Ρεπορτάζ

Πραγματοποιεί στη Ρόδο παράκτιους και υποθαλάσσιους καθαρισμούς

Παράκτιους και υποθαλάσσιους καθαρισμούς πραγματοποιεί στη Ρόδο το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογράψει με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Με τη βοήθεια του “Τυφώνα”, του υπερσύγχρονου πλοίου του Ιδρύματος Λασκαρίδη και σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου αλλά και το στρατιωτικό προσωπικό της 95 ΑΔΤΕ ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διήμερο ο καθαρισμός των παραλιών της Θολού, της Αρχαίας Καμείρου, των Κρητικών, του Ζέφυρου και του τουριστικού λιμένα. Το “Typhoon Project” θα συνεχιστεί τις επόμενες 10 ημέρες στη Ρόδο.
Τις ευχαριστίες του εξέφρασε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου κ. Καρίκης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες με την εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιου Λασκαρίδη & αντιπρόεδρο του ΕΟΤ κ. Αγγελική Κοσμοπούλου και την συντονίστρια Προγραμμάτων κυρία Πέγκυ Ξηροταγάρου.
«Εκ μέρους του δημάρχου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, θέλω να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη για την σημαντική δράση που υλοποιεί στη Ρόδο. Η παρουσία του Τυφώνα και όλης της ομάδας για 12 μέρες συνολικά στο νησί μας αποδεικνύει την καλή σας θέληση και τη διάθεση συνεργασίας. Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα της εκστρατείας αυτής θα είναι άριστο και οπωσδήποτε ωφέλιμο για το νησί μας», είπε ο κ. Καρίκης, επισημαίνοντας ότι στο επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» πολλές συμβάσεις με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στο πλαίσιο και του Colab Project της TUI και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου που υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου και έχει ως στόχο να αναδείξει τη Ρόδο ως τον πρώτο παγκοσμίως βιώσιμο τουριστικό προορισμό.
Σύμφωνα με την κυρία Κοσμοπούλου, το πλοίο και η πολυμελής ομάδα του θα παραμείνουν στο νησί με στόχο να καθαριστεί το σύνολο των …απόκρημνων παραλιών. «H Ρόδος είναι ο πρώτος σταθμός του «Typhoon Project» στα Δωδεκάνησα και ο τρίτος σταθμός μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος μας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με αντικείμενο τις κοινές δράσεις για το περιβάλλον. Μαζί με στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και με τη συνδρομή του Δήμου και του Τυφώνα, καθαρίσαμε τέσσερις παραλίες καθώς επίσης το τουριστικό λιμάνι. Το πλοίο με την πολυμελή ομάδα του θα παραμείνει στη Ρόδο μέχρι να καθαριστεί το σύνολο των απόκρημνων και απρόσιτων παραλιών», είπε η κυρία Κοσμπούλου και συμπλήρωσε πως:
«Σε ένα τουριστικό προορισμό, όπως τη Ρόδο, είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στην έννοια της βιωσιμότητας και πρακτικό χαρακτήρα. Η ανάγκη υιοθέτησης αειφόρων πρακτικών στον τουρισμό θα πρέπει να ξεκινά από τα πολύ απλά πράγματα, από το καθαρό περιβάλλον. Εμείς ενώνουμε δυνάμεις με το νησί της Ρόδου, ελπίζοντας ότι η δράση η δική μας μπορεί να αποτελέσει αφετηρία να μας ακολουθήσουν ή μιμηθούν πολλές άλλες οργανώσεις. Χαιρόμαστε που στη Ρόδο δεν δίνουμε μόνοι μας αυτή τη μάχη. Έχοντας ταξιδέψει για πολύ κόσμο σε όλη την Ελλάδα, έχουμε διαπιστώσει ότι δεν είναι πάντα έτοιμες οι κοινωνίες να υποστηρίξουν μία τέτοια δράση».
Το αποτέλεσμα της εκστρατείας καθαρισμού των παραλιών στη Ρόδο από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη θα «αποκωδικοποιηθεί» και τα συμπεράσματα θα δοθούν στις τοπικές αρχές ώστε να αποτελέσουν οδηγό για το πώς μπορεί να μειωθεί η θαλάσσια ρύπανση.
Την άριστη συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, την 95 ΑΔΤΕ και τις τοπικές αρχές επιβεβαίωσε και η κυρία Ξηροταγάρου, αναφέροντας ότι στις θάλασσες της Ρόδου βρέθηκαν πολλά ελαστικά, πλαστικές σακούλες, μπουκάλια και άλλες πλαστικές συσκευασίες.
Τέλος, η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Αθανάσιου Λασκαρίδη, και αντιπρόεδρος του ΕΟΤ κ. Κοσμοπούλου τόνισε ότι η διάσταση της βιωσιμότητας είναι πλέον ιδιαίτερα σημαντική για τον τουρισμό. Θα πρέπει όμως η έννοια αυτή να έχει και ουσιαστικό περιεχόμενο.

«Η βιωσιμότητα είναι ένα από τα προστάγματα του ΕΟΤ άρα και του branding της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Αντιμετωπίζουμε ακόμη κάποιες δυσκολίες στο να δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο σε αυτές τις έννοιες.
Γνωρίζουμε ότι στα τελευταία χρόνια αρκετοί προορισμοί προσπαθούν να διατηρήσουν κάποια στοιχεία της μοναδικότητάς τους και αυτή η προσπάθεια ξεκινά πάντα από το φυσικό περιβάλλον, την προστασία και ανάδειξή του, πράγμα που το ξέρει πολύ καλά η Ρόδος, όπου μπορούμε να κάνουμε αυτή την αλλαγή. Δεν μπορεί όμως μία τέτοια διαδικασία να έχει αποτέλεσμα εάν δεν υποστηριχθεί από την ΤΑ και η Ρόδος με τη δική μας παρουσία και μόνο στέλνει αυτό το μήνυμα, ότι πρέπει να δουλέψουμε σωστά και συνεκτικά. Το έχουμε πραγματικά ανάγκη», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Κοσμοπούλου, ενώ συμπλήρωσε ότι το Colab Project της TUI που είναι ένας οργανισμός ο οποίος εγγυάται πολλές ορθές πρακτικές στον τουρισμό, θα είναι ωφέλιμο για το νησί της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Πολίτης    31.03.2022 13:48

    Μέσα στην μαρίνα του μαντρακίου υπάρχουν μέχρι και μηχανάκια. Δεν έχει καθαριστεί τα τελευταία δέκα χρόνια (ίσως και παραπάνω) απο κανέναν. Ας το δουν και αυτό λίγο. Για να βγάζουμε φωτογραφίες καλοί είμαστε. Ουσία μηδέν

Σχολιασμός άρθρου