Ειδήσεις

Υπουργείο Τουρισμού: Δημιουργείται η πλατφόρμα «My Digital Tourism» για τον τουριστικό τομέα

Οι ρυθμίσεις του υπουργείου – Διευκολύνεται η προσέλκυση επενδύσεων για την παραχώρηση τουριστικών λιμένων και τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό

Στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Τουρισμού υπό τον τίτλο «My Digital Tourism» προχωρεί το αρμόδιο υπουργείο, με σκοπό τη συγκέντρωση της πληροφορίας στον τουριστικό τομέα σε έναν και μόνο κόμβο, ώστε να επιτυγχάνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Στην πλατφόρμα, όπως ενημέρωσε η αρμόδια υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, θα βρίσκονται στοιχεία και πληροφορίες για πολίτες, επιχειρηματίες, επαγγελματίες και τους επισκέπτες, και με τον τρόπο αυτόν θα εξυπηρετείται και η καλύτερη συνεργασία των υπηρεσιών τουρισμού σε κεντρικό, αλλά και περιφερειακό επίπεδο.

Με άλλη ρύθμιση, προβλέπεται η δημιουργία και η λειτουργία νέου γραφείου του ΕΟΤ στην Αυστραλία, με στόχο την προβολή και την τουριστική προώθηση της χώρας σε μια αγορά με ιδιαίτερα ανοδική δυναμική (το 2022, ο τζίρος έφτασε τα 142 εκατ. ευρώ και οι αφίξεις τις 94.000).

Με άλλη διάταξη, θεσμοθετούνται για πρώτη φορά βραβεία των σημάτων επισκέψιμων εγκαταστάσεων, τουριστικών προορισμών και επιχειρήσεων, τα οποία αφορούν μονάδες με σήματα επισκέψιμων εγκαταστάσεων.

Με άλλο άρθρο διευκολύνεται η προσέλκυση επενδύσεων που σχετίζονται με την παραχώρηση τουριστικών λιμένων και τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό, με την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας χωροθέτησης σε τουριστικούς λιμένες.

Στην ίδια λογική κινείται και επόμενη ρύθμιση, με την οποία γίνεται απλούστευση της λειτουργίας της ειδικής υπηρεσίας προώθησης και αδειοδότησης τουριστικών επενδύσεων. Επίσης, ιδρύεται αυτοτελές πολεοδομικό γραφείο, το οποίο επιλαμβάνεται οικοδομικών αδειών για τις μεγάλες ή σύνθετες τουριστικές επενδύσεις, με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας αδειοδότησης τέτοιων επενδύσεων.

Στην απλούστευση και στον εξορθολογισμό των διαδικασιών συμβάλλει και η ρύθμιση περί συμβάσεων χρονομεριστικής μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων, με τη δυνατότητα που δίνεται σε περίπτωση υπερμισθώσεων, να μην απαιτείται η επανάληψη της διαδικασίας για την έκδοση ειδικού σήματος λειτουργίας, που ήδη είχε λάβει χώρα.

Με άλλη διάταξη ρυθμίζεται το ζήτημα για τις θέσεις στάθμευσης μπροστά ή πλησίον των ξενοδοχείων. Εξάλλου, δίδεται παράταση για την κατάταξη των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων καθώς και στην προθεσμία που έχουν οι δήμοι έως 30/6/2023 για τη λήψη απόφασης δημοτικού συμβουλίου, περί αξιοποίησης των πηγών (όχι αυτές που έχουν ήδη ενταχθεί στην ΙΠΕ, στην καινούργια ούτως ή άλλως εταιρεία ιαματικών πηγών, αλλά τις υπόλοιπες που ανήκουν στη διαδικασία των δήμων).

Με άλλο άρθρο προχωρά η υλοποίηση του μαζικότερου προγράμματος κατάρτισης ανέργων και πρόσκαιρα εργαζομένων του υπουργείο Τουρισμού, με 46 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, συστήνεται το Παρατηρητήριο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.

Τέλος, προβλέπονται υπηρεσιακές ταυτότητες για τις και τους υπαλλήλους των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού, ώστε να απαλειφθούν τα φαινόμενα αμφισβήτησης της ιδιότητας των υπαλλήλων και των ελεγκτών, για τη διασφάλιση της νομιμότητας, της ασφάλειας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών φιλοξενίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου