δρί­α­σης δη­μο­τι­κής επι­τρο­πής της 30ής Μαρ­τί­ου 2026.

Από τα δια­θέ­σι­μα διοι­κη­τι­κά στοι­χεία προ­κύ­πτει ότι ήδη από τις 19.02.2026 δό­θη­κε εντο­λή για την εκτέ­λε­ση των ερ­γα­σιών, με σχε­τι­κό έγ­γρα­φο της Διεύ­θυν­σης Κα­θα­ριό­τη­τας, χωρίς να προ­κύ­πτει ότι κατά τον κρί­σι­μο χρόνο υπήρ­χε ενερ­γή σύμ­βα­ση που να κα­λύ­πτει ρητά το συ­γκε­κρι­μέ­νο αντι­κεί­με­νο.

Το ακόμη πιο σο­βα­ρό είναι ότι το θέμα ει­σά­γε­ται προς έγκρι­ση στη Δη­μο­τι­κή Επι­τρο­πή σε με­τα­γε­νέ­στε­ρο χρόνο, στις 30.03.2026, με ποσό 267.542,40€ ευρώ, ώστε να κα­τα­στεί δυ­να­τή η πλη­ρω­μή ερ­γα­σί­ας που έχει ήδη εκτε­λε­στεί.

Με απλά λόγια, γεν­νά­ται το μεί­ζον ερώ­τη­μα αν επι­χει­ρεί­ται εκ των υστέ­ρων κά­λυ­ψη μιας ήδη πραγ­μα­το­ποι­η­μέ­νης δα­πά­νης, χωρίς να προ­κύ­πτει ότι αυτό επι­τρέ­πε­ται από το συμ­βα­τι­κό πλαί­σιο.

Ο αρ­μό­διος αντι­δή­μαρ­χος, μέσα από τις δη­μό­σιες το­πο­θε­τή­σεις του, έκανε ανα­φο­ρά ότι οι αρ­χι­κές εκτι­μή­σεις για το κό­στος κυ­μαί­νο­νταν με­τα­ξύ 300.000 και 400.000 ευρώ, ενώ στη συ­νέ­χεια ο ίδιος προσ­διό­ρι­σε το ποσό στις 180.0000 € , το οποίο πλέον έρ­χε­ται προς έγκρι­ση μετά την εκτέ­λε­ση της ερ­γα­σί­ας στο ποσό των 267.542,40€ .

Η ερ­γα­σία δεν προ­βλε­πό­ταν ρητά στη σύμ­βα­ση, το αντι­κεί­με­νο με­τα­βάλ­λε­ται ου­σιω­δώς με νέους χώ­ρους και νέες πα­ρεμ­βά­σεις, η ερ­γα­σία είχε ήδη εκτε­λε­στεί πριν από την ει­σα­γω­γή του θέ­μα­τος, και το πρό­βλη­μα της πε­ριο­χής ήταν γνω­στό και δια­χρο­νι­κό, άρα δύ­σκο­λα μπο­ρεί να προ­βλη­θεί ως απρό­βλε­πτη ή έκτα­κτη ανά­γκη.

Το θέμα δεν είναι πο­λι­τι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης για την ανά­γκη κα­θα­ρι­σμού, την οποία εξαρ­χής θε­ω­ρή­σα­με ανα­γκαία.

Το θέμα είναι αν στον Δήμο Ρόδου πα­γιώ­νε­ται μια λο­γι­κή όπου πρώτα εκτε­λεί­ται η ερ­γα­σία και μετά ανα­ζη­τεί­ται η απαι­τού­με­νη διοι­κη­τι­κή και συμ­βα­τι­κή δια­δι­κα­σία.

Εύ­λο­γα προ­κύ­πτει το ερώ­τη­μα αν η ση­με­ρι­νή διοί­κη­ση κι­νεί­ται σε κα­τεύ­θυν­ση αντί­στοι­χη με εκεί­νη που η ίδια είχε κα­τα­δι­κά­σει στο πα­ρελ­θόν.

Αυτό είναι ζή­τη­μα θε­σμι­κής τάξης, δια­φά­νειας και χρη­στής διοί­κη­σης.

Η δια­φά­νεια δεν είναι δια­πραγ­μα­τεύ­σι­μη. Η λο­γο­δο­σία απέ­να­ντι στους πο­λί­τες είναι υπο­χρέ­ω­ση όλων μας.

Νι­κό­λα­ος Ι. Γε­ρο­νι­κό­λας

Επι­κε­φα­λής Δη­μο­τι­κού Συν­δυα­σμού – Αρχή Ορ­γά­νω­σης για το νησί μας».

Απα­ντή­σεις από τον Κώστα Χαλ­κιά

Το­πο­θε­τού­με­νος επί του θέ­μα­τος ο κ. Μα­νώ­λης Κα­νά­κας από το Τμήμα Προ­μη­θειών, επε­σή­μα­νε με­τα­ξύ άλλων τα εξής:

«Εί­χα­με μια σύμ­βα­ση για την κα­θα­ριό­τη­τα πε­ρί­που στα 60 εκ. ευρώ για πέντε χρό­νια. σε αυτή την σύμ­βα­ση πε­ρι­λαμ­βά­νο­νταν πολλά, όπως ο κα­θα­ρι­σμός, η απο­κο­μι­δή κ.λπ. και εί­χα­με βάλει κά­ποιους όρους οι οποί­οι εγκρί­θη­καν από το Ελεγ­κτι­κό Συ­νέ­δριο –όπου μπο­ρού­σα­με να κά­νου­με και τρο­πο­ποί­η­ση της υπάρ­χου­σας σύμ­βα­σης, ανά­λο­γα με τις ανά­γκες που προ­κύ­πτουν. Με­τα­ξύ αυτών ήταν και κά­ποια επι­πλέ­ον φορ­τη­γά (50 τον αριθ­μό ανά έτος) κά­ποια απορ­ριμ­μα­το­φό­ρα που μπο­ρού­σα­με να πά­ρου­με ή για άλλες ανά­γκες. Αυτό που συ­ζη­τά­με σή­με­ρα, είναι κα­τό­πιν του κα­θα­ρι­σμού που έπρε­πε να κά­νου­με (λόγω της ει­σαγ­γε­λι­κής πα­ραγ­γε­λί­ας) στον κα­ταυ­λι­σμό των Ρομά. Οι εκ­πρό­σω­ποι στην κα­θα­ριό­τη­τα έδω­σαν εντο­λή για να γί­νουν οι κα­θα­ρι­σμοί μέσω της σύμ­βα­σης και τώρα ερ­χό­μα­στε να κά­νου­με αυτή την τρο­πο­ποί­η­ση, επει­δή τα χρή­μα­τα θα χρεια­στούν σε με­τα­γε­νέ­στε­ρο χρόνο. Είναι 216.000 +ΦΠΑ».

Το­πο­θε­τού­με­νος ο αντι­δή­μαρ­χος, κ. Κώ­στας Χαλ­κιάς, υπο­γράμ­μι­σε τα εξής: «Θε­ω­ρεί­ται ήσ­σο­νος ση­μα­σί­ας, κάτω των ορίων αυτή η τρο­πο­ποί­η­ση. Απλά, επα­να­δη­μιουρ­γού­με την πί­στω­ση και να έχετε υπόψη ότι αυτό θα συμ­βεί και σε άλλες πε­ρι­πτώ­σεις, στο μέλ­λον. Σας το λέω, διότι θα μπού­με στη δια­δι­κα­σία να αδειά­σου­με όλες τις χω­μα­τε­ρές. Υπο­χρε­ω­τι­κά, καθώς δη­μιουρ­γούν τε­ρά­στιο πρό­βλη­μα και πολύ με­γά­λο κίν­δυ­νο στην λει­τουρ­γία του νη­σιού –τόσο σε πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κό επί­πε­δο, όσο και στο πλαί­σιο της πο­λι­τι­κής προ­στα­σί­ας. Συ­νε­πώς, κι εκεί θα εξα­ντλή­σου­με κά­ποια άλλη πί­στω­ση και θα χρεια­στεί να δη­μιουρ­γή­σου­με νέα».

Ο κ. Κα­νά­κας, πά­ντως, είπε ότι επει­δή μέσα στην αρ­χι­κή σύμ­βα­ση εμπε­ριέ­χε­ται το δια­δι­κα­στι­κό των όρων, με τον κ. Χαλ­κιά να δια­βε­βαιώ­νει το Σώμα πως κάθε φορά θα γί­νε­ται η απα­ραί­τη­τη ενη­μέ­ρω­ση για οποια­δή­πο­τε υπέρ­βα­ση απαι­τεί­ται για να υπάρ­χει ολο­κλη­ρω­μέ­νη ει­κό­να, σε σχέση με την αρ­χι­κή πρό­βλε­ψη και ποιες θα είναι οι δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις ώστε να είναι το νησί σε καλή λει­τουρ­γία στο κομ­μά­τι της κα­θα­ριό­τη­τας:

«Υπάρ­χουν κι άλλα ζη­τή­μα­τα. Πολ­λές δη­μο­τι­κές ενό­τη­τες ζη­τούν επι­πλέ­ον βάρ­διες –κυ­ρί­ως κατά τη διάρ­κεια της θε­ρι­νής πε­ριό­δου- ενώ σε κά­ποιες πε­ρι­πτώ­σεις, υπάρ­χει η ανά­γκη να γίνει αυτό και κατά τη χει­με­ρι­νή πε­ρί­ο­δο. Όλα αυτά, είναι ζη­τή­μα­τα τα οποία η υπη­ρε­σία τα εξε­τά­ζει ξε­χω­ρι­στά και τα αξιο­λο­γεί ανά­λο­γα με τις ανά­γκες που έχει η κάθε δη­μο­τι­κή ενό­τη­τα. Αυτή η σύμ­βα­ση, μας δίνει τη δυ­να­τό­τη­τα, χωρίς να κά­νου­με και­νούρ­γιες δη­μο­πρα­τή­σεις να μπο­ρού­με να συ­μπλη­ρώ­νου­με και να χρη­σι­μο­ποιού­με το αντι­κεί­με­νο κατά τέ­τοιο τρόπο ώστε να κα­λύ­πτου­με τις ανά­γκες μας».

Το θέμα ψη­φί­στη­κε ομο­φώ­νως.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.